Kycklingfile med champinjoner

Ugnsstekt kycklingbröst med örter serverade med champinjonröra med tomat, vitlök och örter.
Gott till är klyftpotatis, råris, pasta som tagliatelle eller bara bröd.
Förbered önskade tillbehör som tar lite tid ex. klyftpotatis eller råris. Vill du ha klyftpotatis till så börja med den i ugnen på 225 grader i lite matolja i ca 25 minuter. Du kan eftersteka kycklingen samtidigt men kolla innertemperaturen 72 grader med en stektermometer.
Vill du ha lite mer sås till så kan du tillsätt 2 dl grädde eller creme fraiche till champinjonerna eller servera med en skål crème fraiche eller matyoghurt att toppa med. Vidare kan man ha sallad till ex. valfri grönsallad på påse.
Godast är svenska majskycklingbröstfiléer. Finns frysta - tina dem då i övertäckta i kylskåp över natten. Eller köp färska. Räkna 4 kycklingfiléer till 4 portioner.
Istället för färska örter kan du ta några krm torkade.

4 portioner kycklingfile med champinjoner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé
  • 2 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 kvistar timjan
  • Champinjoner: 350 gram små skogschampinjoner
  • 12 soltorkade tomater i olja
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 dl grovt hackade färska örter som persilja, basilika och oregano
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Grovhacka örterna.
  3. Bryn kycklingfiléerna runt om i smör. Salta och peppra dem.
  4. Toppa dem med grovhackad örter. Har du stekt i en ugnsfast stekpanna så sätt in den i ugnen. Annars lägg över kycklingen i en ugnsfast form.
  5. Efterstek kycklingen i ugnen i 15 minuter. Innertemperaturen ska vara 72 grader. Eller se så att köttsaften är helt klar.
  6. Laga under tiden champinjonerna: rensa och skölj svampen.
  7. Fräs svampen några minuter i 0,5 dl av oljan från de soltorkade tomaterna en panna med höga kanter eller wok.
  8. Skala och pressa vitlöken samt tillsätt den.
  9. Hacka soltorkade tomater och tillsätt dem.
  10. Tillsätt tomatpuré och chiliflakes.
  11. Låt champinjonerna puttra ca 10 minuter. De släpper då vätska och koka in sig själva.
  12. Hacka örterna och tillsätt dem.
  13. Smaka av med salt och peppar.
  14. Skär ev. kycklingen i halvor med ett snett snitt. Servera med champinjonerna och önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer