Ragu alla Bolognese i tryckkokare

En Italiensk köttfärssås som vanligtvis kokas flera timmar tar lite mer än en halvtimme i tryckkokaren.

En klassisk enkel men genialt god Italiensk köttfärssås med nötfärs, fläskfärs, lök, selleri, morot, tomatpuré, rödvin och mjölk. Serveras med tagliatelle och parmesan. Det finns många varianter på den italienska köttfärssåsen. Här en stor sats Bolo. Du kan spara och frysa undan den sås du inte äter upp. Snabbast går det om du mixar och hackar grönsakerna i en matberedare. Då kan man även finfördela köttfärsen lite också men bara hastigt.

En vitkålssallad med rödbetor, grönsallad, tomatsallad samt gott bröd passar också till.

Se till att du läser instruktionerna så att du vet hur man man använder tryckkokaren innan du sätter igång.

8 portioner Ragu alla Bolognese

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 600 gram nötfärs
  • 300 gram fläskfärs
  • 150 gram morot
  • 150 gram stjälkselleri
  • 150 gram gul lök
  • 150 gram tomatpuré
  • 3 dl rött vin
  • 5 dl mjölk
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 4 krm svartpeppar
  • Till servering: 800 gram tagliatelle, torkad eller 4 port färsk pasta
  • 50 gram smör
  • 1 dl riven parmesanost

Tillagning

  1. Skala och finhacka morot och gul lök så fint du kan. Skölj och finhacka stjälkselleri. Man kan också skära allt i grova bitar och finfördela i en matberedare med kniv.
  2. Stek fläskfärsen i olivoljan i några minuter i tryckkokaren under omrörning utan lock.
  3. Tillsätt morot, lök och selleri samt salt och peppar. Stek några minuter till.
  4. Lägg i nötfärsen och fräs några minuter till. Rör då och då.
  5. Tillsätt tomatpuré och fräs lite till.
  6. Tillsätt vin och rör om.
  7. Tillsätt mjölk lite i taget. Rör om.
  8. Sätt på locket på tryckkokaren och koka med tryck i 40 minuter. Stäng av värmen och tryckutjämna kokaren enligt instruktionsboken.
  9. Smaka av med salt och peppar.
  10. Koka pastan.
  11. Vänd ner smör i pastan och rör runt.
  12. Servera köttfärssåsen med riven parmesanost samt önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat