Kycklingfilé med champinjoner

Introduktion och förberedelse

Ugnsstekt kycklingbröst eller kycklingfilé med örter serverade med champinjoner med tomat, vitlök och örter.

Serveringsförslag

Förbered önskade tillbehör innan som tar lite tid ex. klyftpotatis eller råris.

Vill du ha klyftpotatis till så börja med den i ugnen på 225 grader i lite matolja i ca 25 minuter. Du kan eftersteka kycklingen samtidigt men kolla innertemperaturen 72 grader med en stektermometer.

  • Vill du ha lite mer sås till så kan du tillsätt 2 dl grädde eller creme fraiche till champinjonerna eller servera med en skål crème fraiche eller matyoghurt att toppa med.
  • Vidare kan man ha sallad till ex. valfri grönsallad på påse. Jag hade mixad grönsallad och stavar av gurka till.

Val av kyckling

Godast är svenska majskycklingbröstfiléer. Finns frysta - tina dem då i övertäckta i kylskåp över natten. Eller köp färska. Räkna 4 kycklingfiléer till 4 portioner.

Varianter

  • Istället för färska örter kan du ta några krm torkade eller frysta hackade örter.
  • Blir också gott med quornfilé för vegetarisk alternativ.

4 portioner kycklingfile med champinjoner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 2 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 kvistar timjan
  • Champinjoner: 350 gram små skogschampinjoner
  • 12 soltorkade tomater i olja
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 dl grovt hackade färska örter som persilja, basilika och oregano
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Grovhacka örterna.
  3. Bryn kycklingfiléerna runt om i smör. Salta och peppra dem.
  4. Toppa dem med grovhackad örter. Har du stekt i en ugnsfast stekpanna så sätt in den i ugnen. Annars lägg över kycklingen i en ugnsfast form.
  5. Efterstek kycklingen i ugnen i 15 minuter. Innertemperaturen ska vara 72 grader. Eller se så att köttsaften är helt klar.
  6. Laga under tiden champinjonerna: rensa och skölj svampen.
  7. Fräs svampen några minuter i 0,5 dl av oljan från de soltorkade tomaterna en panna med höga kanter eller wok.
  8. Skala och pressa vitlöken samt tillsätt den.
  9. Hacka soltorkade tomater och tillsätt dem.
  10. Tillsätt tomatpuré och chiliflakes.
  11. Låt champinjonerna puttra ca 10 minuter. De släpper då vätska och koka in sig själva.
  12. Hacka örterna och tillsätt dem.
  13. Smaka av med salt och peppar.
  14. Skär ev. kycklingen i halvor med ett snett snitt. Servera med champinjonerna och önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 3.6 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 641 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-27