Enkel ostkaka med färskost och lime

Enkel hemlagad ostkaka med färskost och lime. Hemgjord snabb och enkel ostkaka du kan servera med löst vispad grädde samt sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller färska bär.

7 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 300 g sötmandel
  • 1 bittermandel
  • 4 ägg
  • 350 g färskost, naturell
  • 0,75 dl socker
  • 2 lime, skal och juice
  • 1,5 dl grädde
  • 2 msk smör att smörja form med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skålla och skala mandeln. Mal den eller hacka den fint. Enklast är att lägga den i en matberedare och mixa den fint.
  3. Skölj limefrukten och riv det gröna skalet fint samt pressa ur saften.
  4. Rör ihop alla ingredienser i en skål eller mixa i matberedaren till en jämn ostkakasmet.
  5. Smörj en ugnssäker form ca ca 20 cm i diameter eller 7 portionsformar.
  6. Häll i ostkakesmeten.
  7. Grädda ostkakan i nedre delen av ugnen ca 35 minuter tills ostkakan fått fin färg och är fast i konsistensen.
  8. Servera ostkakan med ex. vispad grädde och sylt.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-11-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept