Oxfilé Wellington
Smördegsinbakad oxfilé med svampfyllning kallas för Oxfilé Wellington. Lagas i ugnen.
Tillagning
- Ta fram och tina fryst smördeg i kylen kvällen innan. Du kan också förbereda svampfyllningen nedan dagen innan om du vill.
- Börja med svampfyllningen: rensa, skölj samt hacka eller mixa svampen fint.
- Hacka lök. Skala och pressa vitlök. Ett tips är att köra svamp, lök och vitlök i en mixer.
- Lägg svampblandningen i en panna med höga kanter och stek i smör på medelvärme i 5 minuter. Tillsätt 0,5 dl portvin, soja, salt och svartpeppar. Stek på låg värme i ca 15 minuter tills den mesta vätskan avdunstat. Rör då och då så det ej bränns.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Skala och finhacka lök till såsen.
- Stek löken i smör några minuter. Rör i mjöl. Tillsätt vatten och koka upp.
- Bryn oxfilén hastigt runt om i lite olja eller smör. Salta och peppra den. Lägg över den på en tallrik och låt svalna.
- Koka ur stekpannan med 2 dl portvin och häll över i såsen. Tillsätt soja, salt och svartpeppar. Låt såsen stå och koka på låg värme medan du lagar resten.
- Dags att rulla in oxfilén i smördegen. Tryck ihop kanterna på tre smördegsplattor till en rektangel. Kavla ut på mjölat bord ca 30 hög och 28 cm bred. Eller använd smördeg på rulle.
- Förbered en ugnsform med bakplåtspapper i botten.
- Bred ut svampfyllningen i en fyrkant på mitten. Lämna ca 3 cm fritt på kanterna.
- Pensla kanterna på smördegen med uppvispad äggula.
- Lägg oxfilébiten i mitten på svampen. Vänd upp degen och slå in oxfilén till ett paket. Kläm ihop kanterna på sidorna.
- Lägg oxfilépaketet med skarven nedåt i ugnsformen.
- Pensla överdelen med ägg. Skär ev. ett snett mönster eller rutmönster med en liten kniv i smördegen.
- Sätt i en digitalstektermometer i mitten av köttet.
- Börja baka oxfilén i övre delen av ugnen samtidigt som potatis och blomkål nedan (om du vill ha det som tillbehör). Oxfilén tar ca 25 minuter. Ta ut den när temperaturen är 55 grader.
- Rostade potatishalvor: skölj potatisen och skär bort ev. fula delar. Dela dem i halvor och skölj dem igen.
- Lägg potatishalvorna i en ugnsform.
- Blanda dem med olja och salt. Vänd potatishalvorna så att snittytan är uppåt och skalsidan nedåt.
- Rosta potatishalvorna i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter eller tills de har fin färg och är mjuka.
- Rostad blomkål med vitlök: Skölj och skär bort bladfästet på blomkålen. Skär loss buketter och dela dessa i halvor eller mindre buketter med en kniv.
- Lägg blomkålen i en ugnsform. Skala och pressa över vitlök samt blanda runt blomkålen med gurkmeja, chiliflakes, salt, peppar och olja.
- Sätt in blomkålen i nedre delen av ugnen och rosta den i ca 20 minuter. Blomkålen ska ha fått lite färg här och där samt vara mjuk men ha lite tuggmotstånd kvar.
- Koka broccolibuketter och morotsslantar.
- Smaka av portvinssåsen med salt och peppar samt mixa den gärna med en stavmixer tillsammans med en klick smör precis innan servering.
- Vid servering så skär du upp fem skivor av din inbakta oxfilé Wellington och serverar med portvinssåsen, potatisen, blomkålen och grönsakerna.
Serveringsförslag
- Jag hade en skysås med portvin, rostade potatishalvor, rostad blomkål med vitlök samt kokt blomkål och morot till oxfilén.
- Du kan välja andra tillbehör efter eget tycke också. Då följer du bara receptet för att tillaga oxfilén.
Överkurs med hemgjord smördeg
Istället för fryst färdig smördeg är hemgjord smördeg ett godare alternativ men det är mer arbete.
Variant på fyllning
Om man vill kan man ha i 150 gram tärnat fläsk eller kycklinglever och mixa med svampröran. Det blir dock gott med bara svamp tycker jag.
Uppskattat näringsvärde per portion: 564 kcal