Kall snabb ostkaka

En ostkaka som är enkel att laga och god att servera som dessert eller mellanmål.
Egentligen är det bara keso som du smaksätter med mandel, vanilj och florsocker.
Servera gärna i portionsformar eller fina glas om du serverar den som dessert. Toppa förslagsvis med krossade italienska mandelskorpor, hallonsylt och vispad grädde. Färska bär, passionsfrukt eller fruktsallad är också gott till. Du kan även garnera ännu mer med rostad flagad mandel, citronmeliss och färska jordgubbar.
Ett sött dessertvin som ex. söt nötig sherry passar till.
Kall ostkaka kan du också ha i ex. små espressokoppar eller små shotglas eller liknande och servera som små minidesserter på buffe - förslagsvis med ett rullat flarn nedstucket att äta ostkakan med.

4 portioner kall snabb ostkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 g keso eller annan Cottage Cheese
  • 0,5 dl finhackad mandel
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 droppar bittermandelolja
  • Tillbehör: 1 dl vispgrädde
  • 2 dl hallonsylt eller jordgubbssylt
  • 8 krossade mandelskorpor

Tillagning

  1. Hacka eller mal mandeln - den behöver ej skalas.
  2. Blanda allt i en bunke och lägg upp i portionsformar eller fina glas.
  3. Ställ gärna in i kylen att kallna helt.
  4. Vispa grädde lätt.
  5. Lägg några skedar sylt på varje ostkaka och toppa med en klick lättvispad grädde och smulade mandelskorpor.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer