Lax i folie med purjolök

Lax i folie med purjolök, färskostsås och örter. Foliepaket med lax och god sås i ett.
Gott med sallad samt kokt potatis - gärna färskpotatis eller delikatesspotatis - samt valfria kokta primörer som morot, blomkål, broccoli, vaxbönor. En grönsallad med tomater är också gott till. En klyfta citron kan man också servera till. Istället för purjolök kan du ta salladslök eller vårlök.
Räkna 4 laxfiléer utan skinn på 130-150 gram styck.
Vintips blir ett vitt vin ex. chardonnay.

4 portioner lax i folie

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 0,5 purjolök
  • 50 gram smör
  • 2 dl färskost naturell
  • 2 msk hackad persilja
  • 0,5 tsk torkad dragon
  • 2 msk hackad färsk basilika
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 800 gram färskpotatis eller delikatesspotatis
  • 500 gram grönsaker som morot, blomkål, broccoli eller vaxbönor
  • 65 gram grönsallad
  • 4 tomater
  • 4 klyftor citron

Tillagning

  1. Tänd grillen.
  2. Skölj och skrubba potatis samt börja koka den om du vill ha potatis till laxen.
  3. Mjuka upp smöret i mikron i en skål.
  4. Ansa, dela och skölj purjolöken. Strimla den fint. Blanda i med smöret.
  5. Skölj och hacka persilja samt basilika och tillsätt det.
  6. Blanda i färskost, dragon, salt och vitpeppar till en röra.
  7. Förbered fyra ark folie och fördela hälften av röran på dessa i fyra högar.
  8. Lägg ut laxbitarna på röran.
  9. Fördela resten av röran på laxbitarna.
  10. Vik ihop till foliepaket med skarven uppåt.
  11. Grilla foliepaketen i ca 15 minuter på medelvärme. Du kan också ugnssteka dem på 200 grader i ca 20 minuter.
  12. Förbered och koka grönsaker samt fixa sallad om du vill ha det till. Skölj och klyfta citron om du vill ha det till.
  13. Servera laxen med såsen ur foliepaketen med valfria tillbehör som kokt potatis, grönsaker, sallad och ev. en klyfta citron.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer