Sjömansbiff i lergryta

Sjömansbiff i lergryta blir riktigt god. Dessutom är den lättlagad och sköter sig själv i ugnen.
Sjömansbiff lagar man av lövbiff eller innanlår, potatis, lök och mörk öl. Enkelt men riktigt gott och värmande.
Sjömansbiff kan lagas med lövbiff, skivat innanlår eller fransyska.
Gott till är en sallad som grönsallad eller tomatsallad med avokado. Vidare kan man ha bröd till att suga upp den goda buljongen med. En kvarn med svartpeppar och flingsalt passar till. Kan serveras i djupa tallrikar då det är mycket god buljong.
Istället för torkad timjan kan man ta en msk färsk plockad timjan.

4 portioner sjömansbiff

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 600 gram lövbiff
  • 2 msk smör
  • 2 lagerblad
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 gula lökar
  • 1,2 kg fast potatis
  • 4 dl vatten
  • 1 porter öl eller mörk öl
  • 1 buljongtärning kött
  • 0,5 dl hackad persilja till garnering

Tillagning

  1. Lägg lergrytan i blöt minst en halvtimme.
  2. Skala potatis och lök.
  3. Skär potatis i 0,5 cm tjocka skivor.
  4. Dela lök och skär i tunna skivor.
  5. Bryn löken i en stekpanna i en msk smör. Tag upp lök och lägg på en tallrik.
  6. Bryn köttet lite i taget på båda sidor i en msk smör och krydda med salt och peppar.
  7. Lägg över på en tallrik.
  8. Tillsätt vatten, lagerblad, timjan och buljongtärning till stekpannan. Koka ur och rör så att buljongen löser sig.
  9. Varva potatis, kött och lök i lergrytan. Underst och överst ska var potatis.
  10. Häll på vattnet från stekpannan samt öl. Tillsätt ev. lite mer vatten så att det når till översta lagret potatis.
  11. Sätt in lergrytan med sjömansbiffen i mitten i kall ugn.
  12. Sätt värmen till 200 grader vanlig ugn.
  13. Laga sjömansgrytan i lergrytan 1,5-2 timmar. Potatisen ska vara mjuk och köttet mört.
  14. Servera sjömansbiffen garnerad med hackad persilja samt lite timjan direkt ur lergrytan.
E-mail
Inga röster än

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer