Enkel ostkaka med färskost och lime
Enkel hemlagad ostkaka med färskost och lime.
En lättlagad variant på ostkaka du bakar av färskost, lime, ägg, mald mandel och grädde.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skålla och skala mandeln. Mal den eller hacka den fint. Enklast är att lägga den i en matberedare och mixa den fint.
- Skölj limefrukten och riv det gröna skalet fint samt pressa ur saften.
- Rör ihop alla ingredienser i en skål eller mixa i matberedaren till en jämn ostkakasmet.
- Smörj en ugnssäker form ca ca 20 cm i diameter eller 7 portionsformar.
- Häll i ostkakesmeten.
- Grädda ostkakan i nedre delen av ugnen ca 35 minuter tills ostkakan fått fin färg och är fast i konsistensen.
- Servera ostkakan med ex. vispad grädde och sylt.
Serveringsförslag
- Gott till dessert eller fika med lättvispad grädde.
- Vidare serverar man en sötsyrlig sylt till som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt, rödavinbärssylt, krusbärssylt, körsbärssylt eller efter smak.
- Du kan också råröra hallon, röda vinbär, krusbär, körsbär eller blåbär med socker och ha till.
- Man kan även ha färska bär till eller garnera med.
Val av form
Passar att fylla och baka i små portionsformar som på bilden. Den kan också lagas i en stor keramik- eller glasform.
Kan förberedas
Kan lagas och förberedas i god tid. Förvara i kylen där den håller några dagar. Kan frysas. Värm till servering.
Varianter
Om du vill kan du skålla mandeln annars går det bra att bara hacka mandeln med skal.
Uppskattat näringsvärde per portion: 258 kcal