Kall snabb ostkaka

En ostkaka som är enkel att laga och god att servera som dessert eller mellanmål.
Egentligen är det bara keso som du smaksätter med mandel, vanilj och florsocker.
Servera gärna i portionsformar eller fina glas om du serverar den som dessert. Toppa förslagsvis med krossade italienska mandelskorpor, hallonsylt och vispad grädde. Färska bär, passionsfrukt eller fruktsallad är också gott till. Du kan även garnera ännu mer med rostad flagad mandel, citronmeliss och färska jordgubbar.
Ett sött dessertvin som ex. söt nötig sherry passar till.
Kall ostkaka kan du också ha i ex. små espressokoppar eller små shotglas eller liknande och servera som små minidesserter på buffe - förslagsvis med ett rullat flarn nedstucket att äta ostkakan med.

4 portioner kall snabb ostkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 g keso eller annan Cottage Cheese
  • 0,5 dl finhackad mandel
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 droppar bittermandelolja
  • Tillbehör: 1 dl vispgrädde
  • 2 dl hallonsylt eller jordgubbssylt
  • 8 krossade mandelskorpor

Tillagning

  1. Hacka eller mal mandeln - den behöver ej skalas.
  2. Blanda allt i en bunke och lägg upp i portionsformar eller fina glas.
  3. Ställ gärna in i kylen att kallna helt.
  4. Vispa grädde lätt.
  5. Lägg några skedar sylt på varje ostkaka och toppa med en klick lättvispad grädde och smulade mandelskorpor.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer