Mjuka tunnbröd

Baka mjuka tunnbröd själv. En slags halvmjuka tunnbröd du kavlar med kruskavel och gräddar efterhand.

Gott med hemgjort smör till. Även goda med rökt fisk - prova varm- eller kallrökt lax, sik eller regnbåge. Då kan du har hemgjord créme fraiche till.

Fler alternativ är att servera med rökt renkött som Souvas typ som en renklämma eller rökt lammfiol med äggröra.

Kan även gräddas över öppen eld i en Murrikka, stekpanna eller baksten.

20 tunnbröd

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst
  • 1 tsk salt
  • 4 dl rågsikt
  • 2 dl kornmjöl
  • 3 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Värm mjölken i en kastrull till fingervarmt.
  2. Smula sönder jästen i en bunke och häll på lite av mjölken. Rör ut jästen så att den lösen sig och häll i resten av mjölken.
  3. Tillsätt mjöl och salt. Rör ihop till en deg. Knåda ihop degen några minuter. Låt jäsa övertäckt i ca 20 minuter.
  4. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in de plåtar du ska baka på, förslagsvis 2 st.
  5. Lägg upp degen på ett bakbord mjölat med kornmjöl och dela degen i ca 20 delar. Forma degklumparna till runda bollar och lägg upp på två mjölade bakplåtar och täck med en bakduk.
  6. Nu är det dags att kavla ut tunnbröden och sedan baka dem efter hand.
  7. Börja med en slät kavel och kavla ut en bulle till ett platt tunnbröd. Kalva sedan mönster med den naggade sk kruskaveln.
  8. Kavla ut några stycken, så många du har plats på plåtar att baka åt gången. Ex. 4 stycken. Lägg tunnbröden på de varma plåtarna.
  9. Grädda tunnbröden i ca 4 minuter. Håll koll så att du inte bränner tunnbröden.
  10. Kavla ut nästa omgång under tiden och grädda.
  11. Låt tunnbröden svalna på galler och täck över med bakduk.
  12. Nu är tunnbröden klara att användas.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-29

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.