Hemgjord smördeg

Introduktion och förberedelse

Hemgjord smördeg till wienerbröd, spandauer, kammar, inbakning som biff Wellington, kransar, garnityrer och smördegspinnar med mera.

Smördeg är lite krånglig att göra själv men det är det värt då degen blir mycket god, smörig och frasig.

Smöret kan bytas mot mjölkfritt margarin för en vegan smördeg men godast blir smördegen med riktigt smör.

Näringsvärdet 395 kcal nedan är beräknat på 100 gram.

2 kvadrater 36x36 cm smördeg

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 300 gram smör
  • 50 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 8 dl vetemjöl special + någon dl till utbakning

Tillagning

  1. Ställ gärna in mjölet i kylen så att det blir kallt någon timme innan du ska baka. Se till att mjölk och ägg är kalla också.
  2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt och rör snabbt ihop ett ägg, strösocker samt vetemjöl (spara 0,5 dl till utbakning) till en deg.
  4. Ställ in i kylen i 10 minuter.
  5. Ta ut smöret och skiva det 0,5 cm tunna skivor som du lägger på smörpapper ca 10 skivor. Är smöret för kallt blir det svårt att kavla ut smördegen. Smöret ska vara mittemellan rumsvarmt och kylskåpskallt helst.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
  7. Kavla ut degen till en rektangel ca 30x40 cm.
  8. Fördela smör på ex. högra halvan av rektangeln men inte ända ut till kanten. Spara 2-3 cm marginal runt kanten. Vik upp de 2-3 cm deg över smöret vid kanterna.
  9. Vik sedan över hela den andra deghalvan och nyp ihop kanterna så att du har en stående rektangel.
  10. Vänd runt rektangeln ett kvarts varv så att den vikta sidan kommer mot dig och den öppna skarven du nöp ihop är uppåt.
  11. Kavla sedan från mitten av degen utåt kanterna försiktigt och löst ut degen till drygt 1 cm tjock rektangel.
  12. Vik sedan ihop degen i tre lager, tänk att du ska dela degen i tre delar på längden och vik där du tänker att snitten skulle ligga.
  13. Vrid degen igen en kvarts varv så att du har en liggande rektangel framför dig.
  14. Kalva degen försiktigt till 1 cm tjocklek igen.
  15. Vik ihop degen i tre delar.
  16. Vrid degen en kvarts varv.
  17. Kalva ut degen till 1 cm tjocklek.
  18. Vik ihop degen i tre delar.
  19. Lägg in den vikta smördegen i kylen att vila i 10 minuter täckt med en bakduk.
  20. Kavla ut degen igen till 1 cm tjocklek.
  21. Dela den på mitten och lägg in i kylen i 10 minuter till.
  22. Nu kan du baka med smördegen. Exempelvis för att baka ut degen tar du ut degen på mjölat bakbord och kavlar ut varje deghalva till en kvadrat ca 36x36 cm stor. Sedan kan du vika till wienerbröd, skära till kammar eller rulla till croissanter osv - sök recept här på receptfavoriter.se för vidare instruktioner för ex. wienerbröd och kammar, spandauer, vaniljkräm osv.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 395 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.