Havtornssylt

Havtornssylt passar till våfflor, gröt med mera - precis som vanlig sylt. Havtorn kan du plocka själv. Men de finns också att köpa frysta.

Jättelätt att laga - bara att koka och mosa ihop bären med syltsocker och hälla på burk.

Räkna att du får ut 1 burk på ca 4 dl havtornssylt om du tar med mosade bär. Silar du bort skal med mera så blir det mindre ca 3 dl sylt.

1 burk på ca 4 dl havtornssylt

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 225 gram havtorn, frysta eller färska
  • 225 gram syltsocker

Tillagning

  1. Lägg havtorn och socker i en kastrull och sjud upp på låg värme under omrörning i 10 minuter.
  2. Mosa bären med en potatisstöt eller slev.
  3. Häll upp havtornssylten i rena burkar och förslut direkt.
  4. Förvara havtornssylten mörkt och svalt.
  5. Öppnad burk förvaras i kylen men håller flera veckor (om du använder syltsocker).
 Havtorn kan du plocka själv.
Havtorn kan du plocka själv.

Mindre söt sylt

Du kan ta 300 gram bär och 200 gram syltsocker om du vill ha en mindre söt sylt. Eller börja med lite socker och sedan koka och efter hand tillsätta syltsocker så att sylten blir så söt du önskar.

Serveringsförslag

  • Havtornssylten funkar också att ha på mackan som marmelad.
  • Passar också mycket bra till dessertost och ostbricka.

Varianter

Tycker du den är för lös så kan du köpa och tillsätta extra pektin (enligt paket).

Om du vill så kan du även låta bli att passera och sila havtornen så får du med lite grövre och chunky bitar i sylten - då blir det också lite mer i mängd räknat.

Vill använda vanligt socker så går det bra men då får du tillsätta extra pektin enligt paket om du vill ha en fastare konsistens samt konserveringsmedel om du vill spara sylten jättelänge.

Hållbarhet

Sterilisera burken om du vill spara sylten länge. Håller annars svalt och mörkt om du använder syltsocker flera månader. Öppnad burk några veckor minst i kylen.

E-mail
Medel: 4 (89 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-12