Kall snabb ostkaka

En ostkaka som är enkel att laga och god att servera som dessert eller mellanmål. Egentligen är det bara keso eller cottage cheese som du smaksätter med hackad mandel, vanilj och florsocker. Sedan piffar du upp den vid servering.

Servera i portionsformar eller fina glas som dessert. Toppa förslagsvis med krossade italienska mandelskorpor, hallonsylt och vispad grädde. Färska bär, passionsfrukt eller fruktsallad är också gott till.

En annan variant till buffé och middag är små minidesserter i små espressokoppar eller små shotglas eller liknande - förslagsvis med ett rullat flarn nedstucket att äta ostkakan med.

Kan även garneras med rostad flagad mandel, något blad citronmeliss och färska delade bitar av jordgubbar eller andra färska bär som blåbär, hallon eller vinbär.

Ett sött dessertvin som ex. söt nötig sherry passar till.

4 portioner kall snabb ostkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 g keso eller annan Cottage Cheese
  • 0,5 dl finhackad mandel
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 droppar bittermandelolja
  • Tillbehör: 1 dl vispgrädde
  • 2 dl hallonsylt eller jordgubbssylt
  • 8 krossade mandelskorpor

Tillagning

  1. Hacka eller mal mandeln - den behöver ej skalas.
  2. Blanda allt i en bunke och lägg upp i portionsformar eller fina glas.
  3. Ställ gärna in i kylen att kallna helt.
  4. Vispa grädde lätt.
  5. Lägg några skedar sylt på varje ostkaka och toppa med en klick lättvispad grädde och smulade mandelskorpor.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-31

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer