Inbakad fläskfilé

Inbakad fläskfilé fylld med svampstuvning. En slags fläskfilé Wellington.

En klassiker från 70-talet.

Fläskfilén kan bytas mot oxfilé - då får du Oxfilé Wellington - eller så kan du baka in lammytterfilé, älgfilé, rådjursfilé eller renfilé. Man kan också laga med laxfilé.

4 portioner inbakad fläskfilé

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 g fläskfilé
  • 1 rulle kyld färsk smördeg
  • 1 ägg att pensla med
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm malen svartpeppar
  • 2 msk smör till stekning
  • Stuvning: 2 schalottenlökar
  • 200 g färska champinjoner
  • 2 msk smör
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 1 dl mjölk eller svampspad
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk soja
  • 2 msk hackad persilja till garnering (valfritt)
  • Madeirasås: 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk socker
  • 2,5 dl madeiravin
  • 1 dl rött vin
  • 1 msk ljus soja
  • 3 msk smör att vispa i på slutet
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 210 grader.
  2. Förbered ev. tillbehör som ugnstekt potatis, rostade rotfrukter, grönsaker mm som du vill servera till.
  3. Krydda fläskfilén med salt och peppar och bryn den runt om i 5 minuter i lite smör eller rapsolja.
  4. Sänk värmen och täck med folie och efterstek i 5 minuter till. Ställ åt sidan och låt fläskfilen svalna.
  5. SVAMPSTUVNING: Finhacka lök och champinjoner. Fräs svampen tillsammans med löken i smör. Tillsätt vetemjöl och rör ut det. Tillsätt sedan mjölken under omrörning, sedan grädden och sojan. Smaka av med salt och svartpeppar. Koka ihop svampen ca 10 minuter till en tjock svampstuvning. Ställ svampstuvningen åt sidan.
  6. MADEIRASÅS: Skala och finhacka löken.
  7. Bryn smöret med lök och socker i en såspanna eller stekpanna med höga kanter. OBS bränn det inte.
  8. Tillsätt mjölet och rör ut i smöret. Låt det blir lätt brunt så att det börjar dofta karamell.
  9. Tillsätt sedan 2 dl madeira samt rött vin och vispa ut i mjölet till en sås.
  10. Låt madeirasåsen koka ihop i 15 minuter. Den ska gärna koka ner och koncentreras i smaken något.
  11. Innan servering av madeirasåsen vispar eller mixar du ner 3 msk smör och 0,5 dl madeira.
  12. DAGS ATT BAKA IN FLÄSKFILEN: Skär fläskfilen i 8 portionsbitar. Bred svampstuvning mellan skivorna och sätt ihop igen till en hel fläskfilé.
  13. Rulla upp den färska smördegen.
  14. Lägg fläskfilén ovanpå smördegen på nedre halvan.
  15. Vik över den andra smördegshalvan och tryck ihop liken en calzone samt skär bort överbliven smördeg längs kanten och vik in skarven under köttet.
  16. Du kan garnera med att löst rita streck ex. rutmönster eller snett mönster med en bestickkniv. Eller lägga remsor eller blad av smördeg på smördegspaketet.
  17. Pensla med uppvispat ägg.
  18. Grädda den inbakade fläskfilen i ugnen i ca 25 minuter i nedre delen av ugnen.
  19. Ta ut och låt det inbakade köttet vila en stund.
  20. Skär upp den inbakade fläskfilén precis före servering. Garnera ev. med hackad persilja.
  21. Servera med önskade tillbehör och ev. madeirasås.
Fläskfilén bryns först runt om, sedan får den vila lite, skärs i skivor och toppas med svampstuvning innan den slås in i smördeg.
Fläskfilén bryns först runt om, sedan får den vila lite, skärs i skivor och toppas med svampstuvning innan den slås in i smördeg.
Slå in fläskfilén i utkavlad smördeg och pensla kanterna med uppvispat ägg.
Slå in fläskfilén i utkavlad smördeg och pensla kanterna med uppvispat ägg.
Vänd sedan smördegspaketet så att skarven kommer underst.
Vänd sedan smördegspaketet så att skarven kommer underst.
Skär gärna ett snett rutmönster i smördegens ovansida - inte helt genom degen dock.
Skär gärna ett snett rutmönster i smördegens ovansida - inte helt genom degen dock.
Baka av smördegen så får du en smördegslimpa fylld med smaskig fläskfilé och svamp.
Baka av smördegen så får du en smördegslimpa fylld med smaskig fläskfilé och svamp.
Låt svalna något och garnera med hackad persilja samt servera på fat. Skär sedan upp och tänk på att det är lättare att skära upp om du skär i de skivor som köttet skars i innan du bakade in det.
Låt svalna något och garnera med hackad persilja samt servera på fat. Skär sedan upp och tänk på att det är lättare att skära upp om du skär i de skivor som köttet skars i innan du bakade in det.

Serveringsförslag

Gott till den inbakade fläskfilén är ex. ljummen potatissallad och Madeirasås som på bilden.

Val av smördeg

  • Räkna 1 pkt rullad smördeg med måtten ca 35x26 cm eller motsvarande fryst smördeg du tinat i kylen över natten.
  • Istället för färdig smördeg kan du göra hemgjord smördeg eller vanlig pajdeg och baka ut i en rektangel och slå in köttet i.

Val av fyllning

  • Du kan välja champinjoner eller annan svamp som ex. kantareller, Karl-Johansvamp, ostronskivling eller skogschampinjon.
  • Istället för hemgjord svampstuvning kan du fylla fläskfilén med smaksatt färskost eller färdig stuvad svamp från burk.
  • Andra saker som är goda i inbakad fläskfile är fräst spenat, hackad skinka eller inlagd sparris.

Vintips

Till inbakad fläskfilé är rött vin som en Pinot Noir från Nya Zeeland eller en fruktigt rött vin från Spanien ex. Rioja gott.

E-mail
Medel: 3.6 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 873 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-23