Gröna bönor med linser

En sallad eller grönsakstillbehör som kan varieras - här med gröna bönor Haricots Verts, finaste svarta Beluga linser, körsbärstomater, vitlök, schalottenlök, olivolja samt lite lagrad vinäger. Är gott till det mesta, nyttigt och prisvärt.

Koka gärna ett helt paket linser och frys eller spara resten i lagom påsar. Grundrecept på olika kokta linser hittar du här. Beluga linser kan du koka direkt - de behöver ej blötläggas. Belugalinser heter de för att de ser ut lite som rysk Beluga kaviar när de är kokta. Detta kombinerat med att de anses vara de lyxigaste, finaste och bland de godaste linserna. Använd färska eller frysta gröna bönor - vilket som går fint.

Annat gott i salladen är andra grönsaker: några förslag jag kan komma på som passar smakmässigt är kokta tärnade morötter, babyspenat, machesallad, tärnad paprika, strimlad rödlök, vaxbönor, riven zucchini, hackad bladpersilja, kokt bulgur, kokta tärnade eller halverade små potatisar, grillad inlagd paprika, andra linser som röda eller gröna; kokta bönor som vita bönor, svarta bönor eller kikärter. 

4 port

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 dl svarta okokta Beluga linser
  • 200 gram gröna bönor haricots verts
  • 10 körsbärstomater
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk lagrad rödvinsvinäger, balsamvinäger eller vitvinsvinäger. Alternativt citronsaft.
  • 1 tsk flytande honung
  • 1/2 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Mät upp linser och täck med dubbelt så mycket vatten. Tillsätt något krm salt. Koka linserna i 20 minuter under lock. Häll av i durkslag och låt rinna av.
  2. Koka bönorna mjuka ca 4 minuter. Häll av i durkslag och låt rinna av.
  3. Skala lök och vitlök samt hacka fint. Skölj och dela tomater.
  4. Lägg lök och vitlök i en stor panna med höga kanter. Eller stektgryta. Fräs lök och vitlök någon minut på medelvärme utan att det tar färg i olivoljan.
  5. Lägg i bönor och låt steka några minuter till. Rör om.
  6. Lägg i tomater och linser. Låt bli varmt och fräs någon minut under tiden du smakar av med ev. mer olivolja, flingsalt, vinäger och honung.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer