Snabb ostkaka med kesella
Snabb ostkaka med kesella i portionsformar till dessert.
Detta är snabbare och enklare variant av den klassiska ostkakan och bakas med kesella istället för med mjölk och ostlöpe.
Tillagning
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Skålla, skala och hacka mandeln eller mal den. Mal, hacka eller riv bittermandeln. Lägg i en skål.
- Blanda ihop mandel, kesella, ägg, socker, mjöl, mjölk och grädde till en jämn ostkakesmet.
- Smöra formarna med lite smör.
- Fördela smeten till ostkakorna i formarna.
- Sätt formarna i en större ugnsform med höga kanter. Koka upp vatten och häll runt formarna - akta så att det inte skvalpar över vatten in i formarna med ostkaka bara.
- Grädda ostkakorna i vattenbad i mitten av ugnen i 30 minuter.
- Ta ut ostkakorna och låt de svalna något.
- Servera ostkakorna ljumma med vispad grädde och sylt eller färska bär.
Serveringsförslag
- Gott till dessert eller fika med lättvispad grädde.
- Vidare serverar man en sötsyrlig sylt till som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt, rödavinbärssylt, krusbärssylt, körsbärssylt eller efter smak.
- Du kan också råröra hallon, röda vinbär, krusbär, körsbär eller blåbär med socker och ha till.
- Man kan även ha färska bär till eller garnera med.
Du behöver
Du behöver 5 små portionsformar på ca 1,5 dl vardera.
Kan förberedas
Du kan förbereda ostkakorna i förväg och ha i kylen eller frysen och sedan värma till servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 267 kcal