Krusbärsgrottor

Introduktion och förberedelse

Krusbärsgrottor blir spröda, smöriga och goda med den syrliga smaken av krusbär i mitten.

Serveringsförslag

Goda syltkakor till fika, kakbord, utflykt eller fest.

Tips

  • Förvaras i kakbord eller i frysen att plocka fram när man är sugen.
  • Här en sats till 20 små bakformar på cirka 5 cm diameter. Vill du baka stora grottor så blir det 10 stycken till normalstora bakformar. Räkna då lite längre tid att grädda grottorna ca 15-20 minuter.
  • Gör gärna egen krusbärssylt eller använd köpt färdig krusbärssylt.
  • Istället för krusbärssylt kan du fylla med annan syrlig sylt som hallonsylt till hallongrottor, aprikossylt, vinbärssylt eller körsbärssylt för körsbärsgrottor.

20 st krusbärsgrottor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 42 min

Ingredienser

  • 135 gram smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 2 vetemjöl, 130 gram
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm bakpulver
  • 1 dl krusbärssylt
  • 20 små bakformar på 4-5 cm diameter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Rör ihop rumsvarmt smör med socker några minuter i en bunke.
  3. Blanda under tiden potatismjöl, väg upp 130 gram vetemjöl (2 dl), vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke.
  4. Rör ihop allt till en kakdeg. Täck över degen och låt vila 15 minuter i kylen.
  5. Ta ut degen och knåda den mjuk. Dela i två delar. Rulla dem till två längder på 30 cm och lägg in till varandra.
  6. Skär degen längderna i 10 bitar vardera samtidigt till totalt 20 bitar.
  7. Rulla varje degbit till en kula. Lägg dem i formarna.
  8. Tryck till med ett finger i mitten så att det blir en fördjupning i degbollarna.
  9. Full varje hålrum med en halv tsk krusbärssylt.
  10. Grädda grottorna i ca 10 minuter tills de fått fin färg.
  11. Ta ut och låt svalna. Förvaras i kakburk eller i frysen.
E-mail
Medel: 4.3 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 152 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-05-22