Klar fisksoppa med torsk och räkor

En fisksoppa med klar fiskbuljong som är snabb, nyttig och lätt att laga.
Här med potatis, spenat, purjolök, vitt vin och fiskbuljong.
Snabbt och enkelt är det att använda fryst tinad torsk men färsk torsk blir givetvis mycket gott. Istället för räkor med skal kan du ta räkor i lag eller frysta räkor. Vidare om du har eller vill koka riktig fiskbuljong så använder du såklart det istället för buljongtärningar.
En klar fisksoppa är en soppa som ej är redd med ex. grädde. Om man vill kan man dock ha i en skvätt grädde men då blir det inte en klar och genomskinlig soppa längre.
Annat gott i fisksoppan är halverad cocktailtomater, mangold, broccoli, morot, vitkål och rotselleri. Man kan krydda upp soppan med ex. några krm chiliflakes.
Garnering: krutonger av rostat bröd eller brödtärningar som rostats med olivolja i en panna (valfritt)
Rivet citronskal (valfritt)

4 portioner klar fisksoppa med torsk och räkor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400 gram fryst torsk
  • 24 räkor med skal
  • 400 gram fast potatis
  • 2 dm purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 150 gram färsk spenat eller motsvarande frusen
  • 1,2 liter vatten
  • 3 tärningar fiskbuljong
  • 2 dl vitt vin

Tillagning

  1. Skala räkor. Lägg räkskalen i en kastrull samt spara räkorna i kylen till senare.
  2. Skala och pressa vitlök. Tillsätt med räkskalen.
  3. Fräs räkskal och vitlök i olivolja några minuter.
  4. Tillsätt vitt vin och vatten samt buljongtärning. Koka upp och låt stå medan du skalar och tärnar potatis.
  5. Sila av buljongen och använd den till att koka potatisen i ca 15 minuter i en kastrull.
  6. Skölj och strimla purjolök och tillsätt till buljongen.
  7. Skär fisken i bitar och tillsätt den tillsammans med spenat.
  8. Koka upp fisken.
  9. Tillsätt räkorna och koka upp.
  10. Garnera gärna fisksoppan med krutongen samt rivet citronskal vid servering.
  11. Fisksoppan är klar att serveras.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer