Tekakor
Tekakor är ljusa, runda och mjuka kakor bakade med vetemjöl, jäst, smör, mjölk och socker.
Tillagning
- Smält smör i en kastrull.
- Ta av från värmen och tillsätt mjölken. Blandningen ska vara fingervarm ca 37 grader.
- Smula sönder jästen i en bakbunke.
- Tillsätt degvätskan och rör ut jästen.
- Tillsätt salt, socker och 12 dl av mjölet.
- Knåda ihop till en deg. Justera ev. med mer mjöl till en smidig deg.
- Knåda i bakmaskin 5 minuter eller för hand på mjölat bakbord i 8 minuter.
- Jäs degen under bakduk i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i två lika stora bitar. Rulla ut till längder och skär ut 6 bitar av varje till totalt 12 bitar.
- Rulla dem till bullar och kavla eller tryck ut dem till runda kakor med 10-12 cm diameter.
- Lägg sex tekakor på två plåtar med bakplåtspapper. Nagga hål tekakorna med en gaffel lite här och där.
- Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
- Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter till fin färg. Du kan grädda två plåtar på en gång. Byt plats på dem efter halva tiden.
- Ta ut och låt svalna på galler under en ren kökshandduk.
- Bröden är godast samma dag. När de svalnat kan de även frysas in.
Serveringsförslag
- Tekakorna används som vanligt bröd och passar till frukost, lunch, fika, utflykt, mackor eller soppa.
- Goda som de är med smör men även med valfritt pålägg som förslagsvis ost och/eller marmelad.
- Några förslag på marmelader är limemarmelad, morotsmarmelad, nyponmarmelad, grön tomatmarmelad eller välj någon annan marmelad.
Varianter
- Byt ut vetemjöl mot rågsikt eller annat mjöl samt smaksätt med stött fänkål för liknande mjukkakor. Eller blanda korn-, råg- och vetemjöl till dessa tunnbröd.
- Smör kan bytas mot margarin.
- Socker kan bytas mot honung.
Tips
- Vill du ha extra fina och runda tekakor kan du stansa ut runda tekakor med en stansring eller kakring på 10-12 cm. Dela degen i två delar. Kavla ut en bit i taget - ca 1 cm tjock och stansa ut runda tekakor. Upprepa tills degen är slut. Har du en mindre stansring kan du kavla degen lite tjockare, stansa ut rundlar och sedan kavla ut dessa.
- Knådar du degen med köksassistent kan du hoppa över att smälta smöret. Tillsätt rumsvarmt smör, 11 dl vetemjöl, smulad jäst, salt, mjölk och socker direkt i degbunken. Jäs 1 timme.
- Degen kan kalljäsas i kylen över natten. Ta då 1/3 av jästen och ställ övertäckt i en stor bunke i kylen över natten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 157 kcal