Kreolska räkor - gryta med räkor, curry, grädde och ananas

Kreolska räkor - en gryta med en härlig blandning av räkor, cyrry, grädde, paprika, bananer och ananas. En jättegod och enkel rätt från New Orleans som är god med råris eller basmatiris.

4 portioner kreolska räkor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 kg stora fina oskalade räkor (gärna svenska från Smögen)
  • 1 liten gul lök
  • 2 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 2,5 tsk curry
  • 1 tsk paprikapulver
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1 grön paprika
  • 1 röd paprika
  • 1 dl ananas skuren i bitar
  • 2 bananer
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 msk citronsaft

Tillagning

  1. Börja koka basmatiris om du vill ha det till. Råris, quinoa, thairis eller kokt vete är också gott till.
  2. Rensa räkorna. Skölj och hacka paprikan. Skala och skiva bananen. Skär ananas i småbitar.
  3. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken och vitlöken i smör i en stor panna med höga kanter.
  4. Tillsätt curry och paprikapulver och fräs runt några minuter.
  5. Tillsätt grädde, vin samt vatten. Koka ihop i någon minut.
  6. Sätt på en till stekpanna eller wok. Fräs först paprika i lite smör och lägg över i såsen, sedan bananer och ananas.
  7. Smaka av grytan med citronsaft, salt, vitpeppar och något krm cayennepeppar.
  8. Sist fräser du räkorna och lägger över dem i den kreolska grytan.
  9. Servera Kreolska räkorna med kokt ris, ex. basmatiris, råris eller jasminris.
E-mail
Medel: 4.1 (29 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept