Svartvinbärskaka med kokos
Baka en svartvinbärskaka med kokos - syrliga svarta vinbär kombineras med söt marängliknande sockerkaka samt twist av kokos.
Gillar du sötsyrliga kakor är svartvinbärsrutor för dig.
Tillagning
- Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
- Smörj en ugnsform ca 30x40 cm med en msk smör.
- Vispa ägg och socker i fem minuter med elvisp.
- Blanda vetemjöl, vaniljsocker och salt i en bunke.
- Vänd ner mjölet i äggvispet och rör hastigt ihop till en smet.
- Häll smeten i formen och bred ut i ett jämnt lager.
- Fördela över vinbären.
- Hyvla smöret med en osthyvel och fördela det över smeten.
- Strö över pärlsocker, kokos eller mandelspån om du önskar det.
- Grädda kakan i 25-30 minuter i mitten av ugnen. Med frysta bär kan du räkna några minuter extra. Kolla gärna med en provsticka så att kakan är genombakt. Öka tiden något om smeten är i en mindre form och tjockare lager eller tvärtom.
- Ta ut och låt kakan svalna innan du skär upp i formen i rutor - förslagsvis 4x4 till 16 rutor.
Serveringsförslag
- Skär i rutor och servera till fika, kafferep eller ta med på utflykt.
- Kan även värmas och serveras till lyxig fika eller efterrätt med vaniljglass eller en klick vispad grädde.
Tips
Går bra att förbereda och frysa in med bakplåtspapper mellan.
Varianter
- Du kan baka kakan med frysta eller färska svarta vinbär.
- Byt svarta vinbär mot andra syrliga bär som krusbär, röda vinbär, vita vinbär, hallon eller björnbär. Eller mot strimlad rabarber.
- Uteslut topping om du önskar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 195 kcal