Mjuka tunnbröd
Baka mjuka tunnbröd själv. En slags halvmjuka tunnbröd du kavlar med kruskavel och gräddar efterhand.
Tillagning
- Värm mjölken i en kastrull till fingervarmt.
- Smula sönder jästen i en bunke och häll på lite av mjölken. Rör ut jästen så att den lösen sig och häll i resten av mjölken.
- Tillsätt mjöl och salt. Rör ihop till en deg. Knåda ihop degen några minuter. Låt jäsa övertäckt i ca 20 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in de plåtar du ska baka på, förslagsvis 2 st.
- Lägg upp degen på ett bakbord mjölat med kornmjöl och dela degen i ca 20 delar. Forma degklumparna till runda bollar och lägg upp på två mjölade bakplåtar och täck med en bakduk.
- Nu är det dags att kavla ut tunnbröden och sedan baka dem efter hand.
- Börja med en slät kavel och kavla ut en bulle till ett platt tunnbröd. Kalva sedan mönster med den naggade sk kruskaveln.
- Kavla ut några stycken, så många du har plats på plåtar att baka åt gången. Ex. 4 stycken. Lägg tunnbröden på de varma plåtarna.
- Grädda tunnbröden i ca 4 minuter. Håll koll så att du inte bränner tunnbröden.
- Kavla ut nästa omgång under tiden och grädda.
- Låt tunnbröden svalna på galler och täck över med bakduk.
- Nu är tunnbröden klara att användas.
Serveringsförslag
- Gott med hemgjort smör till. Sylt, ost, honung med mera är också gott på.
- Även goda med rökt fisk - prova varm- eller kallrökt lax, sik eller regnbåge. Då kan du har hemgjord créme fraiche till.
- Fler alternativ är att servera med rökt renkött som Suovas typ som en renklämma eller rökt lammfiol med äggröra.
- Eller vik ihop och fyll som dessa pitabröd med stekt suovas, grönsaker och sås.
Varianter
Kan även gräddas över öppen eld i en Murrikka, stekpanna eller baksten likt laggbröd.
Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal