Rört brynt smör
Rört eller vispat brynt smör får en fyllig nötaktig smak och blir ett festligt smör till bröd, färskpotatis och grillat med mera.
Smör smälts och bryns till en ljusbrun färg samt separeras från bottensatsen. Smöret får svalna och stelna. Sedan vispas det fluffigt och smaksätts med lite flingsalt.
Tillagning
- Lägg smöret i en såskastrull med tjock botten.
- Smält smöret på låg värme.
- Låt smöret puttra på låg värme i 5 minuter. Lägg gärna på ett lock lite snett då det kan stänka.
- Skumma bort det vita som bildas på ytan med en sked.
- Höj värmen till medelvärme och fortsätt att koka smöret tills det har en ljust brun färg och doft likt smörkola/nötter. Använd gärna en termometer och koka till 125-140 grader. Akta så det ej bränns.
- Ta av från värmen. Skumma försiktigt igen.
- Häll över smöret i ett kärl som tål värme. Lämna bottensatsen kvar i kastrullen.
- Ställ att svalna och stelna i rumstemperatur. Det tar ca 4 timmar.
- Vispa fluffigt några minuter med elvisp.
- Smaksätt gärna smöret med lite flingsalt.
- Smöret är klart att servera. Lägg upp smöret i valfria smörbyttor, formar eller liknande.
- Kan förberedas och förvaras i kylen någon vecka minst.
Serveringsförslag
- Rört eller vispat brynt smör passar som festligt pålägg till bröd istället för vanligt smör till fest, jul, midsommar, påsk, kräftskiva, smörgåsbord och buffé.
- Eller servera till kokt färskpotatis eller likt ett kryddsmör till grillade grönsaker, fisk, kött eller kyckling. Då kan det även smaksättas med förslagsvis vitlök, citron och persilja.
Tips
- Vanligast är att använda osaltat smör men även saltat smör går fint.
- Kan förberedas innan och förvaras i kylen till servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 345 kcal