Tekakor med rågsikt rågsiktskakor

Tekakor med rågsikt. Rågsiktskakor är bla goda att baka som bröd och smörgåsar till frukost, kvällsmacka eller eftermiddags te serverade som scones med smör och marmelad och cheddarost.

4 stora tekakor

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 50 g smör, margarin eller flytande fett
  • 5 dl standardmjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl sirap
  • 0,5 tsk brödkrydda
  • 1 pkt torrjäst eller 50 g (ett pkt) färsk jäst
  • 1,4 liter rågsikt (Ej rågmjöl)

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull och värm med mjölk, salt, sirap och brödkrydda till 38 grader (fingervarmt).
  2. Blanda jästen (smula och blanda först färsk jäst och blanda ut med lite fingervarm degvätska) med rågsikt i en degbunke och häll ner i degvätskan och knåda ihop till en deg.
  3. Arbeta in mjölet i degen tills den börjar släppa i kanterna (spara någon 1 dl till utbakning). Knåda degen 3 minuter i maskin eller 6 minuter för hand.
  4. Jäs till dubbel storlek under bakduk, ca 40 minuter.
  5. Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
  6. Dela degen på fyra, forma till runda bullar och kavla ut till runda kakor ca 15 cm i diameter på ett mjölat bakbord. Ta ev. ut hål i mitten.
  7. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper eller smorda plåtar, nagga dem med en gaffel och jäs under bakduk i cirka 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Grädda tekakorna i mitten av ugnen, cirka 15 - 20 minuter.
  10. Låt rågsiktskakorna svalna på galler under bakduk.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer