Bondomelett
En god omelett med skinka och grönsaker eller det du har till hands.
En bondomelett kan lagas med lite allt möjligt - från början det som fanns på en bondgård som grönsaker, chark, örter och ost.
Du fräser först ingredienserna i en panna och häller sen på äggen uppvispade med lite mjölk och salt samt värmer vidare att stelna samt vika över omeletten till servering.
Tillagning
- Hacka de ingredienser du vill ha i bitar. Ex. tärna kött eller vegetariskt alternativ. Tärna grönsaker som potatis och hacka lök.
- Fräs kött och grönsaker i en stekpanna, gärna med höga kanter ca 3 minuter.
- Vispa ihop ägg, mjölk eller vatten, peppar och salt.
- Häll omelettsmeten i stekpannan.
- Skaka på pannan och peta ner äggsmeten lite här och där med en slev.
- Nu kan du också tillsätta riven ost, tomatskivor eller annat gott som du gillar.
- Sänk värmen så inte omeletten bränns undertill innan den stelnat på toppen. När nästan allt ägg stelnat upp till toppen så kan du vända över halva till en halvcirkel och servera. Man kan också ställa in omeletten i ugnen på 175 grader grill (då stelnar den uppifrån och fluffar upp fint).
- Strö över hackad persilja eller gräslök vid servering.
- Servera bondomeletten - gärna med gott bröd till samt salt för de som vill salta lite extra.
Varianter
- Goda grönsaker till bondomelett är slantade sockerärter, kokta gröna bönor, strimlad paprika, tärnad zucchini, champinjoner, bondbönor, rödlök, skivad tomat, purjolök, morot, riven ost, kokt blomkål, kokt broccoli spenat osv
- Vegetarisk bondomelett är blir god med något smakrikt (salt) istället för kött som hackad soltorkad tomat; kalamataoliver; fetaost mm.
Uppskattat näringsvärde per portion: 414 kcal