Snabb ostkaka med kesella

Snabb ostkaka med kesella i portionsformar till dessert. Servera ostkakan med vispad grädde och sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller färska bär.

Du behöver 5 små portionsformar på ca 1,5 dl vardera, Du kan förbereda ostkakorna i förväg och ha i kylen eller frysen och sedan värma till servering.

Detta är snabbare och enklare variant av den klassiska ostkakan. Den bakas med kesella istället för med mjölk och ostlöpe.

5 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 0,5 dl sötmandel
  • 0,5 bittermandel
  • 250 gram kesella (10 %)
  • 2 ägg
  • 2 msk socker
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk smör att smöra formar med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skålla, skala och hacka mandeln eller mal den. Mal, hacka eller riv bittermandeln. Lägg i en skål.
  3. Blanda ihop mandel, kesella, ägg, socker, mjöl, mjölk och grädde till en jämn ostkakesmet.
  4. Smöra formarna med lite smör.
  5. Fördela smeten till ostkakorna i formarna.
  6. Sätt formarna i en större ugnsform med höga kanter. Koka upp vatten och häll runt formarna - akta så att det inte skvalpar över vatten in i formarna med ostkaka bara.
  7. Grädda ostkakorna i vattenbad i mitten av ugnen i 30 minuter.
  8. Ta ut ostkakorna och låt de svalna något.
  9. Servera ostkakorna ljumma med vispad grädde och sylt eller färska bär.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept