Kotletter med fänkål och morot
Bryn kotletter och laga klart i ugnen med vitt vin, fänkål, morot och oliver.
En hälsosam rätt med god sky och fina smaker.
Du kan behålla fettet på kotletterna vid tillagningen och sedan skära bort det vid serveringen om du vill det.
Köp svenskt fläskkött - gärna kravmärkt.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skölj fänkålen. Plocka ev. fin blast och spara den till garnering senare. Skär bort lite på toppen och botten. Putsa det yttre höljet om det har någon ful del. Dela fänkål i fyra klyftor och strimla så fint du kan.
- Skala och slanta moroten.
- Blanda fänkål och morot med 1 msk rapsolja i en ugnsform.
- Sätt in fänkålen och moroten i ugnen i 10 minuter.
- Bryn under tiden fläskkotletterna på vardera sida i några minuter i 1 msk rapsolja. Salta och peppra dem.
- Ta ut formen med fänkål och morot.
- Lägg över fläskkotletterna med fänkålen och moroten.
- Häll vin i stekpannan och vispa ur.
- Sila över vinet till ugnsformen med kotletterna.
- Strö över oliver.
- Bädda ner kotletterna med fänkål och morot runt.
- Laga klart kotletter och fänkål i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.
- Koka under tiden potatis till eller laga annat tillbehör.
- Ta ut och servera kotletterna med valfria tillbehör och skyn som sås.
Serveringsförslag
- Jag hade kokt potatis som delikatesspotatis Amandine till.
- Vill du ha en sallad till passar en matig grönsallad med stora vita bönor. Eller en påse blandad grönsallad.
- Istället för kokt potatis är det gott med smashad potatis, potatisstomp, klyftpotatis, pressad potatis, potatisgratäng, rotfruktsgratäng, persiljerotsmos, potatismos eller råris.
- Får du blast med på fänkålen kan du spara den och ha som garnering vid servering.
Varianter
- Lägg till 200 gram strimlad vitkål, rödkål eller spetskål i botten på ugnsformen.
- Eller tärna och lägg med 200 gram andra rotfrukter som rotselleri, palsternacka, persiljerot eller rödbeta.
- Strimla med en röd eller gul lök; några salladslökar eller 1/3 purjolök och lägg med fänkålen i botten.
- Oliver kan uteslutas.
- Gillar du vitlök kan du hacka med en klyfta vitlök och lägga med fänkålen.
- Istället för kotletter med ben kan du ta benfria kotletter eller fjärilskotletter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 334 kcal