Gröna bönor med linser

En sallad eller grönsakstillbehör som kan varieras - här med gröna bönor Haricots Verts, finaste svarta Beluga linser, körsbärstomater, vitlök, schalottenlök, olivolja samt lite lagrad vinäger. Är gott till det mesta, nyttigt och prisvärt.

Koka gärna ett helt paket linser och frys eller spara resten i lagom påsar. Grundrecept på olika kokta linser hittar du här. Beluga linser kan du koka direkt - de behöver ej blötläggas. Belugalinser heter de för att de ser ut lite som rysk Beluga kaviar när de är kokta. Detta kombinerat med att de anses vara de lyxigaste, finaste och bland de godaste linserna. Använd färska eller frysta gröna bönor - vilket som går fint.

Annat gott i salladen är andra grönsaker: några förslag jag kan komma på som passar smakmässigt är kokta tärnade morötter, babyspenat, machesallad, tärnad paprika, strimlad rödlök, vaxbönor, riven zucchini, hackad bladpersilja, kokt bulgur, kokta tärnade eller halverade små potatisar, grillad inlagd paprika, andra linser som röda eller gröna; kokta bönor som vita bönor, svarta bönor eller kikärter. 

4 port

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 dl svarta okokta Beluga linser
  • 200 gram gröna bönor haricots verts
  • 10 körsbärstomater
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk lagrad rödvinsvinäger, balsamvinäger eller vitvinsvinäger. Alternativt citronsaft.
  • 1 tsk flytande honung
  • 1/2 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Mät upp linser och täck med dubbelt så mycket vatten. Tillsätt något krm salt. Koka linserna i 20 minuter under lock. Häll av i durkslag och låt rinna av.
  2. Koka bönorna mjuka ca 4 minuter. Häll av i durkslag och låt rinna av.
  3. Skala lök och vitlök samt hacka fint. Skölj och dela tomater.
  4. Lägg lök och vitlök i en stor panna med höga kanter. Eller stektgryta. Fräs lök och vitlök någon minut på medelvärme utan att det tar färg i olivoljan.
  5. Lägg i bönor och låt steka några minuter till. Rör om.
  6. Lägg i tomater och linser. Låt bli varmt och fräs någon minut under tiden du smakar av med ev. mer olivolja, flingsalt, vinäger och honung.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer