Inbakad fläskfilé
Inbakad fläskfilé fylld med svampstuvning. En slags fläskfilé Wellington.
En klassiker från 70-talet.
Fläskfilén kan bytas mot oxfilé - då får du Oxfilé Wellington - eller så kan du baka in lammytterfilé, älgfilé, rådjursfilé eller renfilé. Man kan också laga med laxfilé.
Tillagning
- Sätt ugnen på 210 grader.
- Förbered ev. tillbehör som ugnstekt potatis, rostade rotfrukter, grönsaker mm som du vill servera till.
- Krydda fläskfilén med salt och peppar och bryn den runt om i 5 minuter i lite smör eller rapsolja.
- Sänk värmen och täck med folie och efterstek i 5 minuter till. Ställ åt sidan och låt fläskfilen svalna.
- SVAMPSTUVNING: Finhacka lök och champinjoner. Fräs svampen tillsammans med löken i smör. Tillsätt vetemjöl och rör ut det. Tillsätt sedan mjölken under omrörning, sedan grädden och sojan. Smaka av med salt och svartpeppar. Koka ihop svampen ca 10 minuter till en tjock svampstuvning. Ställ svampstuvningen åt sidan.
- MADEIRASÅS: Skala och finhacka löken.
- Bryn smöret med lök och socker i en såspanna eller stekpanna med höga kanter. OBS bränn det inte.
- Tillsätt mjölet och rör ut i smöret. Låt det blir lätt brunt så att det börjar dofta karamell.
- Tillsätt sedan 2 dl madeira samt rött vin och vispa ut i mjölet till en sås.
- Låt madeirasåsen koka ihop i 15 minuter. Den ska gärna koka ner och koncentreras i smaken något.
- Innan servering av madeirasåsen vispar eller mixar du ner 3 msk smör och 0,5 dl madeira.
- DAGS ATT BAKA IN FLÄSKFILEN: Skär fläskfilen i 8 portionsbitar. Bred svampstuvning mellan skivorna och sätt ihop igen till en hel fläskfilé.
- Rulla upp den färska smördegen.
- Lägg fläskfilén ovanpå smördegen på nedre halvan.
- Vik över den andra smördegshalvan och tryck ihop liken en calzone samt skär bort överbliven smördeg längs kanten och vik in skarven under köttet.
- Du kan garnera med att löst rita streck ex. rutmönster eller snett mönster med en bestickkniv. Eller lägga remsor eller blad av smördeg på smördegspaketet.
- Pensla med uppvispat ägg.
- Grädda den inbakade fläskfilen i ugnen i ca 25 minuter i nedre delen av ugnen.
- Ta ut och låt det inbakade köttet vila en stund.
- Skär upp den inbakade fläskfilén precis före servering. Garnera ev. med hackad persilja.
- Servera med önskade tillbehör och ev. madeirasås.
Serveringsförslag
Gott till den inbakade fläskfilén är ex. ljummen potatissallad och Madeirasås som på bilden.
- Andra förslag är rostade rotfrukter, små kokta potatisar eller potatisklyftor.
- Vidare passar grönsaker som gröna ärtor, gratinerad grönkål eller brysselkål passar till.
- Strimlad purjolök, morotsslantar och små tärningar av kålrot frästa i smör är en god blandning som passar till.
- Råris eller kokt vete passar också till.
Val av smördeg
- Räkna 1 pkt rullad smördeg med måtten ca 35x26 cm eller motsvarande fryst smördeg du tinat i kylen över natten.
- Istället för färdig smördeg kan du göra hemgjord smördeg eller vanlig pajdeg och baka ut i en rektangel och slå in köttet i.
Val av fyllning
- Du kan välja champinjoner eller annan svamp som ex. kantareller, Karl-Johansvamp, ostronskivling eller skogschampinjon.
- Istället för hemgjord svampstuvning kan du fylla fläskfilén med smaksatt färskost eller färdig stuvad svamp från burk.
- Andra saker som är goda i inbakad fläskfile är fräst spenat, hackad skinka eller inlagd sparris.
Vintips
Till inbakad fläskfilé är rött vin som en Pinot Noir från Nya Zeeland eller en fruktigt rött vin från Spanien ex. Rioja gott.
Uppskattat näringsvärde per portion: 873 kcal