Paj med svamp
Paj med valfri matsvamp och ost. En enkel och lättlagad svamppaj.
Tillagning
- Sätt ugn på 180 grader vanlig ugn.
- PAJDEG: Skär kallt smör i kuber. Kör med mjöl och salt några sekunder i matberedaren.
- Tillsätt vatten medan maskinen är igång. Stanna efter några sekunder. Du kan också knåda samman mjöl och fett på bakbordet, tillsätta vattnet och snabbt blanda ihop till en deg.
- Slå in degen i plastfolie och lägg i kylen cirka 20 minuter. Förbered svampfyllning och äggstanning.
- FYLLNING: Stek svamp först i en torr panna tills den stekt bort all vätska. Tillsätt sedan smör och låt svampen få färg. Sätt åt sidan att svalna något.
- ÄGGSTANNING: Blanda äggstanning av ägg, grädde, riven ost samt salt.
- Kavla ut deg och klä en pajform på ca 24-26 diameter. Stick hål i botten med en gaffel och förgrädda i 10 minuter i nedre delen av ugnen.
- Häll i äggstanningen i pajskalet och sprid ut svampen över.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills äggstanningen stelnat, fluffat upp och pajen fått färg. Dra eventuellt ner värmen till 160 grader sista 5-10 minuterna. Du kan också täcka över med lite folie om den börjar brännas på kanterna innan äggstanningen stelnat.
- Ta ut och låt svalna något innan servering. Pajen stelnar vidare något efter du tagit ut den.
- Pajen kan servera varm eller kall. Gott med tomat- och grönsallad till.
Serveringsförslag
- Passar till huvudrätt till lunch, picknick eller middag - då räcker pajen till 4-5 portioner.
- Eller servera som förrätt, på buffé till midsommar, kräftskiva eller smårätt räcker det det 6-7 portioner.
- Pajen passar också till nattamat och vickning.
- Servera gärna med en sallad till. På bilden en enkel variant med halverade cocktailtomater och babyspenat. Du kan välja en annan valfri grönsallad samt dressing till pajen också.
Varianter
- Du kan ta valfri matsvamp som champinjon, ostronskivling, kantareller, trumpetsvamp, trattkantareller, Karljohan, shiitake eller annan matsvamp.
- Riktigt god blir pajen med en fin lagrad ost som riven pecorinoost, Västerbottenost eller mozzarellaost - eller blanda.
- På bilden tog jag Karljohansvamp jag plockat samt god Västerbottenost och det passar mycket bra ihop.
Uppskattat näringsvärde per portion: 678 kcal