Rabarberrutor

Introduktion och förberedelse

Rabarberrutor i långpanna. Lättbakta och supergoda rutor med rabarber i en slags sockerkakssmet.

En smidig rabarberkaka som är lätt att baka i ugnen samt att dubblera till en hel långpanna.

Här bakat i en liten långpanna på 36x24 cm.

Serveringsförslag

Servera som de är eller med vispad grädde blandad med något krm vaniljsocker till festfika. Matyoghurt med någon tsk florsocker är också gott till.

Tips

Kan förberedas innan och frysas som rutor att ta fram när man är fikasugen eller till fest.

Varianter

  • Till flera - du kan dubbla receptet till en stor långpanna med höga kanter. Då får du ut ca 24 rutor eller 48 mindre rutor till fest och buffé.
  • Byt rabarbern mot andra bär eller frukt - blir mycket gott med hallon, krusbär, björnbär, blåbär, äpplen, päron, vinbär eller plommon - bara att byta ut rabarbern.
  • Smaksätt rabarbern och blanda med en halv tsk kanel, några krm mald kardemumma, en halv tsk rivet citron- eller apelsinskal.
  • Du kan även strö över lite pärlsocker innan gräddningen.
  • Flagad mandel, hackad mandel, kokosflingor eller kokosflakes passar också att strö över innan gräddningen.

18 rabarberrutor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 3 ekologiska ägg eller 2 stora frukostägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl hackad eller strimlad rabarber, fina smala stjälkar
  • 75 gram kallt smör
  • 2 msk strösocker, råsocker, muscovadosocker, florsocker eller farinsocker till rabarbern

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Mät upp ägg och socker i en skål. Vispa med fluffigt elvisp två minuter.
  3. Skölj och strimla eller hacka rabarberstjälkarna. Är de grova ner till så kan du skala dem med en potatisskalare. Lägg i en skål och blanda med 2 msk socker - valfri sort.
  4. Mät upp och blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke. Vispa ner i äggblandningen.
  5. Lägg bakplåtspapper i botten på en mindre långpanna 36x24 cm.
  6. Fördela och smeta ut smeten i botten.
  7. Sprid ut och fördela rabarbern över smeten.
  8. Hyvla över smör med en osthyvel och fördela det på toppen.
  9. Grädda kakan i 20 minuter i nedre delen av ugnen.
  10. Ta ut och låt rabarberkakan svalna något innan du skär upp den i rutor. Förslagsvis i 3x6 rutor eller som du vill.
  11. Servera som de är eller med vispad grädde blandad med något krm vaniljsocker till festfika. Matyoghurt med någon tsk florsocker är också gott till.
E-mail
Medel: 3.8 (129 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-10