Hallonvinäger
Introduktion och förberedelse
Gör egen hallonvinäger av färska eller frysta hallon.
En enkel variant på hallonvinäger som du gör genom att blanda vinäger med hallon för att ge smak.
Serveringsförslag
- God till grönsallad, råkostsallad med valnötter eller blandad råkostsallad blandad som vinägrett och salladsdressing med fin kallpressad olja som olivolja eller rapsolja .
- Passar utmärkt till getost och klassisk getostsallad, sallad med getost och nektarin eller getostsallad med päron och kyckling.
- Som kryddning i såser, grytor eller soppor - smaka av med lite vinäger på slutet för att få upp smaken.
- Smaksätt och marinera kokta baljväxter som linser, bönor, små vita bönor, linser med kålrabbi, gröna bönor med linser med mera.
- Använd i marinader tillsammans med förslagsvis lite rapsolja, viltlök, rosmarin, timjan, salvia och svartpeppar. Gott till lamm, kyckling, fisk och grönsaker.
- Som vinäger i chutney eller inläggningar.
- Droppa över fruktsallad eller marinera bär som jordgubbar.
Tips
- Häll upp och förvara hallonvinägern på väl rengjorda flaskor.
- Låt gärna stå att få rundare smak någon vecka.
- Håller något år minst. Förvara mörkt och svalt.
Varianter
- Du kan göra hallonvinäger med valfri neutral vinäger som vitvinsvinäger, vit balsamvinäger, röd vinäger eller äppelcidervinäger.
- Blanda vinägerna med hälften balsamvinäger. Välj en balsamvinäger av det något billigare slaget.
- Du kan smaksätta extra med en liten bit stjärnanis eller en liten kvist rosmarin.
- Koka upp vinägerna och tillsätt 1 dl socker för en sötsur hallonvinäger som passar i drinkar, dressing, såser med mera.
- Byt eller blanda hallon med andra bär som jordgubbar, vinbär, urkärnade körsbär, blåbär eller krusbär.

Tillagning
- Låt hallonen stå och rinna några timmar. Vill man ha en klar vinäger så kan man sila en extra gång genom kaffefilter.
- Rensa färska hallon. Frysta hallon kan användas direkt från frysen.
- Blanda vinäger och hallon i en behållare eller burk med tättslutande lock.
- Låt stå i minst 2 veckor upp till 4 veckor i kylen. Rör om några gånger och mosa till samt tryck ner hallonen efter någon dag samt någon gång i veckan till.
- Sila av vinägern genom en stålsil eller silduk.
- Sila gärna en extra gång genom kaffefilter för att få en klar vinäger utan grums från hallonen kvar.
- Häll upp på väl rengjorda flaskor och förslut.
- Låt gärna stå en vecka extra i kylen att få en rundare smak.
Uppskattat näringsvärde per portion: 8 kcal