Enklaste potatisen till fest

Laga enklaste potatisen till fest eller buffé. Ska du laga potatis till många så är här ett enkelt och gott recept med kokt marinerad delikatesspotatis i örter, olivolja och lite vitlök.

Potatisen behövs inte skalas eller delas bara kokas och marineras i färdiga frysta hackade örter, olivolja, salt, peppar samt lite pressad vitlök. Du kan laga potatisen i god tid och förvara i kylen. Värm sedan i ugnen på eller på grillen i folieformar till servering. Potatisen kan också serveras kall eller rumsvarm.

Annat gott som passar att blanda i potatisen är riven parmesan eller grana padano, tryffelolja, kalamataoliver, strimlad salladslök, strimlad smörstekt purjolök eller hackade soltorkade tomater för en lite lyxigare potatis. Andra kokta grönsaker som broccoli, blomkål, gröna ärtor, gröna sojabönor, sparris, morot, sockerärtor, majs osv. Vill du göra det lätt för dig så köp frysta grönsaker och koka dem hastigt enligt paket samt blanda sedan med potatisen.
Istället för delikatesspotatis som är rätt dyr så kan du ta billigare färskpotatis och skrubba rent den.

10 portioner potatis till fest

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2,7 kg fin delikatesspotatis
  • 0,5 paket fryst hackad basilika
  • 0,5 paket fryst hackad persilja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull.
  2. Tillsätt potatisen försiktigt och koka den mjuk i ca 15 minuter. Låt den gärna ha lite hård kärna kvar så blir den perfekt till serveringen - speciellt om den värms igen.
  3. Lägg över i folieformar, form eller långpanna.
  4. Tillsätt örter, pressad vitlök, olivolja, salt och peppar. Smaka av med salt.
  5. Låt svalna och förvara övertäckt i kylen. Kan förberedas någon dag innan.
  6. Värm gärna potatisen i ugnen ca 10 minuter på 175 grader i en långpanna samt lägg upp på fat vid servering. Ett alternativ om man grillar är att ha potatisen i en folieform och värma på grillen. Rör då och kolla så att potatisen ej bränns.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat