Enkel ostkaka med färskost och lime
Enkel hemlagad ostkaka med färskost och lime.
En lättlagad variant på ostkaka du bakar av färskost, lime, ägg, mald mandel och grädde.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skålla och skala mandeln. Mal den eller hacka den fint. Enklast är att lägga den i en matberedare och mixa den fint.
- Skölj limefrukten och riv det gröna skalet fint samt pressa ur saften.
- Rör ihop alla ingredienser i en skål eller mixa i matberedaren till en jämn ostkakasmet.
- Smörj en ugnssäker form ca ca 20 cm i diameter eller 7 portionsformar.
- Häll i ostkakesmeten.
- Grädda ostkakan i nedre delen av ugnen ca 35 minuter tills ostkakan fått fin färg och är fast i konsistensen.
- Servera ostkakan med ex. vispad grädde och sylt.
Serveringsförslag
- Gott till dessert eller fika med lättvispad grädde.
- Vidare serverar man en sötsyrlig sylt till som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt, rödavinbärssylt, krusbärssylt, körsbärssylt eller efter smak.
- Du kan också råröra hallon, röda vinbär, krusbär, körsbär eller blåbär med socker och ha till.
- Man kan även ha färska bär till eller garnera med.
Val av form
Passar att fylla och baka i små portionsformar som på bilden. Den kan också lagas i en stor keramik- eller glasform.
Kan förberedas
Kan lagas och förberedas i god tid. Förvara i kylen där den håller några dagar. Kan frysas. Värm till servering.
Varianter
Om du vill kan du skålla mandeln annars går det bra att bara hacka mandeln med skal.
![Ostkaka med färskost i form serverad med grädde och hallonsylt Ostkaka med färskost i form serverad med grädde och hallonsylt](https://receptfavoriter.se/sites/default/files/xenkel_ostkaka_med_farskost_och_lime_1060.jpg.pagespeed.ic.yhy1fJdsP_.jpg)
Uppskattat näringsvärde per portion: 258 kcal