Räkpasta

God pasta med räkor, grädde, gröna ärtor, persilja, vitlök, parmesan, smör och chili.

En variant på pasta Alfredo med räkor.

Enkel att laga och lite att hacka.

4 portioner räkpasta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 400 gram pasta som spagetti
  • 50 gram smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm chiliflakes
  • 300 gram gröna ärtor
  • 300 gram skalade räkor
  • 3 dl grädde
  • 1,5 dl riven parmesan
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten till pastan. Salta en halv tsk och tillsätt några droppar olivolja.
  2. Skala och pressa vitlöken och lägg i en såskastrull.
  3. Tillsätt smör och smält det samt rör i chiliflakes.
  4. Koka pastan enligt paket (spagetti 8 minuter och tagliatelle 6 minuter).
  5. Hacka persilja fint. Riv parmesanost.
  6. Tillsätt ärtor till smöret och låt de fräsa runt någon minut.
  7. Tillsätt räkor och fräs runt dem någon minut.
  8. Häll i grädde, 1 dl riven parmesan, tillsätt persilja och koka upp.
  9. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
  10. Servera räksåsen till pastan (blanda gärna pasta och sås i en stor skål eller kastrull) samt riven parmesan att toppa med.

Varianter

  • Välj pasta som spagetti, tagliatelle, skruvar eller penne.
  • Kan också lagas med köpt färsk tagliateller eller hemgjord färsk pasta - gör då pastasåsen innan du kokar pastan som då bara tar 2-3 minuter att koka.
  • Ärtor kan bytas mot annat grönt som gröna sojabönor, broccoli, babyspenat eller sockerärtor.

Att dricka till

Vintips till pastan är ett vitt vin ex. från norra Italien Valpolicella.

E-mail
Medel: 3.6 (32 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 643 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-30