Kyckling i ugn

Ett grundrecept på kyckling i ugn. Ugnsstekt kyckling kan du steka eller grilla i ugnen hel eller i delar. Grillar du en hel kyckling så blir det god smak av att fylla den med ett hackat äpple och en halv gul lök.

Här har jag valt att steka kycklingen på låg värme så att den håller sig saftig för att sedan höja värmen och ge skinnet fin färg och knaprighet.

Gott till ugnstekt kyckling är en sås på skyn; potatis som klyftpotatis, hasselbackspotatis, kokt potatis, råris, bönor; sallad som grönsallad, tomatsallad; grönsakstillbehör, kokta grönsaker som broccoli, vaxbönor, blomkål; morot med mera.

Om du vill ha pulled chicken - som ramlar sönder i köttet - kan du skippa termometer och steka hel kyckling i ca 3 timmar och kyckling i delar ca 1,5 timmar (på 150 grader). Får du rester av kycklingkött över kan du jättegod baka kycklingpaj på den.

Det är väl värt att köpa en stor fin svensk majskyckling eller kravmärkt kyckling. Stek den hel eller stycka den i delar så går det snabbare. Vill du ha en fin och saftig hel kyckling så binder du upp låren mot kroppen med ett bomullssnöre.

6 portioner kyckling i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim 10 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 kyckling, hel eller i delar. 1,5-2,5 kg
  • 2 msk smör
  • 0,5 citron
  • 2 kvistar färsk rosmarin eller 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svart- eller vitpeppar
  • 1 äpple (valfritt till fyllning hel kyckling)
  • 0,5 gul lök (valfritt till fyllning hel kyckling)
  • Enkel sås: 3 dl sky från kycklingen
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skölj kycklingen och torka den torr med lite hushållspapper.
  3. Hel kyckling: ta ut inkråmet och fyll gärna med tärnat äpple och hackad lök. Bind gärna upp och ihop låren med bomullssnöre.
  4. Skölj, dela och pressa citronsaft över kycklingen och vänd runt den i citronsaft.
  5. Salta och peppra kycklingen runt om.
  6. Smält eller mjuka upp smöret och gnid in kycklingen i smör.
  7. Lägg kycklingen i en ugnsform. Plocka eller strö över rosmarin. Skär citronen i två bitar och bredvid kycklingen.
  8. Sätt in en termometer i tjockaste delen av kycklingen, förslagsvis längst in vid låret.
  9. Stek kycklingen mitt i ugnen tills innertemperaturen är 70 grader. Det tar mellan 1-2 timmar.
  10. Ta ut och pensla den.
  11. Höj värmen till 225 grader. Dags att ge kycklingen lite mer färg.
  12. Grilla kycklingen vidare i ca 10 minuter tills den har fin färg och skinnet är knaprigt.
  13. Ta ut och låt kycklingen vila under folie i 20 minuter innan servering. Laga gärna en sås på skyn under tiden.
  14. Enkel sås: Krama ur citronbitarna. Sila av skyn från kycklingen i en såskastrull.
  15. Blanda ut mjöl i kallt vatten och rör i skyn.
  16. Koka upp under omrörning.
  17. Tillsätt grädden och koka upp. Smaka av med salt och peppar. Gott i är antingen någon tsk soja eller en tsk torkad dragon. Vidare kan du ha stekt svamp i för svampsås.
  18. Servera kycklingen: lägg upp kycklingen på skärbräda och skär upp den. Skär loss lår och dela dem. Skär ut bröst och skär i sneda skivor mot köttfibrerna. Skär loss vingarna. Plocka bort resterande kött från skrovet. Lägg upp på fat efter hand.
  19. Servera den ugnsstekta kycklingen med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer