Havtornssylt

Havtornssylt passar till våfflor, gröt med mera - precis som vanlig sylt. Havtorn kan du plocka själv. Men de finns också att köpa frysta. Jättelätt att laga - bara att koka och mosa ihop bären med syltsocker och hälla på burk. 

Havtornssylten funkar också att ha på mackan som marmelad. Tycker du den är för lös så kan du köpa och tillsätta extra pektin (enligt paket). Om du vill så kan du även låta bli att passera och sila havtornen så får du med lite grövre och chunky bitar i sylten - då blir det också lite mer i mängd räknat. Sterilisera burken om du vill spara sylten länge. 

Vill använda vanligt socker så går det bra men då får du tillsätta extra pektin enligt paket om du vill ha en fastare konsistens samt konserveringsmedel om du vill spara sylten jättelänge.

Räkna att du får ut 1 burk på ca 4 dl havtornssylt om du tar med mosade bär. Silar du bort skal med mera så blir det mindre ca 3 dl sylt.

1 burk på ca 4 dl havtornssylt

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 225 gram havtorn, frysta eller färska
  • 225 gram syltsocker

Tillagning

  1. Lägg havtorn och socker i en kastrull och sjud upp på låg värme under omrörning i 10 minuter. Mosa bären med en potatisstöt eller slev.
  2. Sylt med chunky skal och kärnor: häll upp havtornssylten i rena burkar och förslut direkt.
  3. Sylt som är slät och passerad: sila och tryck med en slev genom så mycket av havtornen du kan i ett durkslag eller chinoise. Häll upp på burk och sätt på lock.
  4. Förvara havtornssylten mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen men håller flera veckor (om du använder syltsocker).
E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer