Sjömansbiff i lergryta

Sjömansbiff i lergryta blir riktigt god och värmande. Dessutom är den lättlagad och sköter sig själv i ugnen.

Jag lagade grytan på lövbiff och potatis, lök och mörkt öl.

4 portioner sjömansbiff i lergryta

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 600 gram lövbiff
  • 2 msk smör
  • 2 lagerblad
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 gula lökar
  • 1,2 kg fast potatis
  • 4 dl vatten
  • 1 porter öl eller mörk öl
  • 1 buljongtärning kött
  • 0,5 dl hackad persilja till garnering

Tillagning

  1. Lägg lergrytan i blöt minst en timme.
  2. Skala potatis och lök.
  3. Skär potatis i 0,5 cm tjocka skivor.
  4. Dela lök och skär i tunna skivor.
  5. Bryn löken i en stekpanna i en msk smör. Tag upp lök och lägg på en tallrik.
  6. Bryn köttet lite i taget på båda sidor i en msk smör och krydda med salt och peppar.
  7. Lägg över på en tallrik.
  8. Tillsätt vatten, lagerblad, timjan och buljongtärning till stekpannan. Koka ur och rör så att buljongen löser sig.
  9. Varva potatis, kött och lök i lergrytan. Underst och överst ska var potatis.
  10. Häll på vattnet från stekpannan samt öl. Tillsätt ev. lite mer vatten så att det når till översta lagret potatis.
  11. Sätt in lergrytan med sjömansbiffen i mitten i kall ugn.
  12. Sätt värmen till 200 grader vanlig ugn.
  13. Laga sjömansgrytan i lergrytan 1,5-2 timmar. Potatisen ska vara mjuk och köttet mört.
  14. Servera sjömansbiffen garnerad med hackad persilja samt lite timjan direkt ur lergrytan.

Serveringsförslag

  • Gott till är en sallad som grönsallad eller tomatsallad med avokado.
  • Vidare kan man ha bröd till att suga upp den goda buljongen med.
  • En kvarn med svartpeppar och flingsalt passar att ha vid sidan för de som önskar vid servering.
  • Kan serveras i djupa tallrikar då det är mycket god buljong.

Val av kött

Du kan välja färdigskuren lövbiff, skivat innanlår eller fransyska. Eller köpa en hel bit mört nötkött och skiva upp skälv samt även banka ut med en kötthammare om det behövs.

Framförhållning

  • Du behöver lägga legrytan i blöt en till några timmar innan tillagningen så du får ha lite framförhållning med det.
  • Grytan blir ännu godare om den får stå till dagen efter och få en rundare smak.

Varianter

E-mail
Medel: 4.1 (36 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 196 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-05-26