Persiljestuvad potatis

Introduktion och förberedelse

Persiljestuvad potatis är gott som tillbehör till isterband, stekt fläsk, till buffé, vegetariskt eller annan svensk husmanskost.

En riktig klassiker för alla potatisälskare.

Kan lagas med fryst hackad persilja, färsk kruspersilja eller bladpersilja - eller blanda.

Garnera gärna med färsk hackad persilja.

Med kall potatis

Persiljestuvad potatis kan du göra av nykokt potatis men också potatis som blivit över från ex. gårdagens middag.

Utan vetemjöl

Om du ej vill ha vetemjöl i persiljestuvningen så kan du använda maizenastärkelse.

Blanda mjölken med ca 2 msk maizenastärkelse och koka upp under omrörning i två minuter. Ta ev. i en skvätt grädde och smaka av med hackad persilja, salt och peppar.

Vegan och vegetarisk variant

Mjölk och smör kan bytas mot havremjölk eller vegetabilisk mjölk och mjölkfritt margarin för vegan variant.

4 portioner persiljestuvad potatis

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 900 gram fast potatis
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk smör eller flytande margarin
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl hackad persilja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och koka potatisen mjuk runt 25 minuter. Låt svalna något.
  2. Dela potatisarna i grova skivor eller tärningar.
  3. Smält fett i en kastrull eller panna med höga kanter.
  4. Rör ut mjölet och tillsätt under omrörning mjölken, låt koka några minuter under omrörning.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Vänd i potatisar och hackad persilja, värm upp, servera och njut.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 176 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-05