Hallonvinäger

Introduktion och förberedelse

Gör egen hallonvinäger av färska eller frysta hallon.

En enkel variant på hallonvinäger som du gör genom att blanda vinäger med hallon för att ge smak.

Serveringsförslag

Tips

  • Häll upp och förvara hallonvinägern på väl rengjorda flaskor.
  • Låt gärna stå att få rundare smak någon vecka.
  • Håller något år minst. Förvara mörkt och svalt.

Varianter

  • Du kan göra hallonvinäger med valfri neutral vinäger som vitvinsvinäger, vit balsamvinäger, röd vinäger eller äppelcidervinäger.
  • Blanda vinägerna med hälften balsamvinäger. Välj en balsamvinäger av det något billigare slaget.
  • Du kan smaksätta extra med en liten bit stjärnanis eller en liten kvist rosmarin.
  • Koka upp vinägerna och tillsätt 1 dl socker för en sötsur hallonvinäger som passar i drinkar, dressing, såser med mera.
  • Byt eller blanda hallon med andra bär som jordgubbar, vinbär, urkärnade körsbär, blåbär eller krusbär.

Hallonvinäger blir vackert röd och får en aromatisk smak av hallon som passar utmärkt till grönsallad och vinägrett.
Hallonvinäger blir vackert röd och får en aromatisk smak av hallon som passar utmärkt till grönsallad och vinägrett.

5,5 dl hallonvinäger

  • Förberedelse: 14 dagar
  • Tillagning: 7 dagar 20 min
  • Klart på: 21 dagar 20 min

Ingredienser

  • 5 dl vitvinsvinäger eller annan vinäger
  • 250 gram hallon

Tillagning

  1. Låt hallonen stå och rinna några timmar. Vill man ha en klar vinäger så kan man sila en extra gång genom kaffefilter.
  2. Rensa färska hallon. Frysta hallon kan användas direkt från frysen.
  3. Blanda vinäger och hallon i en behållare eller burk med tättslutande lock.
  4. Låt stå i minst 2 veckor upp till 4 veckor i kylen. Rör om några gånger och mosa till samt tryck ner hallonen efter någon dag samt någon gång i veckan till.
  5. Sila av vinägern genom en stålsil eller silduk.
  6. Sila gärna en extra gång genom kaffefilter för att få en klar vinäger utan grums från hallonen kvar.
  7. Häll upp på väl rengjorda flaskor och förslut.
  8. Låt gärna stå en vecka extra i kylen att få en rundare smak.
E-mail
Medel: 3.9 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 8 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-03-30

Tillbehör och liknande recept: