Kreolsk gryta med räkor LCHF

En god lågkolhydrat och GI-gryta med räkor, cyrry, grädde och paprika. En jättegod och enkel gryta från New Orleans.
Servera med kokt blomkål, broccoli och ex. vaxbönor eller annat LCHF-tillbehör efter tycke.

4 portioner kreolsk gryta med räkor LCHF

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 kg stora fina oskalade räkor (gärna svenska från Smögen)
  • 1 liten gul lök
  • 2 msk smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 2,5 tsk curry
  • 1 tsk paprikapulver
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1 grön paprika
  • 2 röda paprikor eller 1 gul och en röd
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 msk citronsaft

Tillagning

  1. Rensa räkorna. Skölj och hacka paprikan i grova bitar ca 2x2 cm.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken och vitlöken i smör i en stor panna med höga kanter.
  3. Tillsätt curry och paprikapulver och fräs runt några minuter.
  4. Tillsätt grädde, vin samt vatten. Koka ihop i någon minut.
  5. Sätt på en till stekpanna eller wok. Fräs först paprika i lite smör och lägg över i såsen.
  6. Smaka av grytan med citronsaft, salt, vitpeppar och något krm cayennepeppar.
  7. Sist fräser du räkorna och lägger över dem i den kreolska grytan.
  8. Servera Kreolska räkor med kokt blomkål (koka buketter i 10 minuter), kokt broccoli (koka med blomkålen), koka bönor som gröna bönor (koka med blomkålen). Vänd ev. runt grönsakerna i grytan innan servering.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer