Hallonkaka

En mjuk sockerkaka med färska hallon i smeten samt bakad och garnerade med pärlsocker och hackad mandel eller hasselnötter.

Hallonkaka är god till fika eller buffé och kan serveras med extra färska hallon eller andra bär som jordgubbar och blåbär. En klick vispad grädde, vaniljglass eller vaniljyoghurt kan man också servera till.

Välj styckfrysta hallon och räkna cirka 20 stycken hallon. Det blir en låg och platt variant som inte är lika hög som en vanlig sockerkaka men god och liksom seg på ett gott vis.

Varianter:

  • I långpanna: Om du vill baka till många på en gång så kan du dubblera smeten ca 3 gånger och baka en stor sats i en rektangulär ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Skär i rutor till servering.
  • Ta andra bär: Istället för färska hallon kan du ta frysta hallon eller andra bär som björnbär, krusbär, körsbär, blåbär, vinbär eller strimlad rabarber, klyftade äpplen, päron eller plommon vända i lite strösocker och kanel. Eller blanda som du vill.
  • Gillar du kardemumma kan du mortla lite sådan och strö över innan du bakar kakan.

1 hallonkaka, ca 9 portioner

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 150 g smör eller margarin
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 0,5 liter färska eller styckfrysta hallon
  • 0,5 dl hackade nötter ex mandel eller hasselnötter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rensa hallonen.
  3. Hacka nötter grovt.
  4. Smörj en stor stekpanna eller rund springform 24 cm diameter eller annan ugnsform.
  5. Smält smör i en kastrull. Sätt åt sidan.
  6. Vispa socker och ägg i en bunke i minst fem minuter med elvisp.
  7. Tillsätt sedan smör, mjöl och havregryn och blanda till en smet.
  8. Häll smeten i formen.
  9. Fördela hallon och tryck ner i smeten.
  10. Strö över socker och hackade nötter.
  11. Grädda hallonkakan i 30-40 minuter.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept