Sjömansbiff i lergryta

Sjömansbiff i lergryta blir riktigt god. Dessutom är den lättlagad och sköter sig själv i ugnen.
Sjömansbiff lagar man av lövbiff eller innanlår, potatis, lök och mörk öl. Enkelt men riktigt gott och värmande.
Sjömansbiff kan lagas med lövbiff, skivat innanlår eller fransyska.
Gott till är en sallad som grönsallad eller tomatsallad med avokado. Vidare kan man ha bröd till att suga upp den goda buljongen med. En kvarn med svartpeppar och flingsalt passar till. Kan serveras i djupa tallrikar då det är mycket god buljong.
Istället för torkad timjan kan man ta en msk färsk plockad timjan.

4 portioner sjömansbiff

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 600 gram lövbiff
  • 2 msk smör
  • 2 lagerblad
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 gula lökar
  • 1,2 kg fast potatis
  • 4 dl vatten
  • 1 porter öl eller mörk öl
  • 1 buljongtärning kött
  • 0,5 dl hackad persilja till garnering

Tillagning

  1. Lägg lergrytan i blöt minst en halvtimme.
  2. Skala potatis och lök.
  3. Skär potatis i 0,5 cm tjocka skivor.
  4. Dela lök och skär i tunna skivor.
  5. Bryn löken i en stekpanna i en msk smör. Tag upp lök och lägg på en tallrik.
  6. Bryn köttet lite i taget på båda sidor i en msk smör och krydda med salt och peppar.
  7. Lägg över på en tallrik.
  8. Tillsätt vatten, lagerblad, timjan och buljongtärning till stekpannan. Koka ur och rör så att buljongen löser sig.
  9. Varva potatis, kött och lök i lergrytan. Underst och överst ska var potatis.
  10. Häll på vattnet från stekpannan samt öl. Tillsätt ev. lite mer vatten så att det når till översta lagret potatis.
  11. Sätt in lergrytan med sjömansbiffen i mitten i kall ugn.
  12. Sätt värmen till 200 grader vanlig ugn.
  13. Laga sjömansgrytan i lergrytan 1,5-2 timmar. Potatisen ska vara mjuk och köttet mört.
  14. Servera sjömansbiffen garnerad med hackad persilja samt lite timjan direkt ur lergrytan.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer