Klar fisksoppa med torsk och räkor
Klar fisksoppa med torsk och räkor som är snabb, nyttig och lätt att laga. Här med potatis, spenat, purjolök, vitt vin och fiskbuljong.
En klar fisksoppa är en soppa som ej är redd med exempelvis grädde.
Tillagning
- Skala räkor. Lägg räkskalen i en kastrull samt spara räkorna i kylen till senare.
- Skala och pressa vitlök. Tillsätt med räkskalen.
- Fräs räkskal och vitlök i olivolja några minuter.
- Tillsätt vitt vin och vatten samt buljongtärning. Koka upp och låt stå medan du skalar och tärnar potatis.
- Sila av buljongen och använd den till att koka potatisen i ca 15 minuter i en kastrull.
- Skölj och strimla purjolök och tillsätt till buljongen.
- Skär fisken i bitar och tillsätt den tillsammans med spenat.
- Koka upp fisken.
- Tillsätt räkorna och koka upp.
- Garnera gärna fisksoppan med krutongen samt rivet citronskal vid servering.
- Fisksoppan är klar att serveras.
Varianter
- Enklast är det att använda fryst tinad torsk men färsk torsk blir givetvis mycket gott.
- Istället för räkor med skal kan du ta räkor i lag eller frysta räkor.
- Vidare om du har eller vill koka riktig fiskbuljong så använder du såklart det istället för buljongtärningar.
- Om man vill kan man dock ha i en skvätt grädde men då blir det inte en klar och genomskinlig soppa längre.
- Annat gott i fisksoppan är halverad cocktailtomater, mangold, broccoli, morot, vitkål och rotselleri.
- Man kan krydda upp soppan med ex. några krm chiliflakes.
Garnering
- Rivet citronskal (valfritt)
- Krutonger kan man ha på också vid servering.
- Eller servera långa brödkrutonger, smördegspinnar, vitlöksbröd eller breadsticks vid sidan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 344 kcal