Färskpotatissallad med olivolja, purjolök och valnötter

Introduktion och förberedelse

Färskpotatissallad med kokt färskpotatis som får smak av olivolja, purjolök, vinäger och vitlök.

Den nötiga tonen i potatisen förstärks av valnötter - vilket dock är valfritt att ta med.

Var noga med att smaka av med salt och peppar samt eventuellt en nypa socker.

Varianter

  • Byt färskpotatis mot en god delikesspotatis som exempelvis Amandine.
  • Valnötter är valfritt att ta med. Gott är även hasselnötter eller mandlar. Vidare pumpafrön.
  • 30 gram ruccola eller färsk spenat ger fin grön färg om du önskar dryga ut salladen något.
  • Andra goda grönsaker i färspotatissallad är kokt grön sparris skuren i sneda strimlor; kokta sockerärtor strimlade på längden; skivad rödlök; skivade rädisor samt ärtskott.
  • God smak till färskpotatissallad ger också fransk Dijonsenap; kapris; hackad bladpersilja och/eller hackad basilika.

4 portioner färskpotatissallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • cirka 700 gram färskpotatis (3-4 per person) eller delikatesspotatis
  • 6 msk olivolja
  • 3 msk citronsaft eller god röd eller vit vinäger eller cidervinäger
  • 1 halv purjolök
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 dl valnötter (valfritt)

Tillagning

  1. Skrubba potatisen och skär bort fula delar.
  2. Dela på stora potatisar. Små potatisar kan kokas hela.
  3. Koka potatisen mjuk i väl saltat vatten i 20-25 minuter.
  4. Skölj och hacka under tiden purjolök och pressa vitlök.
  5. Tillsätt till potatiskoket när det är 3 minuter kvar.
  6. Häll av potatisen med purjolöken och låt den svalna något.
  7. Lägg tillbaka i kastrullen och blanda färskpotatisen med olivolja, vinäger, pressad vitlök, ev. valnötter samt smaka av med salt och vitpeppar.
  8. Innan servering kan du också blanda i hackad bladpersilja och ev. en näve sköljd färsk spenat och/eller ruccola.
E-mail
Medel: 4.5 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 279 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-24