Paj med svamp

Paj med svamp och ost. Du kan ta valfri matsvamp som champinjon, ostronskivling, kantareller, Karljohan, shiitake eller annan matsvamp.

Svamppajen passar som huvudrätt till lunch, picknick eller middag - då räcker pajen till fyra portioner.

Serverad som förrätt, på buffé till midsommar, kräftskiva eller smårätt räcker det det 6-8 portioner.

Pajen passar också till nattamat och vickning.

Servera gärna med en sallad till. På bilden en enkel variant med halverade cocktailtomater och babyspenat. Du kan välja en annan valfri grönsallad samt dressing till pajen också.

Riktigt god blir pajen med en fin lagrad ost som riven pecorinoost, Västerbottenost eller mozzarellaost - eller blanda.

På bilden tog jag Karljohansvamp jag plockat samt god Västerbottenost och det passar mycket bra ihop.

4 portioner paj med svamp

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 150 gram riven ost
  • 4 ägg
  • 2,5 dl grädde
  • 1,5 krm salt till äggstanningen
  • ca 6 dl färsk hackad svamp som champinjon, ostronskivling, kantareller, Karljohan eller shiitake; eller 2 dl stekt eller förvälld svamp
  • 3 msk smör eller margarin att steka färsk svamp i

Tillagning

  1. Sätt ugn på 180 grader vanlig ugn.
  2. Gör pajdeg: Skär kallt smör i kuber. Kör med mjöl och salt några sekunder i matberedaren.
  3. Tillsätt vatten medan maskinen är igång. Stanna efter några sekunder. Du kan också knåda samman mjöl och fett på bakbordet, tillsätta vattnet och snabbt blanda ihop till en deg.
  4. Slå in degen i plastfolie och lägg i kylen cirka 20 minuter.
  5. Stek svamp först i en torr panna tills den stekt bort all vätska. Tillsätt sedan smör och låt svampen få färg. Sätt åt sidan att svalna något.
  6. Kavla ut deg och klä en pajform. Stick hål i botten med en gaffel och förgrädda i 10 minuter i nedre delen av ugnen.
  7. Fyllning: Blanda äggstanning av ägg, grädde, riven ost samt salt.
  8. Häll i äggstanningen i pajskalet och sprid ut svampen över.
  9. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat, fluffat upp och pajen fått färg. Dra eventuellt ner värmen till 160 grader sista 5-10 minuterna. Du kan också täcka över med lite folie om den börjar brännas på kanterna innan äggstanningen stelnat.
  10. Ta ut och låt svalna något innan servering. Pajen stelnar vidare något efter du tagit ut den.
  11. Pajen kan servera varm eller kall. Gott med tomat- och grönsallad till.
E-mail
Medel: 3.9 (14 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer