Ostkaka med keso

En enkel ostkaka med keso och mandel du kan servera till dessert med vispad grädde och sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller färska bär.

6 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 0,5 dl socker
  • 500 g keso
  • 50 g mandel alt. flagad mandel
  • 1 bittermandel
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2,5 dl mjölk, 3%
  • 2 msk smör att smörja ostkakeformen med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa äggen och sockret pösigt några minuter.
  3. Skålla, skala och hacka mandeln.
  4. Blanda ner keso, mandel, mjöl och mjölk. Riv ner bittermandeln.
  5. Smörj sex portionsformar eller en större ugnsform ca 20 cm i diameter.
  6. Häll i ostkakesmeten.
  7. Baka ostkakan i ca 40 minuter.
  8. Ta ut ostkakan och låt den svalna något.
  9. Servera ostkakan ljummen med löst vispad grädde och sylt eller bär. Du kan ex. rårörda bär som hallon, vinbär, blåbär eller jordgubbar med lite socker och ha till ostkakan.
E-mail
Medel: 4.1 (41 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer