Ragu alla Bolognese i tryckkokare

Introduktion och förberedelse

En Italiensk köttfärssås som vanligtvis kokas flera timmar tar lite runt 40 minuter i tryckkokaren.

En klassisk enkel men genialt god ragu alla Bolognese med nötfärs, fläskfärs, lök, selleri, morot, tomatpuré, rödvin och mjölk.

Se till att du läser instruktionerna så att du vet hur man man använder tryckkokaren innan du sätter igång.

Tillbehör

Det sägs att Ragu alla Bolognese ej ska serveras med spagetti utan tagliatelle men det tycker jag man får göra som man vill.

Färsk köpt eller hemgjord tagliatelle blir såklart lyxigast till - och så finriven parmesan förstås.

Jag hade en uppfriskande vitkålssallad med rödbetor till men grönsallad, tomatsallad samt gott bröd passar också till.

Stor sats

Här en stor sats Bolognese. Du kan spara och frysa undan den sås du inte äter upp.

Med viltfärs

Bolognese-såsen blir också mycket god med älgfärs istället för nötfärs. Hjortfärs eller lammfärs funkar också. Fläskfärs kan även bytas mot vildsvinsfärs.

Att dricka till

Till Bolognesen passar ett rött fylligt vin - förslagsvis från Toscana av Sangiovese eller supertuscanare av Cabernet Sauvignon eller Merlot.

8 portioner Ragu alla Bolognese

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 600 gram nötfärs
  • 300 gram fläskfärs
  • 0,5 dl olivolja eller 50 gram smör
  • 150 gram morot
  • 150 gram stjälkselleri
  • 150 gram gul lök
  • 250 gram champinjoner
  • 150 gram tomatpuré
  • 3 dl rött vin
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 4 krm svartpeppar
  • Till servering: 800 gram tagliatelle, torkad eller 4 port färsk pasta
  • 50 gram smör
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1/2 dl hackad persilja

Tillagning

  1. Skala och finhacka morot och gul lök så fint du kan. Skölj och finhacka stjälkselleri. Rensa och finhacka champinjoner. Man kan också skära allt i grova bitar och finfördela i en matberedare med kniv.
  2. Fräs morot, lök och selleri samt salt och peppar i olivolja eller smör. Stek några minuter. Tillsätt champinjoner och stek några minuter till.
  3. Tillsätt fläskfärs och nötfärs och fräs några minuter. Rör då och då.
  4. Tillsätt tomatpuré och fräs lite till.
  5. Tillsätt vin och rör om.
  6. Tillsätt mjölk lite i taget. Rör om.
  7. Sätt på locket på tryckkokaren och koka med tryck i 40 minuter. Stäng av värmen och tryckutjämna kokaren enligt instruktionsboken innan du tar av locket när du kokt klart.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Koka pastan.
  10. Vänd ner en klick smör i pastan och rör runt.
  11. Servera köttfärssåsen med hackad persilja och riven parmesanost samt önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-05

Liknande recept:

Lär dig laga hemgjord pasta

Tagliatelle och strozzapreti - pastakuddar som tortelloni, tortellini och ravioli. Här hittar du recept...