Thaigryta med räkor

Thaigryta med räkor, kokosmjölk, grön currypasta, grönsaker, lite fisk och lime samt fisksås. Enkelt att laga med färdig grön currypasta.
Passar med thairis till. Serveras som en gryta eller soppa.
Köp MSC-märkta räkor och fisk. Godast, lyxigast och dyrast är om du skalar räkorna själv.
Du kan välja vit fisk som kolja, torsk eller plattfisk eller lax. Eller ersätta med mer räkor eller kräftstjärtar.
Här är det thai green curry pasta som har de mesta kryddorna typiska för thaimat. Du kan ta så mycket du önskar. Kan vara rätt stark så smaka av med den på slutet.
Vill du inte hacka grönsaker kan du köpa färdig fryst wokmix samt fryst broccoli och frysta bönor. Vidare kan man ha i zucchini i bitar och bambuskott.

2 portioner thaigryta med räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 msk grön currypasta
  • 2 msk matolja som rapsolja
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 dl vatten
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 2 morötter
  • 0,5 röd paprika
  • 100 gram gröna bönor eller ärtor
  • 0,5 bukett broccoli
  • 30 gram färska spenatblad
  • 150 gram skalade räkor
  • 100 fisk i 3x3 cm tärningar
  • 2 msk fisksås
  • 1 msk limesaft
  • 2 krm salt
  • Tillbehör: 4 port thairis

Tillagning

  1. Börja med att koka ris.
  2. Fräs grön currypasta i olja.
  3. Häll i kokosmjölk, vatten samt tillsätt grönsaksbuljong och rör runt. Låt puttra medan du förbereder grönsaker.
  4. Skala och slanta morötter samt tillsätt dem.
  5. Skölj och skär paprika i strimlor och tillsätt.
  6. Skär bönor i bitar och tillsätt.
  7. Skär broccoli i buketter och tillsätt.
  8. Skölj spenat och tillsätt.
  9. Tillsätt fisken och koka upp.
  10. Tillsätt räkorna. Koka upp.
  11. Smaka av med limesaft, fisksås, salt samt ev. mer grön currypasta.
  12. Servera thaigrytan med riset.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer