Enklaste potatisen till fest

Laga enklaste potatisen till fest eller buffé. Ska du laga potatis till många så är här ett enkelt och gott recept med kokt marinerad delikatesspotatis i örter, olivolja och lite vitlök.

Potatisen behövs inte skalas eller delas bara kokas och marineras i färdiga frysta hackade örter, olivolja, salt, peppar samt lite pressad vitlök. Du kan laga potatisen i god tid och förvara i kylen. Värm sedan i ugnen på eller på grillen i folieformar till servering. Potatisen kan också serveras kall eller rumsvarm.

Annat gott som passar att blanda i potatisen är riven parmesan eller grana padano, tryffelolja, kalamataoliver, strimlad salladslök, strimlad smörstekt purjolök eller hackade soltorkade tomater för en lite lyxigare potatis. Andra kokta grönsaker som broccoli, blomkål, gröna ärtor, gröna sojabönor, sparris, morot, sockerärtor, majs osv. Vill du göra det lätt för dig så köp frysta grönsaker och koka dem hastigt enligt paket samt blanda sedan med potatisen.
Istället för delikatesspotatis som är rätt dyr så kan du ta billigare färskpotatis och skrubba rent den.

10 portioner potatis till fest

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2,7 kg fin delikatesspotatis
  • 0,5 paket fryst hackad basilika
  • 0,5 paket fryst hackad persilja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull.
  2. Tillsätt potatisen försiktigt och koka den mjuk i ca 15 minuter. Låt den gärna ha lite hård kärna kvar så blir den perfekt till serveringen - speciellt om den värms igen.
  3. Lägg över i folieformar, form eller långpanna.
  4. Tillsätt örter, pressad vitlök, olivolja, salt och peppar. Smaka av med salt.
  5. Låt svalna och förvara övertäckt i kylen. Kan förberedas någon dag innan.
  6. Värm gärna potatisen i ugnen ca 10 minuter på 175 grader i en långpanna samt lägg upp på fat vid servering. Ett alternativ om man grillar är att ha potatisen i en folieform och värma på grillen. Rör då och kolla så att potatisen ej bränns.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer