Enklaste potatisen till fest

Laga enklaste potatisen till fest eller buffé. Ska du laga potatis till många så är här ett enkelt och gott recept med kokt marinerad delikatesspotatis i örter, olivolja och lite vitlök.

Potatisen behövs inte skalas eller delas bara kokas och marineras i färdiga frysta hackade örter, olivolja, salt, peppar samt lite pressad vitlök. Du kan laga potatisen i god tid och förvara i kylen. Värm sedan i ugnen på eller på grillen i folieformar till servering. Potatisen kan också serveras kall eller rumsvarm.

Annat gott som passar att blanda i potatisen är riven parmesan eller grana padano, tryffelolja, kalamataoliver, strimlad salladslök, strimlad smörstekt purjolök eller hackade soltorkade tomater för en lite lyxigare potatis. Andra kokta grönsaker som broccoli, blomkål, gröna ärtor, gröna sojabönor, sparris, morot, sockerärtor, majs osv. Vill du göra det lätt för dig så köp frysta grönsaker och koka dem hastigt enligt paket samt blanda sedan med potatisen.
Istället för delikatesspotatis som är rätt dyr så kan du ta billigare färskpotatis och skrubba rent den.

10 portioner potatis till fest

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2,7 kg fin delikatesspotatis
  • 0,5 paket fryst hackad basilika
  • 0,5 paket fryst hackad persilja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull.
  2. Tillsätt potatisen försiktigt och koka den mjuk i ca 15 minuter. Låt den gärna ha lite hård kärna kvar så blir den perfekt till serveringen - speciellt om den värms igen.
  3. Lägg över i folieformar, form eller långpanna.
  4. Tillsätt örter, pressad vitlök, olivolja, salt och peppar. Smaka av med salt.
  5. Låt svalna och förvara övertäckt i kylen. Kan förberedas någon dag innan.
  6. Värm gärna potatisen i ugnen ca 10 minuter på 175 grader i en långpanna samt lägg upp på fat vid servering. Ett alternativ om man grillar är att ha potatisen i en folieform och värma på grillen. Rör då och kolla så att potatisen ej bränns.
E-mail
Medel: 4.3 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-24

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept