Hemgjord keso

Hemgjord keso eller cottage cheese. Ysta egen färsk keso av vanlig mjölk.
Du behöver beställa lite speciella ingredienser för att göra egen keso. Kanske hittar du dessa i Sverige annars finns de att beställa på en Dansk hemsida som heter Hjemmeproduktion.dk. Där ska du beställa syrningskultur (mjölksyrebakterier) och ostelöbe (löpe). Du behöver också en digital termometer, en kastrull med lock, en hålslev, ett durkslag, en kniv och en stor bunke.
Du får vassle över och den kan man göra ricotta ost på. Man behöver dock mycket vassla för att få någon vidare mängd ost ca 120 gram av 3 liter vassla. Räkna att du får ca 2,8 liter vassle från nedan recept. Tillsätt då 0,6 liter vanlig mjölk. Värm till 80 grader. Rör i 2 tsk vinäger. När ricottaosten flyter upp på ytan i klumpar så häller du av den i durkslag. Nu kan man pressa ihop och använda ricottan. Håller sig några dagar i kylen. God med spenat till fyllning av tortellini och pastarör. Eller som dessert med päron och valnötter i honung.

1 kg keso

  • Förberedelse: 3 tim 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 4 tim

Ingredienser

  • 3 liter minimjölk eller lättmjölk
  • 0,25 tsk syrningskultur mjölksyrebakterier
  • 0,5 tsk löpe
  • 2,5 dl grädde
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl vatten

Tillagning

  1. Mät upp mjölk i en kastrull.
  2. Värm sakta mjölken till 32 grader.
  3. Sätt på lock och slå in i två kökshanddukar så att mjölken håller temperaturen så gott det går. Låt den stå i 1 timme.
  4. Rör ut löpen i en halv dl vatten i ett glas.
  5. Rör i löpen i mjölken och sätt åter på lock samt slå in kastrullen i haddukar. Låt stå i en timme till.
  6. Nu har mjölken stelna till en fast klump i vasslen. Skär ostmassan med en kniv i tärningar ca 1 cm i storlek på alla håll så gott det går. Dessa tärningar blir sedan keso-kornen.
  7. Låt ostmassan stå i 15 minuter till med lock och handdukar.
  8. Värm ostmassan i kastrullen sakta under en halvtimme till 45-55 grader. Rör om så att värmen sprider sig jämnt då och då. Värmer man för snabbt blir ostkornen som gummi. Man kan smaka på ostkornen under tiden och hälla av dem när de är goda.
  9. Häll av ostkornen i ett durkslag och skölj med kallt vatten.
  10. Blanda grädde med vatten och salt.
  11. Blanda ihop ostkornen med gräddblandningen och smaka av keson med salt.
  12. Nu är keson klar att äta. Låt gärna keson stå lite så grädden tränger in i ostkornen. Förvaras i kylen upp till några dagar.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer