Hallonvinäger
Gör egen hallonvinäger av färska eller frysta hallon.
En enkel variant på hallonvinäger som du gör genom att blanda vinäger med hallon för att ge smak.
Tillagning
- Låt hallonen stå och rinna några timmar. Vill man ha en klar vinäger så kan man sila en extra gång genom kaffefilter.
- Rensa färska hallon. Frysta hallon kan användas direkt från frysen.
- Blanda vinäger och hallon i en behållare eller burk med tättslutande lock.
- Låt stå i minst 2 veckor upp till 4 veckor i kylen. Rör om några gånger och mosa till samt tryck ner hallonen efter någon dag samt någon gång i veckan till.
- Sila av vinägern genom en stålsil eller silduk.
- Sila gärna en extra gång genom kaffefilter för att få en klar vinäger utan grums från hallonen kvar.
- Häll upp på väl rengjorda flaskor och förslut.
- Låt gärna stå en vecka extra i kylen att få en rundare smak.
Serveringsförslag
- God till grönsallad, råkostsallad med valnötter eller blandad råkostsallad blandad som vinägrett och salladsdressing med fin kallpressad olja som olivolja eller rapsolja .
- Passar utmärkt till getost och klassisk getostsallad, sallad med getost och nektarin eller getostsallad med päron och kyckling.
- Som kryddning i såser, grytor eller soppor - smaka av med lite vinäger på slutet för att få upp smaken.
- Smaksätt och marinera kokta baljväxter som linser, bönor, små vita bönor, linser med kålrabbi, gröna bönor med linser med mera.
- Använd i marinader tillsammans med förslagsvis lite rapsolja, viltlök, rosmarin, timjan, salvia och svartpeppar. Gott till lamm, kyckling, fisk och grönsaker.
- Som vinäger i chutney eller inläggningar.
- Droppa över fruktsallad eller marinera bär som jordgubbar.
Tips
- Häll upp och förvara hallonvinägern på väl rengjorda flaskor.
- Låt gärna stå att få rundare smak någon vecka.
- Håller något år minst. Förvara mörkt och svalt.
Varianter
- Du kan göra hallonvinäger med valfri neutral vinäger som vitvinsvinäger, vit balsamvinäger, röd vinäger eller äppelcidervinäger.
- Blanda vinägerna med hälften balsamvinäger. Välj en balsamvinäger av det något billigare slaget.
- Du kan smaksätta extra med en liten bit stjärnanis eller en liten kvist rosmarin.
- Koka upp vinägerna och tillsätt 1 dl socker för en sötsur hallonvinäger som passar i drinkar, dressing, såser med mera.
- Byt eller blanda hallon med andra bär som jordgubbar, vinbär, urkärnade körsbär, blåbär eller krusbär.
Uppskattat näringsvärde per portion: 8 kcal