Thaigryta med räkor

Introduktion och förberedelse

Thaigryta med räkor, kokosmjölk, grön currypasta, grönsaker, lite fisk och limesaft samt fisksås. Enkelt att laga med färdig grön currypasta.

Passar med thairis till. Serveras som en gryta eller soppa.

Köp MSC-märkta räkor och fisk. Godast, lyxigast och dyrast är om du skalar räkorna själv.

Du kan välja vit fisk som kolja, torsk eller plattfisk eller lax. Eller ersätta med mer räkor eller kräftstjärtar.

Här är det thai green curry pasta som har de mesta kryddorna typiska för thaimat. Du kan ta så mycket du önskar. Kan vara rätt stark så smaka av med den på slutet. Du köpa färdig grön curry eller göra egen.

Vill du inte hacka grönsaker kan du köpa färdig fryst wokmix samt fryst broccoli och frysta bönor. Vidare kan man ha i zucchini i bitar och bambuskott.

2 portioner thaigryta med räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 msk grön currypasta
  • 2 msk matolja som rapsolja
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 dl vatten
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 2 morötter
  • 0,5 röd paprika
  • 100 gram gröna bönor eller ärtor
  • 0,5 bukett broccoli
  • 30 gram färska spenatblad
  • 150 gram skalade räkor
  • 100 fisk i 3x3 cm tärningar; lax, torsk eller plattfisk eller valfri sort
  • 2 msk fisksås
  • 1 msk limesaft
  • 2 krm salt
  • Tillbehör: 4 port thairis

Tillagning

  1. Börja med att koka ris.
  2. Fräs grön currypasta i olja.
  3. Häll i kokosmjölk, vatten samt tillsätt grönsaksbuljong och rör runt. Låt puttra medan du förbereder grönsaker.
  4. Skala och slanta morötter samt tillsätt dem.
  5. Skölj och skär paprika i strimlor och tillsätt.
  6. Skär bönor i bitar och tillsätt.
  7. Skär broccoli i buketter och tillsätt.
  8. Skölj spenat och tillsätt.
  9. Tillsätt fisken och koka upp.
  10. Tillsätt räkorna. Koka upp.
  11. Smaka av med limesaft, fisksås, salt samt ev. mer grön currypasta.
  12. Servera thaigrytan med riset.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 175 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.