Färskpotatissallad med olivolja, purjolök och valnötter

Introduktion och förberedelse för tillagning

Färskpotatissallad med kokt färskpotatis som får smak av olivolja, purjolök, vinäger och vitlök.

Den nötiga tonen i potatisen förstärks av valnötter (vilket dock är valfritt att ta med).

Var noga med att smaka av med salt och peppar samt eventuellt en nypa socker.

Varianter

En näve ruccola eller färsk spenat ger fin grön färg om du önskar dryga ut salladen något. Skölj salladen noga innan bara.

Andra goda grönsaker i färspotatissallad är kokt grön sparris skuren i sneda strimlor; kokta sockerärtor strimlade på längden; skivad rödlök; skivade rädisor samt ärtskott.

God smak till färskpotatissallad ger också fransk senap; kapris; hackad bladpersilja och/eller hackad basilika.

4 portioner färskpotatissallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • cirka 700 gram färskpotatis (3-4 per person)
  • 6 msk olivolja
  • 3 msk citronsaft eller god röd eller vit vinäger eller cidervinäger
  • 1 halv purjolök
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 dl valnötter (valfritt)

Tillagning

  1. Skrubba potatisen och skär bort fula delar.
  2. Dela på stora potatisar. Små potatisar kan kokas hela.
  3. Koka potatisen mjuk i väl saltat vatten i 20-25 minuter.
  4. Skölj och hacka under tiden purjolök och pressa vitlök.
  5. Tillsätt till potatiskoket när det är 3 minuter kvar.
  6. Häll av potatisen med purjolöken och låt den svalna något.
  7. Lägg tillbaka i kastrullen och blanda färskpotatisen med olivolja, vinäger, pressad vitlök, ev. valnötter samt smaka av med salt och vitpeppar.
  8. Innan servering kan du också blanda i hackad bladpersilja och ev. en näve sköljd färsk spenat och/eller ruccola.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.