Hembakta Wienerbröd
Baka egna wienerbröd från grunden med hemgjord smördeg.
Glöm bake-off - riktiga wienerbröd är farligt gott till fika och fest.
Tillagning
- Ställ in mjölet i kylen lite innan du ska baka. Se till att mjölk och ägg är kalla också.
- Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt och rör snabbt ihop ett ägg, strösocker samt vetemjölet (spara 0,5 dl till utbakning) till en deg.
- Ställ in i kylen i 10 minuter.
- Ta ut smöret och skiva det 0,5 cm tunna skivor som du lägger på smörpapper ca 10 skivor. Är smöret för kallt blir det svårt att kavla ut smördegen. Smöret ska vara mittemellan rumsvarmt och kylskåpskallt helst.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
- Kavla ut degen till en rektangel ca 30x40 cm.
- Fördela smör på ex. högra halvan av rektangeln men inte ända ut till kanten. Spara 2-3 cm marginal runt kanten. Vik upp de 2-3 cm deg över smöret vid kanterna.
- Vik sedan över hela den andra deghalvan och nyp ihop kanterna så att du har en stående rektangel.
- Vänd runt rektangeln ett kvarts varv så att den vikta sidan kommer mot dig och den öppna skarven du knöp ihop är uppåt.
- Kavla sedan från mitten av degen utåt kanterna försiktigt och löst ut degen till drygt 1 cm tjock rektangel.
- Vik sedan ihop degen i tre lager, tänk att du ska dela degen i tre delar på längden och vik där du tänker att snitten skulle ligga.
- Vrid degen igen en kvarts varv så att du har en liggande rektangel framför dig.
- Kalva degen försiktigt till 1 cm tjocklek igen.
- Vik ihop degen i tre delar.
- Vrid degen en kvarts varv.
- Kalva ut degen till 1 cm tjocklek.
- Vik ihop degen i tre delar.
- Lägg in den vikta smördegen i kylen att vila i 10 minuter täckt med en bakduk.
- Kavla ut degen igen till 1 cm tjocklek.
- Dela den på mitten och lägg in i kylen i 10 minuter till.
- Nu kan du baka med smördegen.
- Ta ut degen på mjölat bakbord.
- Kavla ut varje deghalva till en kvadrat ca 36x36 cm stor. Dela i fyra delar på längden och tvären till kvadrater (ca 9 cm stora blir de då).
- FYLLNING MED MANDELMASSA: Riv eller hacka mandelmassan och rör mjuk med äggvita.
- FYLLNING MED VANILJKRÄM: Vispa ut mjöl med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken, ägg, socker samt vaniljsocker. Sjud försiktigt under omrörning tills krämen tjocknar. Ta av från värmen och häll upp i en skål med en slickepott. Låt vaniljkrämen kallna.
- Lägg en msk mandelmassefyllning eller vaniljkräm i mitten på varje smördegskvadrat. Vik upp hörnen och tryck till i mitten så att de fastnar.
- Lägg ev. en klick sylt i mitten på varje.
- Lägg på en smord plåt eller plåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa utan bakduk i ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
- Pensla med uppvispat ägg.
- Strö ev. över flagad eller hackad mandel.
- Grädda i 8 minuter i mitten av ugnen tills de har fin färg och är genombakta.
- Låt wienerbröden svalna något innan servering.
- GLASERING: Blanda socker med vatten och ringla över wienerbröden om du vill. Låt sockerglasyren stelna ca 30 minuter och servera wienerbröden.
Fyllning
- Du kan fylla med mandelmassa eller vaniljkräm. Gör egen vaniljkräm om du vill; använd Marsan vaniljkräm eller hårt vispad vaniljvisp.
- Vidare kan man ha i en klick sylt som tillsammans eller istället för vaniljkrämen. Några förslag är hallonsylt, äppelmos eller aprikosmarmelad.
Garnering
Wienerbröden kan garneras med pärlsocker eller sockerglasyr och flagad mandel.
Varianter
- Istället för hemgjord smördeg kan du köpa färdig kyld eller fryst och tina i kylen.
- Med fyllning av vaniljkräm, sylt, glasyr och mandel kan de även kallas spandauer.
Uppskattat näringsvärde per portion: 274 kcal