Klar fisksoppa med torsk och räkor

Klar fisksoppa med torsk och räkor som är snabb, nyttig och lätt att laga. Här med potatis, spenat, purjolök, vitt vin och fiskbuljong.

Enklast är det att använda fryst tinad torsk men färsk torsk blir givetvis mycket gott. Istället för räkor med skal kan du ta räkor i lag eller frysta räkor. Vidare om du har eller vill koka riktig fiskbuljong så använder du såklart det istället för buljongtärningar.

En klar fisksoppa är en soppa som ej är redd med exempelvis grädde. Om man vill kan man dock ha i en skvätt grädde men då blir det inte en klar och genomskinlig soppa längre.

Annat gott i fisksoppan är halverad cocktailtomater, mangold, broccoli, morot, vitkål och rotselleri. Man kan krydda upp soppan med ex. några krm chiliflakes.

Garnering:

  • Krutonger av rostat bröd eller brödtärningar som rostats med olivolja i en panna (valfritt).
  • Rivet citronskal (valfritt)

4 portioner klar fisksoppa med torsk och räkor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400 gram fryst torsk
  • 24 räkor med skal
  • 400 gram fast potatis
  • 2 dm purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 150 gram färsk spenat eller motsvarande frusen
  • 1,2 liter vatten
  • 3 tärningar fiskbuljong
  • 2 dl vitt vin

Tillagning

  1. Skala räkor. Lägg räkskalen i en kastrull samt spara räkorna i kylen till senare.
  2. Skala och pressa vitlök. Tillsätt med räkskalen.
  3. Fräs räkskal och vitlök i olivolja några minuter.
  4. Tillsätt vitt vin och vatten samt buljongtärning. Koka upp och låt stå medan du skalar och tärnar potatis.
  5. Sila av buljongen och använd den till att koka potatisen i ca 15 minuter i en kastrull.
  6. Skölj och strimla purjolök och tillsätt till buljongen.
  7. Skär fisken i bitar och tillsätt den tillsammans med spenat.
  8. Koka upp fisken.
  9. Tillsätt räkorna och koka upp.
  10. Garnera gärna fisksoppan med krutongen samt rivet citronskal vid servering.
  11. Fisksoppan är klar att serveras.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-31

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer