Hemgjord keso

Hemgjord keso eller cottage cheese. Ysta egen färsk keso av vanlig mjölk.
Du behöver beställa lite speciella ingredienser för att göra egen keso. Kanske hittar du dessa i Sverige annars finns de att beställa på en Dansk hemsida som heter Hjemmeproduktion.dk. Där ska du beställa syrningskultur (mjölksyrebakterier) och ostelöbe (löpe). Du behöver också en digital termometer, en kastrull med lock, en hålslev, ett durkslag, en kniv och en stor bunke.
Du får vassle över och den kan man göra ricotta ost på. Man behöver dock mycket vassla för att få någon vidare mängd ost ca 120 gram av 3 liter vassla. Räkna att du får ca 2,8 liter vassle från nedan recept. Tillsätt då 0,6 liter vanlig mjölk. Värm till 80 grader. Rör i 2 tsk vinäger. När ricottaosten flyter upp på ytan i klumpar så häller du av den i durkslag. Nu kan man pressa ihop och använda ricottan. Håller sig några dagar i kylen. God med spenat till fyllning av tortellini och pastarör. Eller som dessert med päron och valnötter i honung.

1 kg keso

  • Förberedelse: 3 tim 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 4 tim

Ingredienser

  • 3 liter minimjölk eller lättmjölk
  • 0,25 tsk syrningskultur mjölksyrebakterier
  • 0,5 tsk löpe
  • 2,5 dl grädde
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl vatten

Tillagning

  1. Mät upp mjölk i en kastrull.
  2. Värm sakta mjölken till 32 grader.
  3. Sätt på lock och slå in i två kökshanddukar så att mjölken håller temperaturen så gott det går. Låt den stå i 1 timme.
  4. Rör ut löpen i en halv dl vatten i ett glas.
  5. Rör i löpen i mjölken och sätt åter på lock samt slå in kastrullen i haddukar. Låt stå i en timme till.
  6. Nu har mjölken stelna till en fast klump i vasslen. Skär ostmassan med en kniv i tärningar ca 1 cm i storlek på alla håll så gott det går. Dessa tärningar blir sedan keso-kornen.
  7. Låt ostmassan stå i 15 minuter till med lock och handdukar.
  8. Värm ostmassan i kastrullen sakta under en halvtimme till 45-55 grader. Rör om så att värmen sprider sig jämnt då och då. Värmer man för snabbt blir ostkornen som gummi. Man kan smaka på ostkornen under tiden och hälla av dem när de är goda.
  9. Häll av ostkornen i ett durkslag och skölj med kallt vatten.
  10. Blanda grädde med vatten och salt.
  11. Blanda ihop ostkornen med gräddblandningen och smaka av keson med salt.
  12. Nu är keson klar att äta. Låt gärna keson stå lite så grädden tränger in i ostkornen. Förvaras i kylen upp till några dagar.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer