Tekakor med rågsikt rågsiktskakor

Tekakor med rågsikt. Rågsiktskakor är bla goda att baka som bröd och smörgåsar till frukost, kvällsmacka eller eftermiddags te serverade som scones med smör och marmelad och cheddarost.

4 stora tekakor

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 50 g smör, margarin eller flytande fett
  • 5 dl standardmjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl sirap
  • 0,5 tsk brödkrydda
  • 1 pkt torrjäst eller 50 g (ett pkt) färsk jäst
  • 1,4 liter rågsikt (Ej rågmjöl)

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och värm med mjölk, salt, sirap och brödkrydda till 38 grader (fingervarmt).
  2. Blanda jästen (smula och blanda först färsk jäst och blanda ut med lite fingervarm degvätska) med rågsikt i en degbunke och häll ner i degvätskan och knåda ihop till en deg.
  3. Arbeta in mjölet i degen tills den börjar släppa i kanterna (spara någon 1 dl till utbakning). Knåda degen 3 minuter i maskin eller 6 minuter för hand.
  4. Jäs till dubbel storlek under bakduk, ca 40 minuter.
  5. Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
  6. Dela degen på fyra, forma till runda bullar och kavla ut till runda kakor ca 15 cm i diameter på ett mjölat bakbord. Ta ev. ut hål i mitten.
  7. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller smorda plåtar, nagga dem med en gaffel och jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Grädda tekakorna i mitten av ugnen, cirka 15 - 20 minuter.
  10. Låt rågsiktskakorna svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer