Snabb laxgryta med grädde, svamp och grönsaker

Servera laxgrytan med valfri pasta som ex. pappardelle som på bilden, tagliatelle, penne eller annat tillbehör som ris, potatis eller gnocchi.

 

4 portioner snabb laxgryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 g lax i kuber 2x2 cm
  • 3 msk oliv- eller matolja
  • 200 g färska champinjoner
  • 300 g zucchini
  • 3 tomater
  • 100 gram sockerärtor
  • 0,5 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • TILLBEHÖR: 4 port valfri pasta ex. papardelle, tagliatelle, penne eller gnocchi

Tillagning

  1. Förbered ingredienser och koka under tiden upp vatten till pastan.
  2. Skär laxen i tärningar, ca 2x2 cm stora.
  3. Rensa och skiva champinjoner.
  4. Skölj och tärna zucchini samt tomater i 2x2 cm stora bitar.
  5. Skär sockerärtor i sneda grova bitar.
  6. Hacka bladpersilja.
  7. Börja koka pasta.
  8. Hetta upp stekpanna.
  9. Häll i 1 msk olja. Fräs laxen runt om. Ta upp den och lägg i en kastrull eller panna med höga kanter vid sidan.
  10. Fortsätt med en msk olja och fräs svampen några minuter tills all vätska kokat in. Lägg över med laxen.
  11. Fräs sedan zucchini, tomater samt chiliflakes i en msk olja ca 2-3 minuter. Rör om.
  12. Häll i vatten samt grädde och koka upp.
  13. Låt koka på medelvärme i 3 minuter.
  14. Häll över i kastrullen med laxen. Salta och peppra.
  15. Tillsätt sockerärtor och koka upp. Rör om försiktigt.
  16. Blanda ner bladpersilja och koka upp.
  17. Smaka av med salt och peppar.
  18. Servera laxgrytan till den kokta pastan.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Jag heter Henrik och skapat Receptfavoriter sedan start 2003. Jag är kock sedan 25 år och mat- och vinskribent samt fotograf sedan 2001. Jag har en Fil.kand Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, en WSET dryckesutbildning och är medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara, Svenska kockars förening och Sveriges Matskribenters Förening. Läs mer.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer