Lax i folie med purjolök

Lax i folie med purjolök, färskostsås och örter. Foliepaket med lax och god sås i ett.

Kan lagas på utegrill, i ugn eller i glöden efter öppen eld. Enkelt och gott.

4 portioner lax i folie

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500-600 gram laxfilé
  • 0,5 purjolök
  • 50 gram smör
  • 2 dl färskost naturell
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)
  • 0,5 tsk torkad dragon (valfritt)
  • 2 msk hackad färsk basilika (valfritt)
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 800 gram färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 500 gram grönsaker som morot, blomkål, broccoli eller vaxbönor
  • 65 gram grönsallad
  • 4 tomater
  • 4 klyftor citron

Tillagning

  1. Tänd grillen. Eller sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skölj och skrubba potatis samt börja koka den om du vill ha potatis till laxen.
  3. Mjuka upp smöret i mikron i en skål.
  4. Ansa, dela och skölj purjolöken. Strimla den fint. Blanda i med smöret.
  5. Skölj och hacka persilja samt basilika och tillsätt det.
  6. Blanda i färskost, dragon, salt och vitpeppar till en röra.
  7. Förbered fyra ark folie och fördela hälften av röran på dessa i fyra högar.
  8. Lägg ut laxbitarna på röran.
  9. Fördela resten av röran på laxbitarna.
  10. Vik ihop till foliepaket med skarven uppåt.
  11. Grilla foliepaketen i ca 15 minuter på medelvärme. Du kan också ugnssteka dem på 200 grader i ca 20 minuter.
  12. Förbered och koka grönsaker samt fixa sallad om du vill ha det till. Skölj och klyfta citron om du vill ha det till.
  13. Servera laxen med såsen ur foliepaketen med valfria tillbehör som kokt potatis, grönsaker, sallad och ev. en klyfta citron.

Serveringsförslag

Varianter

  • Istället för färskost kan man ta kokbar crème fraiche eller grädde.
  • Istället för färska kryddor kan du ta fryst hackad persilja och basilika.
  • Istället för torkad dragon kan du ta färsk dragon.

Val av lax

Välj lax märkt MSC och här kan du läsa mer om vilken lax som är ok enligt WWF.

Räkna 4 laxfiléer utan skinn på 130-150 gram styck.

Att dricka till

Vintips blir ett vitt vin som Chardonnay. Vidare passar en ljus lageröl som pilsner eller alkoholfri öl som Clausthaler.

E-mail
Medel: 4.3 (41 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 487 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-04