Hönökakor
Hönökakor är mjuka runda platta bröd av grahamsmöl, vetemjöl, jäst, smör, mjölk och sirap.
En variant på mjukkakor vanliga i bland annat Bohuslän.
Tillagning
- Smält smör i en kastrull.
- Ta av från värmen och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt.
- Smula sönder jästen i en bakbunke.
- Tillsätt 2 dl av degvätskan och rör ut jästen.
- Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap och grahamsmjölet samt 7 dl av vetemjölet.
- Knåda ihop till en deg. Justera ev. med mer vetemjöl till en smidig deg som precis släpper från kanterna.
- Knåda i bakmaskin 5 minuter eller för hand på mjölat bakbord i 7 minuter.
- Jäs degen under bakduk i 1 timme.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i 8 lika stora bitar.
- Rulla dem till bullar och kavla sedan ut dem till ca 5 mm tunna Hönökakor med 15-20 cm diameter. Använd gärna en mönstrad kavel.
- Placera 2-4 kakor på varje bakplåtspapper. Nagga hål med några cm mellanrum med en gaffel så degen ej bubblar upp under gräddning.
- Tips är att kavla ut 2-4 bröd i taget, låta jäsa på bakplåtsapper och sedan dra över bakplåtspappret med bröden på en plåt och grädda en plåt i taget. Kavla ut nästa par medan de första bröden jäser och sedan gräddas och så vidare.
- Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
- Låt bröden jäsa 10 minuter under bakduk.
- Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter till fin färg.
- Ta ut och låt svalna på galler under en ren kökshandduk.
- Hönökakorna är godast samma dag. När de svalnat kan de även frysas in. Tips är att frysa skurna i lagom bitar så de går ner att rosta direkt från frysen.
Serveringsförslag
- Hönökaka passar som vanligt bröd och passar till frukost, lunch, fika, utflykt, mackor eller soppa.
- Goda som de är med smör men även med valfritt pålägg som förslagsvis ost och/eller marmelad.
- Några förslag på marmelader är limemarmelad, morotsmarmelad, nyponmarmelad, grön tomatmarmelad eller välj någon annan marmelad.
Varianter
- Som smaksättning är det även gott att blanda i 1 tsk hel stött fänkål eller 1 påse brödkrydda 16 gram i degen.
- Smör kan bytas mot margarin.
Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal