Lax Wellington

Smördegsinbakad lax med svampfyllning. En variant på oxfilé Wellington fast med laxfilé.
Här serverad med beurre blanc (smörsås), rostade potatishalvor, rostad blomkål med vitlök samt kokt blomkål och morot.
Du kan välja andra tillbehör efter eget tycke också. Då följer du bara receptet för att tillaga den inbakta laxen.
Istället för fryst färdig smördeg är hemgjord smördeg ett godare alternativ men det är mer arbete. Sök på hemgjord smördeg här på Receptfavoriter.se

5 portioner lax Wellington

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 600 gram hel laxfilé, gärna mittbiten, utan skinn och ben
  • 4 plattor smördeg (9x17 cm) eller ca 40 cm smördeg på rulle
  • 2 äggulor
  • 1 dl vetemjöl till utkavling
  • Svampfyllning: 400 gram champinjoner
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk smör
  • 0,5 dl portvin
  • 2 msk ljus soja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • Smörsås: 50 gram smör
  • 0,5 gul lök
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • Rostad potatisr: 900 gram delikatesspotatis ex. Amandine
  • 2 msk rapsolja eller annan vegetabilisk olja
  • 1 krm salt
  • 2 krm flingsalt till servering
  • Rostad blomkål: 1 huvud blomkål, ca 800 gram
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 krm gurkmeja
  • 3 krm chiliflakes
  • 2 msk olivolja eller matolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 huvud kokt broccoli
  • 5 kokta slantade morötter

Tillagning

  1. Ta fram och tina fryst smördeg i kylen kvällen innan. Du kan också förbereda svampfyllningen nedan dagen innan om du vill.
  2. Börja med svampfyllningen: rensa, skölj samt hacka eller mixa svampen fint.
  3. Hacka lök. Skala och pressa vitlök. Ett tips är att köra svamp, lök och vitlök i en mixer.
  4. Lägg svampblandningen i en panna med höga kanter och stek i smör på medelvärme i ca 20 minuter tills den mesta vätskan avdunstat. Rör då och då så det ej bränns.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Skala och finhacka lök till såsen.
  7. Stek löken i en msk smör några minuter. Rör i mjöl. Tillsätt vatten och vitt vin. Låt såsen koka på låg värme medan du lagar resten.
  8. Dags att rulla in laxen i smördegen. Tryck ihop kanterna på fyra smördegsplattor till en rektangel. Kavla ut på mjölat bord ca 30 hög och 40 cm bred. Eller använd smördeg på rulle.
  9. Lägg över smördegen på ett bakplåtspapper.
  10. Bred ut svampfyllningen i på mitten. Lämna ca 3 cm fritt på kanterna.
  11. Pensla kanterna på smördegen med uppvispad äggula.
  12. Lägg laxbiten på ena halvan. Vänd upp degen från sidan och slå in oxfilén till ett paket. Vik och kläm ihop kanterna på sidorna.
  13. För försiktigt över laxpaketet på bakplåtspappret till en ugnsform.
  14. Pensla överdelen med ägg. Skär ev. ett snett mönster eller rutmönster försiktigt med en liten kniv i smördegen.
  15. Låt laxen stå medan du börjar med tillbehören. Laxen tar sedan ca 25 minuter i ugnen.
  16. Rostade potatishalvor: skölj potatisen och skär bort ev. fula delar. Dela dem i halvor och skölj dem igen.
  17. Lägg potatishalvorna i en ugnsform.
  18. Blanda dem med olja och salt. Vänd potatishalvorna så att snittytan är uppåt och skalsidan nedåt.
  19. Rosta potatishalvorna i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter eller tills de har fin färg och är mjuka.
  20. Rostad blomkål med vitlök: Skölj och skär bort bladfästet på blomkålen. Skär loss buketter och dela dessa i halvor eller mindre buketter med en kniv.
  21. Lägg blomkålen i en ugnsform. Skala och pressa över vitlök samt blanda runt blomkålen med gurkmeja, chiliflakes, salt, peppar och olja.
  22. Sätt in blomkålen i nedre delen av ugnen och rosta den i ca 20 minuter. Blomkålen ska ha fått lite färg här och där samt vara mjuk men ha lite tuggmotstånd kvar.
  23. Sätt in laxen i övre delen av ugnen och baka den i ca 25 minuter eller tills den har fått fin färg.
  24. Koka broccolibuketter och morotsslantar.
  25. Smaka av smörsåsen med salt och peppar samt mixa med en stavmixer tillsammans med resten av smöret precis innan servering.
  26. Vid servering så skär du upp fem skivor av din inbakta laxfilé Wellington och serverar med smörsåsen, potatisen, blomkålen och grönsakerna.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer