Tekakor med rågsikt
Baka goda tekakor med rågsikt - även kallade rågsiktskakor.
Bakas med rågsikt som är en blandning av siktat rågmjöl och vetemjöl blandat ungefär hälften av varje.
Tillagning
- Smält smöret i en kastrull och värm med mjölk, salt, sirap och brödkrydda till 38 grader (fingervarmt).
- Blanda jästen (smula och blanda först färsk jäst och blanda ut med lite fingervarm degvätska) med rågsikt i en degbunke och häll ner i degvätskan och knåda ihop till en deg.
- Arbeta in mjölet i degen tills den börjar släppa i kanterna (spara någon 1 dl till utbakning). Knåda degen 3 minuter i maskin eller 6 minuter för hand.
- Jäs till dubbel storlek under bakduk, ca 40 minuter.
- Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
- Dela degen på fyra, forma till runda bullar och kavla ut till runda kakor ca 15 cm i diameter på ett mjölat bakbord. Ta ev. ut hål i mitten.
- Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller smorda plåtar, nagga dem med en gaffel och jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda tekakorna i mitten av ugnen, cirka 15 - 20 minuter.
- Låt rågsiktskakorna svalna på galler under bakduk.
Serveringsförslag
- Passar med valfria pålägg till frukost, utflykt, lätt lunch eller kvällsmacka.
- Eller lyxa till med eftermiddags te serverade som scones med smör, marmelad och cheddarost osv.
Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal