Nudlar med räkor

Nudlar med räkor wokade med grönsaker, chili, ingefära, vitlök, ostronsås och sesamolja.
Du kan använda ca 90 gram skalade frysta räkor eller skalade räkor i lag per portion. Godast är dock handskalade räkor.
Grönsaker kan varieras enligt eget tycke ex. kan du ta färdig blandning wokgrönsaker; vidare passar bambuskott, minimajs, groddar osv.

2 portioner nudlar med räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 150 gram äggnudlar
  • 350 gram räkor med skal
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm chiliflakes eller några cm färsk röd chili
  • 1 tsk hackad ingefära
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk matolja
  • 2 morötter
  • 1 huvud broccoli
  • 2 dm purjolök
  • 150 gram vitkål eller salladskål
  • 4 msk ljus soja
  • 0,5 dl ostronsås
  • 1 dl vatten
  • 2 msk sesamfrön

Tillagning

  1. Skala räkorna och sätt in i kylen så länge.
  2. Skala och pressa vitlök. Lägg med sesamolja och matolja i en wok eller stekpanna med höga kanter.
  3. Tillsätt chili och finhackad ingefära.
  4. Koka upp vatten till nudlarna.
  5. Skala morötter och strimla dem, skär broccoli i buketter, strimla purjolök och vitkål.
  6. Fräs eller woka grönsakerna i vitlöks- och chiliblandningen ca 5 minuter och rör då och då.
  7. Koka nudlarna mjuka enligt paket ca 5 minuter.
  8. Häll av nudlarna och blanda ner med grönsakerna.
  9. Tillsätt soja, ostronsås och vatten till nudlarna och grönsakerna.
  10. Blanda ner räkorna och servera nudlarna med sesamfrön på toppen.
E-mail
Medel: 4.2 (14 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer