Lax Wellington
Smördegsinbakad lax med svampfyllning.
En variant på oxfilé Wellington fast med laxfilé.
Tillagning
- Ta fram och tina fryst smördeg i kylen kvällen innan. Du kan också förbereda svampfyllningen nedan dagen innan om du vill.
- Börja med svampfyllningen: rensa, skölj samt hacka eller mixa svampen fint.
- Hacka lök. Skala och pressa vitlök. Ett tips är att köra svamp, lök och vitlök i en mixer.
- Lägg svampblandningen i en panna med höga kanter och stek i smör på medelvärme i ca 20 minuter tills den mesta vätskan avdunstat. Rör då och då så det ej bränns.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och finhacka lök till såsen.
- Stek löken i en msk smör några minuter. Rör i mjöl. Tillsätt vatten och vitt vin. Låt såsen koka på låg värme medan du lagar resten.
- Dags att rulla in laxen i smördegen. Tryck ihop kanterna på fyra smördegsplattor till en rektangel. Kavla ut på mjölat bord ca 30 hög och 40 cm bred. Eller använd smördeg på rulle.
- Lägg över smördegen på ett bakplåtspapper.
- Bred ut svampfyllningen i på mitten. Lämna ca 3 cm fritt på kanterna.
- Pensla kanterna på smördegen med uppvispad äggula.
- Lägg laxbiten på ena halvan. Vänd upp degen från sidan och slå in oxfilén till ett paket. Vik och kläm ihop kanterna på sidorna.
- För försiktigt över laxpaketet på bakplåtspappret till en ugnsform.
- Pensla överdelen med ägg. Skär ev. ett snett mönster eller rutmönster försiktigt med en liten kniv i smördegen.
- Låt laxen stå medan du börjar med tillbehören. Laxen tar sedan ca 25 minuter i ugnen.
- Rostade potatishalvor: skölj potatisen och skär bort ev. fula delar. Dela dem i halvor och skölj dem igen.
- Lägg potatishalvorna i en ugnsform.
- Blanda dem med olja och salt. Vänd potatishalvorna så att snittytan är uppåt och skalsidan nedåt.
- Rosta potatishalvorna i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter eller tills de har fin färg och är mjuka.
- Rostad blomkål med vitlök: Skölj och skär bort bladfästet på blomkålen. Skär loss buketter och dela dessa i halvor eller mindre buketter med en kniv.
- Lägg blomkålen i en ugnsform. Skala och pressa över vitlök samt blanda runt blomkålen med gurkmeja, chiliflakes, salt, peppar och olja.
- Sätt in blomkålen i nedre delen av ugnen och rosta den i ca 20 minuter. Blomkålen ska ha fått lite färg här och där samt vara mjuk men ha lite tuggmotstånd kvar.
- Sätt in laxen i övre delen av ugnen och baka den i ca 25 minuter eller tills den har fått fin färg.
- Koka broccolibuketter och morotsslantar.
- Smaka av smörsåsen med salt och peppar samt mixa med en stavmixer tillsammans med resten av smöret precis innan servering.
- Vid servering så skär du upp fem skivor av din inbakta laxfilé Wellington och serverar med smörsåsen, potatisen, blomkålen och grönsakerna.
Serveringsförslag
- Här serverad med beurre blanc (smörsås), rostade potatishalvor, rostad blomkål med vitlök samt kokt blomkål och morot.
- Du kan välja andra tillbehör efter eget tycke också. Kokt färskpotatis eller delikatesspotatis, kokta grönsaker och någon kall örtsås eller dillsås är några fler förslag. Då följer du enbart receptet för att tillaga den inbakta laxen nedan.
Val av smördeg
Istället för fryst eller kyld färdig smördeg är hemgjord smördeg ett godare alternativ men det är mer arbete.
Uppskattat näringsvärde per portion: 834 kcal