Lax i folie med purjolök
Lax i folie med purjolök, färskostsås och örter. Foliepaket med lax och god sås i ett.
Kan lagas på utegrill, i ugn eller i glöden efter öppen eld. Enkelt och gott.
Tillagning
- Tänd grillen. Eller sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skölj och skrubba potatis samt börja koka den om du vill ha potatis till laxen.
- Mjuka upp smöret i mikron i en skål.
- Ansa, dela och skölj purjolöken. Strimla den fint. Blanda i med smöret.
- Skölj och hacka persilja samt basilika och tillsätt det.
- Blanda i färskost, dragon, salt och vitpeppar till en röra.
- Förbered fyra ark folie och fördela hälften av röran på dessa i fyra högar.
- Lägg ut laxbitarna på röran.
- Fördela resten av röran på laxbitarna.
- Vik ihop till foliepaket med skarven uppåt.
- Grilla foliepaketen i ca 15 minuter på medelvärme. Du kan också ugnssteka dem på 200 grader i ca 20 minuter.
- Förbered och koka grönsaker samt fixa sallad om du vill ha det till. Skölj och klyfta citron om du vill ha det till.
- Servera laxen med såsen ur foliepaketen med valfria tillbehör som kokt potatis, grönsaker, sallad och ev. en klyfta citron.
Serveringsförslag
- Gott med kokt potatis eller färskpotatis eller delikatesspotatis till.
- Valfria kokta primörer som morot, kokta ärtor, kokt blomkål, brysselkål eller vaxbönor är fler förslag på tillbehör. En grönsallad passar också till.
- Servera gärna med en klyfta citron samt garnera med hackad salladslök, dill eller gräslök.
Varianter
- Istället för färskost kan man ta kokbar crème fraiche eller grädde.
- Istället för färska kryddor kan du ta fryst hackad persilja och basilika.
- Istället för torkad dragon kan du ta färsk dragon.
Val av lax
Välj lax märkt MSC och här kan du läsa mer om vilken lax som är ok enligt WWF.
Räkna 4 laxfiléer utan skinn på 130-150 gram styck.
Att dricka till
Vintips blir ett vitt vin som Chardonnay. Vidare passar en ljus lageröl som pilsner eller alkoholfri öl som Clausthaler.
Uppskattat näringsvärde per portion: 487 kcal