Rört brynt smör

Rört eller vispat brynt smör får en fyllig nötaktig smak och blir ett festligt smör till bröd, färskpotatis och grillat med mera.

Smör smälts och bryns till en ljusbrun färg samt separeras från bottensatsen. Smöret får svalna och stelna. Sedan vispas det fluffigt och smaksätts med lite flingsalt.

5,5 dl rört brynt smör, ca 15 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 20 min

Ingredienser

  • 500 gram smör, saltat eller osaltat

Tillagning

  1. Lägg smöret i en såskastrull med tjock botten.
  2. Smält smöret på låg värme.
  3. Låt smöret puttra på låg värme i 5 minuter. Lägg gärna på ett lock lite snett då det kan stänka.
  4. Skumma bort det vita som bildas på ytan med en sked.
  5. Höj värmen till medelvärme och fortsätt att koka smöret tills det har en ljust brun färg och doft likt smörkola/nötter. Använd gärna en termometer och koka till 125-140 grader. Akta så det ej bränns.
  6. Ta av från värmen. Skumma försiktigt igen.
  7. Häll över smöret i ett kärl som tål värme. Lämna bottensatsen kvar i kastrullen.
  8. Ställ att svalna och stelna i rumstemperatur. Det tar ca 4 timmar.
  9. Vispa fluffigt några minuter med elvisp.
  10. Smaksätt gärna smöret med lite flingsalt.
  11. Smöret är klart att servera. Lägg upp smöret i valfria smörbyttor, formar eller liknande.
  12. Kan förberedas och förvaras i kylen någon vecka minst.
Lägg smöret i en kastrull med tjock botten samt lock till.
Lägg smöret i en kastrull med tjock botten samt lock till.
Smält och koka på låg värme tills det samlats vitt skum på ytan.
Smält och koka på låg värme tills det samlats vitt skum på ytan.
Skumma försiktigt bort det vita på ytan med en sked.
Skumma försiktigt bort det vita på ytan med en sked.
Lägg gärna ett lock på glänt då det kan stänka lite.
Lägg gärna ett lock på glänt då det kan stänka lite.
Koka tills smöret har en ljus brun färg och doft likt smörkola och nötter.
Koka tills smöret har en ljus brun färg och doft likt smörkola och nötter.
Häll över smöret i ett annat kärl som tål värme.
Låt smöret svalna och stelna i rumstemperatur.
Låt smöret svalna och stelna i rumstemperatur.
Låt smöret svalna och stelna i rumstemperatur.
Vispa smöret fluffigt några minuter med elvisp samt smaka ev. av med lite flingsalt.
Vispa smöret fluffigt några minuter med elvisp samt smaka ev. av med lite flingsalt.
Lägg upp smöret i valfria smörbyttor, små skålar eller liknande. Kan förberedas och förvaras i kylen.
Lägg upp smöret i valfria smörbyttor, små skålar eller liknande. Kan förberedas och förvaras i kylen.

Serveringsförslag

  • Rört eller vispat brynt smör passar som festligt pålägg till bröd istället för vanligt smör till fest, jul, midsommar, påsk, kräftskiva, smörgåsbord och buffé.
  • Eller servera till kokt färskpotatis eller likt ett kryddsmör till grillade grönsaker, fisk, kött eller kyckling. Då kan det även smaksättas med förslagsvis vitlök, citron och persilja.

Tips

  • Vanligast är att använda osaltat smör men även saltat smör går fint.
  • Kan förberedas innan och förvaras i kylen till servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 345 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-21

Tillbehör och liknande: