Tekakor med rågsikt

Introduktion och förberedelse

Tekakor med rågsikt. Rågsiktskakor är bla goda att baka som bröd och smörgåsar till frukost, kvällsmacka eller eftermiddags te serverade som scones med smör och marmelad och cheddarost.

Bakas med rågsikt som är en blandning av siktat rågmjöl och vetemjöl blandat ungefär hälften av varje.

4 stora tekakor

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 50 g smör, margarin eller flytande fett
  • 5 dl standardmjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl sirap
  • 0,5 tsk brödkrydda
  • 1 pkt torrjäst eller 50 g (ett pkt) färsk jäst
  • 1,4 liter rågsikt (Ej rågmjöl)

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och värm med mjölk, salt, sirap och brödkrydda till 38 grader (fingervarmt).
  2. Blanda jästen (smula och blanda först färsk jäst och blanda ut med lite fingervarm degvätska) med rågsikt i en degbunke och häll ner i degvätskan och knåda ihop till en deg.
  3. Arbeta in mjölet i degen tills den börjar släppa i kanterna (spara någon 1 dl till utbakning). Knåda degen 3 minuter i maskin eller 6 minuter för hand.
  4. Jäs till dubbel storlek under bakduk, ca 40 minuter.
  5. Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
  6. Dela degen på fyra, forma till runda bullar och kavla ut till runda kakor ca 15 cm i diameter på ett mjölat bakbord. Ta ev. ut hål i mitten.
  7. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller smorda plåtar, nagga dem med en gaffel och jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Grädda tekakorna i mitten av ugnen, cirka 15 - 20 minuter.
  10. Låt rågsiktskakorna svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 142 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer