Fryst Hallondaiquiri

Introduktion och förberedelse

Fryst hallondaiquiri eller frozen raspberrydaiquiri blir färglad och läskande.

En halloncocktail eller hallondrink med rom och lime.

En variant på klassisk Daiquiri som är en romdrink med lime och sockerlag som här får smak av hallon och mixas med is till en slushig cocktail.

Serveringsförslag

  • Passar till fördrink, fest, cocktails, vid poolen, ta med i termos till stranden, i solen osv.
  • Gott med chips, rostade kikärter eller nötter till.
  • Servera gärna med sugrör och drinkpinne i.

Val av glas

Jag tog ett hurricane glas men man kan även servera drinken i highball glas, tiki-glas, kopparmugg, Margharita-glas, martiniglas, champagnekupor, flöjtglas eller Gin&tonic-kupor eller liknande.

Garnering

  • Jag garnerade med en liten klyfta lime och cocktailbär på bambupinne.
  • Man kan även garnera med färska hallon, en bit ananas, en skiva torkad lime samt ätliga blommor eller drinkpinne med frukt.

Varianter

  • Utan hallon och is får du en vanlig Daiquiri som skakas i en shaker med isbitar, ljus rom, limejuice, sockerlag samt serveras i ett Martiniliknande glas.
  • Byt hallon mot jordgubbar för en jordgubbsdaiquiri, melon för en melondaiquiri eller banan för banandaiquiri.
  • Byt färska hallon och sockerlag mot hallonsaft för en enklare variant. Räkna då ca 2 dl hallonsaft - köpt eller hemgjord.

Tips

  • Du behöver en kraftig drinkmixer eller blender för att mixa och pulverisera isen till en slät och lite trögt flytande konsistens likt slush eller fryst mixad smoothie.
  • Bäst blir drinken med egen sockerlag som du kan göra innan. Du kan också kolla efter färdig sockerlag att köpa. Ett alternativ som funkar är att ta ca 3 tsk florsocker samt 3 cl vatten till två drinkar. Rör ihop och tillsätt med romen i början.
  • Du kan ta 4-6 cl rom per drink beroende på hur stark du vill ha drinken. IBA har 4,5 cl per drink i sitt recept på Daiquiri.
  • Välj gärna svenska mogna hallon. Det går även bra med frysta hallon.

För att slippa kärnorna från hallonen så mosade jag dem först och silade av råsaften. Sedan mixades den med is, rom, sockerlag och lime.
För att slippa kärnorna från hallonen så mosade jag dem först och silade av råsaften. Sedan mixades den med is, rom, sockerlag och lime.

2 glas fryst hallondaiquiri

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 13 min

Ingredienser

  • 350 gram hallon - färska eller frysta, 2 dl råsaft av hallon
  • 10 cl ljus rom
  • 5 cl färskpressad limesaft
  • 7 cl sockerlag
  • 3 dl krossad is, ca 15 isbitar
  • GARNERING: 2 klyftor lime
  • 2 cocktailbär
  • 2 bambupinnar

Tillagning

  1. Gör sockerlag om du ej redan gjort det. Alternativt blanda 3 tsk florsocker med 3 cl vatten tills det löst sig i ett glas.
  2. Mosa hallonen i en stålsil eller chinoise över en bunke så att du får ut all saft. Mosa med baksidan på en slev så du får ut så mycket saft det går. Jag fick ut 2 dl råsaft från 350 gram hallon.
  3. Pressa limesaft.
  4. Mixa isen till krossad is i drinkmixern eller blendern. Lägg över i en skål vid sidan.
  5. Mät upp rom, limesaft och sockerlag i mixern.
  6. Tillsätt råsaften från hallonen och mixa.
  7. Tillsätt en dl is i taget och mixa tills du har en fint mixad, trögt flytande och slät isröra - slush.
  8. Häll upp i glas och garnera.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 123 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-03-23

Tillbehör och liknande recept: