Tekakor

Tekakor är ljusa, runda och mjuka kakor bakade med vetemjöl, jäst, smör, mjölk och socker.

12 tekakor

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 35 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 5 dl mjölk 3%
  • 50 gram färsk jäst
  • 1,5 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 12-13 dl vetemjöl special eller vanlig vetemjöl

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull.
  2. Ta av från värmen och tillsätt mjölken. Blandningen ska vara fingervarm ca 37 grader.
  3. Smula sönder jästen i en bakbunke.
  4. Tillsätt degvätskan och rör ut jästen.
  5. Tillsätt salt, socker och 12 dl av mjölet.
  6. Knåda ihop till en deg. Justera ev. med mer mjöl till en smidig deg.
  7. Knåda i bakmaskin 5 minuter eller för hand på mjölat bakbord i 8 minuter.
  8. Jäs degen under bakduk i 30 minuter.
  9. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  10. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela i två lika stora bitar. Rulla ut till längder och skär ut 6 bitar av varje till totalt 12 bitar.
  11. Rulla dem till bullar och kavla eller tryck ut dem till runda kakor med 10-12 cm diameter.
  12. Lägg sex tekakor på två plåtar med bakplåtspapper. Nagga hål tekakorna med en gaffel lite här och där.
  13. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.
  14. Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter till fin färg. Du kan grädda två plåtar på en gång. Byt plats på dem efter halva tiden.
  15. Ta ut och låt svalna på galler under en ren kökshandduk.
  16. Bröden är godast samma dag. När de svalnat kan de även frysas in.
Till tekakorna behöver du smör, salt, jäst, mjölk, socker och vetemjöl.
Till tekakorna behöver du smör, salt, jäst, mjölk, socker och vetemjöl.
Smält smör och blanda mjölk till 37 grader. Rör ut jäst och tillsätt salt, socker och mjöl till en smidig deg. Knåda 5-10 minuter. Jäs övertäckt ca 30 minuter.
Smält smör och blanda mjölk till 37 grader. Rör ut jäst och tillsätt salt, socker och mjöl till en smidig deg. Knåda 5-10 minuter. Jäs övertäckt ca 30 minuter.
Dela degen i två delar. Rulla ut längder och dela varje i 6 delar till totalt 12 bitar.
Dela degen i två delar. Rulla ut längder och dela varje i 6 delar till totalt 12 bitar.
Forma runda tekakor ca 10-12 cm diameter. Nagga med gaffel. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
Forma runda tekakor ca 10-12 cm diameter. Nagga med gaffel. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.
Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 10-12 minuter. Låt svalna under bakduk innan servering.
Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 10-12 minuter. Låt svalna under bakduk innan servering.

Serveringsförslag

  • Tekakorna används som vanligt bröd och passar till frukost, lunch, fika, utflykt, mackor eller soppa.
  • Goda som de är med smör men även med valfritt pålägg som förslagsvis ost och/eller marmelad.
  • Några förslag på marmelader är limemarmelad, morotsmarmelad, nyponmarmelad, grön tomatmarmelad eller välj någon annan marmelad.

Varianter

  • Byt ut vetemjöl mot rågsikt eller annat mjöl samt smaksätt med stött fänkål för liknande mjukkakor. Eller blanda korn-, råg- och vetemjöl till dessa tunnbröd.
  • Smör kan bytas mot margarin.
  • Socker kan bytas mot honung.

Tips

  • Vill du ha extra fina och runda tekakor kan du stansa ut runda tekakor med en stansring eller kakring på 10-12 cm. Dela degen i två delar. Kavla ut en bit i taget - ca 1 cm tjock och stansa ut runda tekakor. Upprepa tills degen är slut. Har du en mindre stansring kan du kavla degen lite tjockare, stansa ut rundlar och sedan kavla ut dessa.
  • Knådar du degen med köksassistent kan du hoppa över att smälta smöret. Tillsätt rumsvarmt smör, 11 dl vetemjöl, smulad jäst, salt, mjölk och socker direkt i degbunken. Jäs 1 timme.
  • Degen kan kalljäsas i kylen över natten. Ta då 1/3 av jästen och ställ övertäckt i en stor bunke i kylen över natten.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 157 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-03-20

Tillbehör och liknande: