Hönökakor

Hönökakor är mjuka runda platta bröd av grahamsmöl, vetemjöl, jäst, smör, mjölk och sirap. 

En variant på mjukkakor vanliga i bland annat Bohuslän. 

8 Hönökakor

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 5 dl mjölk 3%
  • 50 gram färsk jäst
  • 1 tsk salt
  • 2 msk ljus sirap
  • 4 dl grahamsmjöl
  • 8 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull.
  2. Ta av från värmen och tillsätt mjölken. Värm till fingervarmt.
  3. Smula sönder jästen i en bakbunke.
  4. Tillsätt 2 dl av degvätskan och rör ut jästen.
  5. Tillsätt resten av degvätskan, salt, sirap och grahamsmjölet samt 7 dl av vetemjölet.
  6. Knåda ihop till en deg. Justera ev. med mer vetemjöl till en smidig deg som precis släpper från kanterna.
  7. Knåda i bakmaskin 5 minuter eller för hand på mjölat bakbord i 7 minuter.
  8. Jäs degen under bakduk i 1 timme.
  9. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i 8 lika stora bitar.
  10. Rulla dem till bullar och kavla sedan ut dem till ca 5 mm tunna Hönökakor med 15-20 cm diameter. Använd gärna en mönstrad kavel.
  11. Placera 2-4 kakor på varje bakplåtspapper. Nagga hål med några cm mellanrum med en gaffel så degen ej bubblar upp under gräddning.
  12. Tips är att kavla ut 2-4 bröd i taget, låta jäsa på bakplåtsapper och sedan dra över bakplåtspappret med bröden på en plåt och grädda en plåt i taget. Kavla ut nästa par medan de första bröden jäser och sedan gräddas och så vidare.
  13. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
  14. Låt bröden jäsa 10 minuter under bakduk.
  15. Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter till fin färg.
  16. Ta ut och låt svalna på galler under en ren kökshandduk.
  17. Hönökakorna är godast samma dag. När de svalnat kan de även frysas in. Tips är att frysa skurna i lagom bitar så de går ner att rosta direkt från frysen.
Till Hönökakorna behöver du smör, sirap, jäst, grahamsmjöl, salt, mjölk och vetemjöl.
Till Hönökakorna behöver du smör, sirap, jäst, grahamsmjöl, salt, mjölk och vetemjöl.
Smält smör i en kastrull.
Smält smör i en kastrull.
Tillsätt mjölk och värm till fingervarmt.
Tillsätt mjölk och värm till fingervarmt.
Smula sönder jästen i en bunke.
Smula sönder jästen i en bunke.
Tillsätt den fingervarma mjölk- och smörblandningen samt rör ut jästen.
Tillsätt den fingervarma mjölk- och smörblandningen samt rör ut jästen.
Tillsätt salt, sirap, grahamsmjöl samt 7 dl vetemjöl.
Tillsätt salt, sirap, grahamsmjöl samt 7 dl vetemjöl.
Rör ihop till en smidig deg och tillsätt ev. mer vetemjöl. Knåda i 5 minuter i maskin eller 7 minuter för hand.
Rör ihop till en smidig deg och tillsätt ev. mer vetemjöl. Knåda i 5 minuter i maskin eller 7 minuter för hand.
Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.
Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Dela degen i 8 delar och kavla ut varje degbit till en rundel på ca 15-20 cm diameter. Använd gärna en mönstrad kavel.
Dela degen i 8 delar och kavla ut varje degbit till en rundel på ca 15-20 cm diameter. Använd gärna en mönstrad kavel.
Lägg 2-4 bröd på bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 10 minuter.
Lägg 2-4 bröd på bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 10 minuter.
Grädda i ca 5 minuter till fin färg och låt sedan svalna på galler.
Grädda i ca 5 minuter till fin färg och låt sedan svalna på galler.

Serveringsförslag

  • Hönökaka passar som vanligt bröd och passar till frukost, lunch, fika, utflykt, mackor eller soppa.
  • Goda som de är med smör men även med valfritt pålägg som förslagsvis ost och/eller marmelad.
  • Några förslag på marmelader är limemarmelad, morotsmarmelad, nyponmarmelad, grön tomatmarmelad eller välj någon annan marmelad.

Varianter

  • Som smaksättning är det även gott att blanda i 1 tsk hel stött fänkål eller 1 påse brödkrydda 16 gram i degen. 
  • Smör kan bytas mot margarin.

Hönökakor är en variant på mjukkakor från Bohuslän.
Hönökakor är en variant på mjukkakor från Bohuslän.

E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-02-29

Tillbehör och liknande: