Snabb ostkaka med kesella

Snabb ostkaka med kesella i portionsformar till dessert. Servera ostkakan med vispad grädde och sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller färska bär.

Du behöver 5 små portionsformar på ca 1,5 dl vardera, Du kan förbereda ostkakorna i förväg och ha i kylen eller frysen och sedan värma till servering.

Detta är snabbare och enklare variant av den klassiska ostkakan. Den bakas med kesella istället för med mjölk och ostlöpe.

5 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 0,5 dl sötmandel
  • 0,5 bittermandel
  • 250 gram kesella (10 %)
  • 2 ägg
  • 2 msk socker
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk smör att smöra formar med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skålla, skala och hacka mandeln eller mal den. Mal, hacka eller riv bittermandeln. Lägg i en skål.
  3. Blanda ihop mandel, kesella, ägg, socker, mjöl, mjölk och grädde till en jämn ostkakesmet.
  4. Smöra formarna med lite smör.
  5. Fördela smeten till ostkakorna i formarna.
  6. Sätt formarna i en större ugnsform med höga kanter. Koka upp vatten och häll runt formarna - akta så att det inte skvalpar över vatten in i formarna med ostkaka bara.
  7. Grädda ostkakorna i vattenbad i mitten av ugnen i 30 minuter.
  8. Ta ut ostkakorna och låt de svalna något.
  9. Servera ostkakorna ljumma med vispad grädde och sylt eller färska bär.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-01-14

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept