Snabb ostkaka med kesella
Introduktion och förberedelse
Snabb ostkaka med kesella i portionsformar till dessert.
Detta är snabbare och enklare variant av den klassiska ostkakan och bakas med kesella istället för med mjölk och ostlöpe.
Serveringsförslag
Servera ostkakan med vispad grädde och sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller färska bär.
Du behöver
Du behöver 5 små portionsformar på ca 1,5 dl vardera.
Kan förberedas
Du kan förbereda ostkakorna i förväg och ha i kylen eller frysen och sedan värma till servering.
Tillagning
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Skålla, skala och hacka mandeln eller mal den. Mal, hacka eller riv bittermandeln. Lägg i en skål.
- Blanda ihop mandel, kesella, ägg, socker, mjöl, mjölk och grädde till en jämn ostkakesmet.
- Smöra formarna med lite smör.
- Fördela smeten till ostkakorna i formarna.
- Sätt formarna i en större ugnsform med höga kanter. Koka upp vatten och häll runt formarna - akta så att det inte skvalpar över vatten in i formarna med ostkaka bara.
- Grädda ostkakorna i vattenbad i mitten av ugnen i 30 minuter.
- Ta ut ostkakorna och låt de svalna något.
- Servera ostkakorna ljumma med vispad grädde och sylt eller färska bär.
Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal