Ostkaka med keso

En enkel ostkaka med keso och mandel du kan servera till dessert med vispad grädde och sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller färska bär.

6 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 0,5 dl socker
  • 500 g keso
  • 50 g mandel alt. flagad mandel
  • 1 bittermandel
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl mjölk, 3%
  • 2 msk smör att smörja ostkakeformen med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa äggen och sockret pösigt några minuter.
  3. Skålla, skala och hacka mandeln.
  4. Blanda ner keso, mandel, mjöl och mjölk. Riv ner bittermandeln.
  5. Smörj sex portionsformar eller en större ugnsform ca 20 cm i diameter.
  6. Häll i ostkakesmeten.
  7. Baka ostkakan i ca 40 minuter.
  8. Ta ut ostkakan och låt den svalna något.
  9. Servera ostkakan ljummen med löst vispad grädde och sylt eller bär. Du kan ex. rårörda bär som hallon, vinbär, blåbär eller jordgubbar med lite socker och ha till ostkakan.
E-mail
Medel: 4.1 (46 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-11-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer