Tekakor med rågsikt

Introduktion och förberedelse

Baka goda tekakor med rågsikt - även kallade rågsiktskakor.

Bakas med rågsikt som är en blandning av siktat rågmjöl och vetemjöl blandat ungefär hälften av varje.

Serveringsförslag

  • Passar med valfria pålägg till frukost, utflykt, lätt lunch eller kvällsmacka.
  • Eller lyxa till med eftermiddags te serverade som scones med smör, marmelad och cheddarost osv.

4 stora tekakor, 16 bitar

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 50 gram smör, margarin eller flytande fett
  • 5 dl mjölk, 3%
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl sirap
  • 0,5 tsk brödkrydda
  • 1 pkt torrjäst eller 50 gram (1 paket) färsk jäst
  • 1,4 liter rågsikt (EJ RÅGMJÖL)

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och värm med mjölk, salt, sirap och brödkrydda till 38 grader (fingervarmt).
  2. Blanda jästen (smula och blanda först färsk jäst och blanda ut med lite fingervarm degvätska) med rågsikt i en degbunke och häll ner i degvätskan och knåda ihop till en deg.
  3. Arbeta in mjölet i degen tills den börjar släppa i kanterna (spara någon 1 dl till utbakning). Knåda degen 3 minuter i maskin eller 6 minuter för hand.
  4. Jäs till dubbel storlek under bakduk, ca 40 minuter.
  5. Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
  6. Dela degen på fyra, forma till runda bullar och kavla ut till runda kakor ca 15 cm i diameter på ett mjölat bakbord. Ta ev. ut hål i mitten.
  7. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller smorda plåtar, nagga dem med en gaffel och jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Grädda tekakorna i mitten av ugnen, cirka 15 - 20 minuter.
  10. Låt rågsiktskakorna svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 3.5 (22 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-11