Gröna bönor med linser

Introduktion och förberedelse

En sallad eller grönsakstillbehör som kan varieras.

Här med gröna bönor haricots verts, finaste svarta Beluga linser, körsbärstomater, vitlök, schalottenlök, olivolja samt lite lagrad vinäger.

Är gott till det mesta, nyttigt och prisvärt.

Beluga linser kan du koka direkt - de behöver ej blötläggas.

Belugalinser heter de för att de ser ut lite som rysk Beluga kaviar när de är kokta.

Koka gärna ett helt paket linser

Koka gärna ett helt paket linser och frys eller spara resten i lagom påsar. Grundrecept på olika kokta linser hittar du här.

Variationer

  • Belugalinser kan bytas mot fina Puylinser eller delikatesslinser om du hittar sådana. Andra linser går också fint.
  • Använd färska eller frysta gröna bönor - vilket som går bra. Andra bönor som vaxbönor eller sockerärtor blir också gott.

Annat gott i salladen är andra grönsaker - några förslag jag kan komma på som passar smakmässigt är:

  • kokta tärnade morötter, babyspenat, machesallad, tärnad paprika, strimlad rödlök, riven zucchini, hackad bladpersilja, kokt bulgur, kokta tärnade eller halverade små potatisar, grillad inlagd paprika; kokta bönor som vita bönor, svarta bönor eller kikärter.

4 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 dl svarta okokta Beluga linser
  • 200 gram gröna bönor haricots verts
  • 10 körsbärstomater
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk lagrad rödvinsvinäger, balsamvinäger eller vitvinsvinäger. Alternativt citronsaft.
  • 1 tsk flytande honung
  • 1/2 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Mät upp linser och täck med dubbelt så mycket vatten. Tillsätt något krm salt. Koka linserna i 20 minuter under lock. Häll av i durkslag och låt rinna av.
  2. Koka bönorna mjuka ca 4 minuter. Häll av i durkslag och låt rinna av.
  3. Skala lök och vitlök samt hacka fint. Skölj och dela tomater.
  4. Lägg lök och vitlök i en stor panna med höga kanter. Eller stektgryta. Fräs lök och vitlök någon minut på medelvärme utan att det tar färg i olivoljan.
  5. Lägg i bönor och låt steka några minuter till. Rör om.
  6. Lägg i tomater och linser. Låt bli varmt och fräs någon minut under tiden du smakar av med ev. mer olivolja, flingsalt, vinäger och honung.
E-mail
Medel: 5 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 217 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-26