Krusbärsgrottor

Introduktion och förberedelse

Krusbärsgrottor blir spröda och goda med den syrliga smaken av krusbär i mitten. Goda syltkakor till fika, kakbord, utflykt eller fest. Förvaras i kakbord eller i frysen att plocka fram när man är sugen.

Här en sats till 24 små bakformar på cirka 5 cm diameter eller så kan du baka dem utan formar direkt på bakplåtspapper.

Vill du baka stora grottor så blir det 12 stycken till normalstora bakformar. Räkna då lite längre tid att grädda grottorna ca 15-20 minuter.

Gör gärna egen krusbärssylt eller använd köpt färdig krusbärssylt. Istället för krusbärssylt kan du fylla med annan syrlig sylt som hallonsylt till hallongrottor, vinbärssylt eller körsbärssylt för körsbärsgrottor.

24 st krusbärsgrottor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 42 min

Ingredienser

  • 140 gram smör eller margarin
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 dl krusbärssylt
  • 24 små bakformar på 4-5 cm diameter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Rör ihop rumsvarmt smör (eller skär i bitar och mikra lite lätt mjukt) med socker några minuter i en bunke. Sockret ska börja lösa sig. Låt stå lite.
  3. Blanda under tiden potatismjöl, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke.
  4. Rör ihop allt till en kakdeg.
  5. I MATBEREDARE: gör du degen till grottorna i matberedare så kan du blanda ner smöret skuret i bitar direkt i matberedaren och sedan övriga ingredienser och mixa ihop till en kaksmet någon minut. Mixa inte för länge.
  6. När degen till grottorna är klar kan du börja baka ut den eller låta degen vara i kylen tills du vill baka.
  7. Ta ut degen och knåda den mjuk. Dela i två delar. Rulla dem till två längder på 30 cm och lägg in till varandra.
  8. Skär degen längderna i 12 bitar vardera samtidigt till totalt 24 bitar.
  9. Rulla varje degbit till en kula. Lägg dem i formarna.
  10. Tryck till med ett finger i mitten så att det blir en fördjupning i degbollarna.
  11. Full varje hålrum med en halv tsk krusbärssylt.
  12. Grädda grottorna i ca 10-12 minuter tills de fått fin färg.
  13. Ta ut och låt svalna. Förvaras i kakburk eller i frysen.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 152 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.