Limemarmelad
Introduktion och förberedelse
Koka en sötsyrlig marmelad på lime och smaksätt med lite kokos.
Serveringsförslag
Limemarmelad passar som vanlig marmelad på rostat bröd, till dessertostar, mackor, mjukkakor, scones, till frukost och så vidare.
Smaksättning
- Kokos är valfritt att ha i och kan uteslutas.
- Gott i är att även koka med 1/2 dl Malibu kokoslikör eller flädersaft.
Tips
Rengör burkar innan du fyller dem med marmelad för en hållbarare marmelad.
Val av ingredienser
Köp helst ekologisk lime. Skölj och borsta annars vanlig lime noga med ljummet vatten.
Marmeladen är gjord med en del syltsocker. Men man kan också ta gelésocker eller vanligt socker enbart och tillsätta extra pektin.
I matberedare
Istället för att hacka lime för hand så kan du skära dem som klyftor och mixa med en matberedare med kniv till en grynig röra.
Tillagning
- Skölj och skrubba lime med ljummet vatten.
- Skär i små tärningar.
- Lägg limebitarna i en tjockbottnad kastrull. Ta med all saft och ev. kärnor.
- Tillsätt vatten och koka limebitarna i 20 minuter på lite över medelvärme.
- Tillsätt syltsocker.
- Koka i 2 minuter. Skumma.
- Tillsätt och rör i kokos om du vill ha det i.
- Mixa marmeladen med en stavmixer eller i matberedare till en grov röra.
- Koka upp och fördela i marmeladburkar/glasburkar samt sätt på lock direkt.
- Låt svalna.
- Förvara i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 46 kcal