Färskpotatissallad med olivolja, purjolök och valnötter
Färskpotatissallad med kokt färskpotatis som får smak av olivolja, purjolök, vinäger och vitlök.
Den nötiga tonen i potatisen förstärks av valnötter - vilket dock är valfritt att ta med.
Var noga med att smaka av med salt och peppar samt eventuellt en nypa socker.
Tillagning
- Skrubba potatisen och skär bort fula delar.
- Dela på stora potatisar. Små potatisar kan kokas hela.
- Koka potatisen mjuk i väl saltat vatten i 20-25 minuter.
- Skölj och hacka under tiden purjolök och pressa vitlök.
- Tillsätt till potatiskoket när det är 3 minuter kvar.
- Häll av potatisen med purjolöken och låt den svalna något.
- Lägg tillbaka i kastrullen och blanda färskpotatisen med olivolja, vinäger, pressad vitlök, ev. valnötter samt smaka av med salt och vitpeppar.
- Innan servering kan du också blanda i hackad bladpersilja och ev. en näve sköljd färsk spenat och/eller ruccola.
Varianter
- Byt färskpotatis mot en god delikesspotatis som exempelvis Amandine.
- Valnötter är valfritt att ta med. Gott är även hasselnötter eller mandlar. Vidare pumpafrön.
- 30 gram ruccola eller färsk spenat ger fin grön färg om du önskar dryga ut salladen något.
- Andra goda grönsaker i färspotatissallad är kokt grön sparris skuren i sneda strimlor; kokta sockerärtor strimlade på längden; skivad rödlök; skivade rädisor samt ärtskott.
- God smak till färskpotatissallad ger också fransk Dijonsenap; kapris; hackad bladpersilja och/eller hackad basilika.
Uppskattat näringsvärde per portion: 279 kcal