Persiljestuvad potatis
Persiljestuvad potatis är gott som tillbehör till isterband, stekt fläsk, till buffé, vegetariskt eller annan svensk husmanskost.
En riktig klassiker för alla potatisälskare.
Kan lagas med fryst hackad persilja, färsk kruspersilja eller bladpersilja - eller blanda.
Garnera gärna med färsk hackad persilja.
Tillagning
- Skala och koka potatisen mjuk runt 25 minuter. Låt svalna något.
- Dela potatisarna i grova skivor eller tärningar.
- Smält fett i en kastrull eller panna med höga kanter.
- Rör ut mjölet och tillsätt under omrörning mjölken, låt koka några minuter under omrörning.
- Smaka av med salt och peppar.
- Vänd i potatisar och hackad persilja, värm upp, servera och njut.
Med kall potatis
Persiljestuvad potatis kan du göra av nykokt potatis men också potatis som blivit över från ex. gårdagens middag.
Utan vetemjöl
Om du ej vill ha vetemjöl i persiljestuvningen så kan du använda maizenastärkelse.
Blanda mjölken med ca 2 msk maizenastärkelse och koka upp under omrörning i två minuter. Ta ev. i en skvätt grädde och smaka av med hackad persilja, salt och peppar.
Vegan och vegetarisk variant
Mjölk och smör kan bytas mot havremjölk eller vegetabilisk mjölk och mjölkfritt margarin för vegan variant.
Uppskattat näringsvärde per portion: 176 kcal