Bondomelett

En god omelett med skinka och grönsaker eller det du har till hands. En bondomelett kan lagas med lite allt möjligt - från början det som fanns på en bondgård dvs grönsaker, chark, örter och mejeri (ost).

Goda grönsaker till bondomelett är slantade sockerärter, kokta gröna bönor, strimlad paprika, tärnad zucchini, champinjoner, bondbönor, rödlök, skivad tomat, purjolök, morot, riven ost, kokt blomkål, kokt broccoli spenat osv

Vegetarisk bondomelett är blir god med något smakrikt (salt) istället för kött som hackad soltorkad tomat; kalamataoliver; fetaost mm.

Du fräser först ingredienserna i en panna och häller sen på äggen uppvispade med lite mjölk och salt att stelna - klart.

2 portioner bondomelett

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 150 g skinka, kassler, korv, kotlettbacon, grillad eller stekt kyckling
  • 2 medelstora kokta potatisar
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 4 ägg
  • 4 msk mjölk eller vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad gräslök eller persilja
  • 1 dl riven gratängost eller mozzarella (valfritt)
  • 4 skivor tomat (valfritt)

Tillagning

  1. Hacka de ingredienser du vill ha i bitar. Ex. tärna kött eller vegetariskt alternativ. Tärna grönsaker som potatis och hacka lök.
  2. Fräs kött och grönsaker i en stekpanna, gärna med höga kanter ca 3 minuter.
  3. Vispa ihop ägg, mjölk eller vatten, peppar och salt.
  4. Häll omelettsmeten i stekpannan.
  5. Skaka på pannan och peta ner äggsmeten lite här och där med en slev.
  6. Nu kan du också tillsätta riven ost, tomatskivor eller annat gott som du gillar.
  7. Sänk värmen så inte omeletten bränns undertill innan den stelnat på toppen. När nästan allt ägg stelnat upp till toppen så kan du vända över halva till en halvcirkel och servera. Man kan också ställa in omeletten i ugnen på 175 grader grill (då stelnar den uppifrån och fluffar upp fint).
  8. Strö över hackad persilja eller gräslök vid servering.
  9. Servera bondomeletten - gärna med gott bröd till samt salt för de som vill salta lite extra.
E-mail
Medel: 3.8 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-11

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.