Hallonkaka

En mjuk sockerkaka med färska hallon i smeten samt bakad och garnerade med pärlsocker och hackad mandel eller hasselnötter.

Hallonkaka är god till fika eller buffé och kan serveras med extra färska hallon eller andra bär som jordgubbar och blåbär. En klick vispad grädde, vaniljglass eller vaniljyoghurt kan man också servera till.

Välj styckfrysta hallon och räkna cirka 20 stycken hallon. Det blir en låg och platt variant som inte är lika hög som en vanlig sockerkaka men god och liksom seg på ett gott vis.

Varianter:

  • I långpanna: Om du vill baka till många på en gång så kan du dubblera smeten ca 3 gånger och baka en stor sats i en rektangulär ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Skär i rutor till servering.
  • Ta andra bär: Istället för färska hallon kan du ta frysta hallon eller andra bär som björnbär, krusbär, körsbär, blåbär, vinbär eller strimlad rabarber, klyftade äpplen, päron eller plommon vända i lite strösocker och kanel. Eller blanda som du vill.
  • Gillar du kardemumma kan du mortla lite sådan och strö över innan du bakar kakan.

1 hallonkaka, ca 9 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 150 g smör eller margarin
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 0,5 liter färska eller styckfrysta hallon
  • 0,5 dl hackade nötter ex mandel eller hasselnötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rensa hallonen.
  3. Hacka nötter grovt.
  4. Smörj en stor stekpanna eller rund springform 24 cm diameter eller annan ugnsform.
  5. Smält smör i en kastrull. Sätt åt sidan.
  6. Vispa socker och ägg i en bunke i minst fem minuter med elvisp.
  7. Tillsätt sedan smör, mjöl och havregryn och blanda till en smet.
  8. Häll smeten i formen.
  9. Fördela hallon och tryck ner i smeten.
  10. Strö över socker och hackade nötter.
  11. Grädda hallonkakan i 30-40 minuter.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer