Kreolska räkor - gryta med räkor, curry, grädde och ananas

Introduktion och förberedelse

Kreolska räkor - en gryta med en härlig blandning av räkor, cyrry, grädde, paprika, bananer och ananas.

En jättegod och enkel rätt från New Orleans som är god med råris eller basmatiris.

Kreolsk gryta med räkor, curry, grädde och paprika.

En jättegod och enkel gryta från New Orleans.

LCHF-variant

Val av räkor

Med handpillade räkor du skalar själv blir det godast men också lite dyrare. Det går också bra med räkor i lag eller frysta räkor du tinat.

Istället för räkor kan du ta kräftstjärtar, fryst skaldjursblandning eller pilgrimsmusslor du tärnat.

Serveringsförslag

  • Några goda tillbehör är kokt ris som basmatiris - som jag hade till; vidare passar råris, matvete, pasta som tagliatelle eller fettucine eller chilimos.
  • Vidare är det gott med lite grönt till som babyspenat, finbladig grönsallad eller machésallad.

Räkor med paprika, ananas, banan i krämig sås på kreolskt vis serverad på tallrik med ris och babyspenat.
Räkor med paprika, ananas, banan i krämig sås på kreolskt vis serverad med ris och babyspenat. Du kan ha valfria andra tillbehör till också som blomkålsris.

4 portioner kreolska räkor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram stora fina oskalade räkor (gärna svenska från Smögen)
  • 1 liten gul lök
  • 2 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 2,5 tsk curry
  • 1 tsk paprikapulver
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1 grön paprika
  • 1 röd paprika
  • 1 dl ananas skuren i bitar
  • 2 bananer
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 msk citronsaft

Tillagning

  1. Börja koka basmatiris om du vill ha det till. Råris, quinoa, thairis eller kokt vete är också gott till.
  2. Rensa räkorna. Skölj och hacka paprikan. Skala och skiva bananen. Skär ananas i småbitar.
  3. Skala räkor och hacka lök och vitlök. Fräs löken och vitlöken i smör i en stor panna med höga kanter.
  4. Tillsätt curry och paprikapulver och fräs runt några minuter.
  5. Tillsätt grädde, vin samt vatten. Koka ihop i någon minut.
  6. Sätt på en till stekpanna eller wok. Fräs först paprika i lite smör och lägg över i såsen, sedan bananer och ananas.
  7. Smaka av grytan med citronsaft, salt, vitpeppar och något krm cayennepeppar.
  8. Sist fräser du räkorna och lägger över dem i den kreolska grytan.
  9. Servera Kreolska räkorna med kokt ris, ex. basmatiris, råris eller jasminris.
E-mail
Medel: 4.1 (52 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 581 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-09