Kall snabb ostkaka

Introduktion och förberedelse

En ostkaka med färskost som är enkel att laga och god att servera som dessert eller mellanmål.

Lättlagat med keso eller cottage cheese smaksatt med hackad mandel, vanilj och florsocker.

Serveringsförslag

Servera i portionsformar eller fina glas som dessert.

  • Jag toppade med kakcrunch av krossade italienska mandelskorpor, lättvispad grädde samt hallonsylt.
  • Andra krossade småkakor som Digestive, finska pinnar, bondkakor, sirapssnittar eller mandelflarn passar också.
  • Annan sylt som hjortronsylt, jordgubbssylt, rabarbersylt med jordgubbar eller körsbärssylt passar också.
  • Färska bär, passionsfrukt eller fruktsallad är också gott .
  • Kan även garneras med rostad flagad mandel, något blad citronmeliss och färska delade bitar av jordgubbar eller andra färska bär som blåbär, hallon, björnbär, smultron eller vinbär eller blanda.
  • En annan variant till buffé och middag är servera som små minidesserter i små espressokoppar eller små shotglas eller liknande - förslagsvis garnerade med lite rostade flagad mandel, kaksmulor, ett färskt hallon, blåbär och eller en bit jordgubbe samt ett blad citronmeliss.

Variant

Överkurs är att göra hemgjord keso eller ostkaka med löpe.

Att dricka till

Ett sött dessertvin som ex. söt nötig sherry passar till.

4 portioner kall snabb ostkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram keso eller annan Cottage Cheese
  • 0,5 dl finhackad mandel
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 droppar bittermandelolja
  • TILLBEHÖR: 1 dl vispgrädde
  • 2 dl hallonsylt eller jordgubbssylt
  • 8 krossade mandelskorpor

Tillagning

  1. Hacka eller mal mandeln - den behöver ej skalas.
  2. Blanda allt i en bunke och lägg upp i portionsformar eller fina glas.
  3. Ställ gärna in i kylen att kallna helt.
  4. Vispa grädde lätt.
  5. Lägg några skedar sylt på varje ostkaka och toppa med en klick lättvispad grädde och smulade mandelskorpor.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 147 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-27