Rört brynt smör
Introduktion och förberedelse
Rört eller vispat brynt smör blir mycket gott som festligt pålägg med fyllig nöt- och kolalik smak.
Smör smälts och bryns till en ljusbrun färg samt separeras från bottensatsen. Smöret får svalna och stelna. Sedan vispas det fluffigt och smaksätts med lite flingsalt.
Serveringsförslag
- Rört eller vispat brynt smör passar som festligt pålägg till bröd istället för vanligt smör till fest, jul, midsommar, påsk, kräftskiva, smörgåsbord och buffé.
- Det kan även användas som kryddsmör. Då kan det även smaksättas med förslagsvis vitlök, citron och persilja.
Tips
- Vanligast är att använda osaltat smör men även saltat smör går fint.
- Kan förberedas innan och förvaras i kylen till servering.
Tillagning
- Lägg smöret i en såskastrull med tjock botten.
- Smält smöret på låg värme.
- Låt smöret puttra på låg värme i 5 minuter. Lägg gärna på ett lock lite snett då det kan stänka.
- Skumma bort det vita som bildas på ytan med en sked.
- Höj värmen till medelvärme och fortsätt att koka smöret tills det har en ljust brun färg och doft likt smörkola/nötter. Använd gärna en termometer och koka till 125-140 grader. Akta så det ej bränns.
- Ta av från värmen. Skumma försiktigt igen.
- Häll över smöret i ett kärl som tål värme. Lämna bottensatsen kvar i kastrullen.
- Ställ att svalna och stelna i rumstemperatur. Det tar ca 4 timmar.
- Vispa fluffigt några minuter med elvisp.
- Smaksätt gärna smöret med lite flingsalt.
- Smöret är klart att servera. Lägg upp smöret i valfria smörbyttor, formar eller liknande.
- Kan förberedas och förvaras i kylen någon vecka minst.
Uppskattat näringsvärde per portion: 345 kcal