Ostkaka

Här har jag samlat mina recept på ostkakor av olika slag. Klassisk ostkaka lagas med ostlöpe som ystar mjölken så att ostkakan får den gryniga goda konsistensen.

Ostlöpe kan man bla köpa på apotek eller i specialaffärer samt på nätet förstås.

Ostkakans dag firas den 14 november. Bakom dagen står Frödinge mejeri som tillverkar ostkakor och föreningen ostkakans vänner.

Ostkakan är en kaka eller slags pudding som i korthet bakas med ystad mjölk typ keso blandat med ägg, mandel och ofta kryddat med bittermandel. Ostkakan serveras oftast varm men kan även serveras kall. Jordgubbssylt, blåbärssylt, hjortronsylt eller annan blandad sylt samt vispad grädde är klassiskt till ostkaka.

Läs mer om ostkakor på Wikipedia.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.