Enkel ostkaka med färskost och lime

Enkel hemlagad ostkaka med färskost och lime.

En variant på ostkaka du bakar av färskost, lime, ägg, mald mandel och grädde.

Om du vill kan du skålla mandeln annars går det bra att bara hacka mandeln med skal.

Passar att fylla och baka i små portionsformar som på bilden. Den kan också lagas i en stor keramik- eller glasform. Kan lagas och förberedas i god tid. Förvara i kylen där den håller några dagar. Kan frysas. Värm till servering.

Kan serveras med löst vispad grädde samt sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt och/eller färska bär.

7 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 300 g sötmandel
  • 1 bittermandel
  • 4 ägg
  • 350 g färskost, naturell
  • 0,75 dl socker
  • 2 lime, skal och juice
  • 1,5 dl grädde
  • 2 msk smör att smörja form med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skålla och skala mandeln. Mal den eller hacka den fint. Enklast är att lägga den i en matberedare och mixa den fint.
  3. Skölj limefrukten och riv det gröna skalet fint samt pressa ur saften.
  4. Rör ihop alla ingredienser i en skål eller mixa i matberedaren till en jämn ostkakasmet.
  5. Smörj en ugnssäker form ca ca 20 cm i diameter eller 7 portionsformar.
  6. Häll i ostkakesmeten.
  7. Grädda ostkakan i nedre delen av ugnen ca 35 minuter tills ostkakan fått fin färg och är fast i konsistensen.
  8. Servera ostkakan med ex. vispad grädde och sylt.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.