Färskpotatissallad med olivolja, purjolök och valnötter

Färskpotatissallad med kokt färskpotatis som får smak av olivolja, purjolök, vinäger och vitlök.

Den nötiga tonen i potatisen förstärks av valnötter (vilket dock är valfritt att ta med).

Var noga med att smaka av med salt och peppar samt eventuellt en nypa socker.

Varianter

En näve ruccola eller färsk spenat ger fin grön färg om du önskar dryga ut salladen något. Skölj salladen noga innan bara.

Andra goda grönsaker i färspotatissallad är kokt grön sparris skuren i sneda strimlor; kokta sockerärtor strimlade på längden; skivad rödlök; skivade rädisor samt ärtskott.

God smak till färskpotatissallad ger också fransk senap; kapris; hackad bladpersilja och/eller hackad basilika.

4 portioner färskpotatissallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • cirka 700 gram färskpotatis (3-4 per person)
  • 6 msk olivolja
  • 3 msk citronsaft eller god röd eller vit vinäger eller cidervinäger
  • 1 halv purjolök
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 dl valnötter (valfritt)

Tillagning

  1. Skrubba potatisen och skär bort fula delar.
  2. Dela på stora potatisar. Små potatisar kan kokas hela.
  3. Koka potatisen mjuk i väl saltat vatten i 20-25 minuter.
  4. Skölj och hacka under tiden purjolök och pressa vitlök.
  5. Tillsätt till potatiskoket när det är 3 minuter kvar.
  6. Häll av potatisen med purjolöken och låt den svalna något.
  7. Lägg tillbaka i kastrullen och blanda färskpotatisen med olivolja, vinäger, pressad vitlök, ev. valnötter samt smaka av med salt och vitpeppar.
  8. Innan servering kan du också blanda i hackad bladpersilja och ev. en näve sköljd färsk spenat och/eller ruccola.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Vad passar att laga till Söndagsmiddag?

Bjud på Söndagsmiddag - här är mina bästa tips rätter som passar som klassisk söndagsstek, slottstek, stekt fläskkarré, ugnstekt kyckling, lammstek, varmrökt lax med mera. 

Läs mer

Frukost och brunch för lediga dagar

Vem gillar inte lediga helger och dagar med gott om tid för en riktig frukost? Här kommer tips och recept till frukost och brunch som kalljästa pannkakor, ägg och bacon, frukostbullar, fruktsallad, hemrostad granola med mera.

Läs mer