Enklaste potatisen till fest
Laga enklaste potatisen till fest eller buffé. Ska du laga potatis till många så är här ett enkelt och gott recept med kokt marinerad delikatesspotatis i örter, olivolja och lite vitlök.
Tillagning
- Koka upp vatten i en stor kastrull.
- Tillsätt potatisen försiktigt och koka den mjuk i ca 15 minuter. Låt den gärna ha lite hård kärna kvar så blir den perfekt till serveringen - speciellt om den värms igen.
- Lägg över i folieformar, form eller långpanna.
- Tillsätt örter, pressad vitlök, olivolja, salt och peppar. Smaka av med salt.
- Låt svalna och förvara övertäckt i kylen. Kan förberedas någon dag innan.
- Värm gärna potatisen i ugnen ca 10 minuter på 175 grader i en långpanna samt lägg upp på fat vid servering. Ett alternativ om man grillar är att ha potatisen i en folieform och värma på grillen. Rör då och kolla så att potatisen ej bränns.
Lättlagat med skalet kvar
Delikatesspotatis eller potatis med fint skal behövs inte skalas eller delas bara kokas och marineras i färdiga frysta hackade örter, olivolja, salt, peppar samt lite pressad vitlök.
Kan förberedas innan
Du kan laga potatisen i god tid och förvara i kylen. Värm sedan i ugnen på eller på grillen i folieformar till servering. Potatisen kan serveras kall, varm eller ljummen.
Varianter
- Annat gott som passar att blanda i potatisen är riven parmesan eller grana padano, tryffelolja, kalamataoliver, strimlad salladslök, strimlad smörstekt purjolök eller hackade soltorkade tomater för en lite lyxigare potatis.
- Andra kokta grönsaker som broccoli, blomkål, gröna ärtor, gröna sojabönor, sparris, morot, sockerärtor, majs osv. Vill du göra det lätt för dig så köp frysta grönsaker och koka dem hastigt enligt paket samt blanda sedan med potatisen.
- Istället för delikatesspotatis som är rätt dyr så kan du ta billigare färskpotatis eller plocka annan fast sort potatis i små storlekar med fint skal. Använder du färskpotatis kan du borsta och skrubba den ren först i vatten. Samt skära bort eventuella fula delar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 238 kcal