Hallonkaka
Denna hallonkaka är en mjuk sockerkaka med färska hallon i smeten samt bakad och garnerad med pärlsocker och hackade nötter som mandel eller hasselnötter.
Det blir en låg och platt variant som inte är lika hög som en vanlig sockerkaka men god och seg på ett gott vis.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Rensa hallonen.
- Hacka nötter grovt.
- Smörj en stor stekpanna eller rund springform 24 cm diameter eller annan ugnsform.
- Smält smör i en kastrull. Sätt åt sidan.
- Vispa socker och ägg i en bunke i minst fem minuter med elvisp.
- Tillsätt sedan smör, mjöl och havregryn och blanda till en smet.
- Häll smeten i formen.
- Fördela hallon och tryck ner i smeten.
- Strö över socker och hackade nötter.
- Grädda hallonkakan i 30-40 minuter.
Serveringsförslag
- Hallonkaka är god till fika eller buffé och kan serveras med extra färska hallon eller andra bär som jordgubbar och blåbär.
- En klick vispad grädde, vaniljglass eller vaniljyoghurt kan man också servera till.
Tips
- Välj styckfrysta hallon och räkna cirka 20 stycken hallon.
- Gillar du kardemumma kan du mortla lite sådan och strö över innan du bakar kakan.
I långpanna
Om du vill baka till många på en gång så kan du dubblera smeten ca 3 gånger och baka en stor sats i en rektangulär ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Skär i rutor till servering.
Med andra bär
Istället för färska hallon kan du ta frysta hallon eller andra bär som björnbär, krusbär, körsbär, blåbär, vinbär eller strimlad rabarber, klyftade äpplen, päron eller plommon vända i lite strösocker och kanel. Eller blanda som du vill.
Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal