Hemgjord keso

Introduktion och förberedelse

Hemgjord keso eller cottage cheese. Ysta din egen färsk keso av vanlig mjölk och ha till mackan, som röra, till tex mex, sallad eller vad du vill.

Du behöver beställa lite speciella ingredienser för att göra egen keso men annars är det rätt lätt.

Kanske hittar du nedan ingredienser i Sverige annars finns de att beställa på en Dansk hemsida som heter Hjemmeproduktion.dk. Där ska du beställa syrningskultur (mjölksyrebakterier) och ostelöbe (löpe).

Du behöver också en digital termometer, en kastrull med lock, en hålslev, ett durkslag, en kniv och en stor bunke.

Ricotta ost av vasslen:

Du får vassle över och den kan man göra ricotta ost på. Men det är överkurs och vasslan kan slängas eller användas som degvätska till brödbak.

Man behöver mycket vassla för att få någon vidare mängd ost - ca 120 gram får man ut av 3 liter vassla. Räkna att du får ca 2,8 liter vassle från nedan recept. Tillsätt då 0,6 liter vanlig mjölk. Värm till 80 grader. Rör i 2 tsk vinäger.

När ricottaosten flyter upp på ytan i klumpar så häller du av den i durkslag. Nu kan man pressa ihop och använda ricottan. Håller sig några dagar i kylen. God med spenat till fyllning av tortellini och pastarör. Eller som dessert med päron och valnötter i honung.

1 kg keso

  • Förberedelse: 3 tim 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 4 tim

Ingredienser

  • 3 liter minimjölk eller lättmjölk
  • 0,25 tsk syrningskultur mjölksyrebakterier
  • 0,5 tsk löpe
  • 2,5 dl grädde
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl vatten

Tillagning

  1. Mät upp mjölk i en kastrull.
  2. Värm sakta mjölken till 32 grader.
  3. Sätt på lock och slå in i två kökshanddukar så att mjölken håller temperaturen så gott det går. Låt den stå i 1 timme.
  4. Rör ut löpen i en halv dl vatten i ett glas.
  5. Rör i löpen i mjölken och sätt åter på lock samt slå in kastrullen i haddukar. Låt stå i en timme till.
  6. Nu har mjölken stelna till en fast klump i vasslen. Skär ostmassan med en kniv i tärningar ca 1 cm i storlek på alla håll så gott det går. Dessa tärningar blir sedan keso-kornen.
  7. Låt ostmassan stå i 15 minuter till med lock och handdukar.
  8. Värm ostmassan i kastrullen sakta under en halvtimme till 45-55 grader. Rör om så att värmen sprider sig jämnt då och då. Värmer man för snabbt blir ostkornen som gummi. Man kan smaka på ostkornen under tiden och hälla av dem när de är goda.
  9. Häll av ostkornen i ett durkslag och skölj med kallt vatten.
  10. Blanda grädde med vatten och salt.
  11. Blanda ihop ostkornen med gräddblandningen och smaka av keson med salt.
  12. Nu är keson klar att äta. Låt gärna keson stå lite så grädden tränger in i ostkornen. Förvaras i kylen upp till några dagar.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 100 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-10

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept. 

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept