Kreolsk gryta med räkor LCHF

Kreolsk gryta - en god lågkolhydrat, LCHF och GI-gryta med räkor, cyrry, grädde och paprika.

En jättegod och enkel gryta från New Orleans.

Servera med kokt blomkål, broccoli och ex. vaxbönor eller annat LCHF-tillbehör efter tycke.

4 portioner kreolsk gryta med räkor LCHF

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 kg stora fina oskalade räkor (gärna svenska från Smögen)
  • 1 liten gul lök
  • 2 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 2,5 tsk curry
  • 1 tsk paprikapulver
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1 grön paprika
  • 2 röda paprikor eller 1 gul och en röd
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 msk citronsaft

Tillagning

  1. Rensa räkorna. Skölj och hacka paprikan i grova bitar ca 2x2 cm.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken och vitlöken i smör i en stor panna med höga kanter.
  3. Tillsätt curry och paprikapulver och fräs runt några minuter.
  4. Tillsätt grädde, vin samt vatten. Koka ihop i någon minut.
  5. Sätt på en till stekpanna eller wok. Fräs först paprika i lite smör och lägg över i såsen.
  6. Smaka av grytan med citronsaft, salt, vitpeppar och något krm cayennepeppar.
  7. Sist fräser du räkorna och lägger över dem i den kreolska grytan.
  8. Servera Kreolska räkor med kokt blomkål (koka buketter i 10 minuter), kokt broccoli (koka med blomkålen), koka bönor som gröna bönor (koka med blomkålen). Vänd ev. runt grönsakerna i grytan innan servering.
E-mail
Medel: 3.7 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept