Snabb laxgryta med grädde, svamp och grönsaker

Servera laxgrytan med valfri pasta som ex. pappardelle som på bilden, tagliatelle, penne eller annat tillbehör som ris, potatis eller gnocchi.

4 portioner snabb laxgryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 g lax i kuber 2x2 cm
  • 3 msk oliv- eller matolja
  • 200 g färska champinjoner
  • 300 g zucchini
  • 3 tomater
  • 100 gram sockerärtor
  • 0,5 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • TILLBEHÖR: 4 port valfri pasta ex. papardelle, tagliatelle, penne eller gnocchi

Tillagning

  1. Förbered ingredienser och koka under tiden upp vatten till pastan.
  2. Skär laxen i tärningar, ca 2x2 cm stora.
  3. Rensa och skiva champinjoner.
  4. Skölj och tärna zucchini samt tomater i 2x2 cm stora bitar.
  5. Skär sockerärtor i sneda grova bitar.
  6. Hacka bladpersilja.
  7. Börja koka pasta.
  8. Hetta upp stekpanna.
  9. Häll i 1 msk olja. Fräs laxen runt om. Ta upp den och lägg i en kastrull eller panna med höga kanter vid sidan.
  10. Fortsätt med en msk olja och fräs svampen några minuter tills all vätska kokat in. Lägg över med laxen.
  11. Fräs sedan zucchini, tomater samt chiliflakes i en msk olja ca 2-3 minuter. Rör om.
  12. Häll i vatten samt grädde och koka upp.
  13. Låt koka på medelvärme i 3 minuter.
  14. Häll över i kastrullen med laxen. Salta och peppra.
  15. Tillsätt sockerärtor och koka upp. Rör om försiktigt.
  16. Blanda ner bladpersilja och koka upp.
  17. Smaka av med salt och peppar.
  18. Servera laxgrytan till den kokta pastan.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-01-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept