Krusbärsgrottor

Introduktion och förberedelse

Krusbärsgrottor blir spröda och goda med den syrliga smaken av krusbär i mitten. Goda syltkakor till fika, kakbord, utflykt eller fest. Förvaras i kakbord eller i frysen att plocka fram när man är sugen.

Här en sats till 20 små bakformar på cirka 5 cm diameter.

Vill du baka stora grottor så blir det 10 stycken till normalstora bakformar. Räkna då lite längre tid att grädda grottorna ca 15-20 minuter.

Gör gärna egen krusbärssylt eller använd köpt färdig krusbärssylt.

Istället för krusbärssylt kan du fylla med annan syrlig sylt som hallonsylt till hallongrottor, aprikossylt, vinbärssylt eller körsbärssylt för körsbärsgrottor.

20 st krusbärsgrottor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 42 min

Ingredienser

  • 135 gram smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 2 vetemjöl, 130 gram
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm bakpulver
  • 1 dl krusbärssylt
  • 20 små bakformar på 4-5 cm diameter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Rör ihop rumsvarmt smör med socker några minuter i en bunke.
  3. Blanda under tiden potatismjöl, väg upp 130 gram vetemjöl (2 dl), vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke.
  4. Rör ihop allt till en kakdeg. Täck över degen och låt vila 15 minuter i kylen.
  5. Ta ut degen och knåda den mjuk. Dela i två delar. Rulla dem till två längder på 30 cm och lägg in till varandra.
  6. Skär degen längderna i 10 bitar vardera samtidigt till totalt 20 bitar.
  7. Rulla varje degbit till en kula. Lägg dem i formarna.
  8. Tryck till med ett finger i mitten så att det blir en fördjupning i degbollarna.
  9. Full varje hålrum med en halv tsk krusbärssylt.
  10. Grädda grottorna i ca 10 minuter tills de fått fin färg.
  11. Ta ut och låt svalna. Förvaras i kakburk eller i frysen.
E-mail
Medel: 4.2 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 152 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-11