Snabb laxgryta med grädde, svamp och grönsaker

Laga en snabb laxgryta med grädde, svamp och grönsaker och servera grytan med valfri pasta som ex. pappardelle som på bilden eller med tagliatelle, penne eller annat tillbehör som ris, potatis eller gnocchi.

4 portioner snabb laxgryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 g lax i kuber 2x2 cm
  • 3 msk oliv- eller matolja
  • 200 g färska champinjoner
  • 300 g zucchini
  • 3 tomater
  • 100 gram sockerärtor
  • 0,5 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • TILLBEHÖR: 4 port valfri pasta ex. papardelle, tagliatelle, penne eller gnocchi

Tillagning

  1. Förbered ingredienser och koka under tiden upp vatten till pastan.
  2. Skär laxen i tärningar, ca 2x2 cm stora.
  3. Rensa och skiva champinjoner.
  4. Skölj och tärna zucchini samt tomater i 2x2 cm stora bitar.
  5. Skär sockerärtor i sneda grova bitar.
  6. Hacka bladpersilja.
  7. Börja koka pasta.
  8. Hetta upp stekpanna.
  9. Häll i 1 msk olja. Fräs laxen runt om. Ta upp den och lägg i en kastrull eller panna med höga kanter vid sidan.
  10. Fortsätt med en msk olja och fräs svampen några minuter tills all vätska kokat in. Lägg över med laxen.
  11. Fräs sedan zucchini, tomater samt chiliflakes i en msk olja ca 2-3 minuter. Rör om.
  12. Häll i vatten samt grädde och koka upp.
  13. Låt koka på medelvärme i 3 minuter.
  14. Häll över i kastrullen med laxen. Salta och peppra.
  15. Tillsätt sockerärtor och koka upp. Rör om försiktigt.
  16. Blanda ner bladpersilja och koka upp.
  17. Smaka av med salt och peppar.
  18. Servera laxgrytan till den kokta pastan.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept