Krusbärsgrottor
Krusbärsgrottor blir spröda, smöriga och goda med den syrliga smaken av krusbär i mitten.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Rör ihop rumsvarmt smör med socker några minuter i en bunke.
- Blanda under tiden potatismjöl, väg upp 130 gram vetemjöl (2 dl), vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke.
- Rör ihop allt till en kakdeg. Täck över degen och låt vila 15 minuter i kylen.
- Ta ut degen och knåda den mjuk. Dela i två delar. Rulla dem till två längder på 30 cm och lägg in till varandra.
- Skär degen längderna i 10 bitar vardera samtidigt till totalt 20 bitar.
- Rulla varje degbit till en kula. Lägg dem i formarna.
- Tryck till med ett finger i mitten så att det blir en fördjupning i degbollarna.
- Full varje hålrum med en halv tsk krusbärssylt.
- Grädda grottorna i ca 10 minuter tills de fått fin färg.
- Ta ut och låt svalna. Förvaras i kakburk eller i frysen.
Serveringsförslag
Goda syltkakor till fika, kakbord, utflykt eller fest.
Tips
- Förvaras i kakbord eller i frysen att plocka fram när man är sugen.
- Här en sats till 20 små bakformar på cirka 5 cm diameter. Vill du baka stora grottor så blir det 10 stycken till normalstora bakformar. Räkna då lite längre tid att grädda grottorna ca 15-20 minuter.
- Gör gärna egen krusbärssylt eller använd köpt färdig krusbärssylt.
- Istället för krusbärssylt kan du fylla med annan syrlig sylt som hallonsylt till hallongrottor, aprikossylt, vinbärssylt eller körsbärssylt för körsbärsgrottor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 152 kcal