Enkel krusbärskaka

Enkel krusbärskaka eller krusbärsrutor du bakar med syrliga krusbär och knaprig sockerkaka som är lite som maräng.

24 bitar, 1 långpanna krusbärskaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 5 dl krusbär, färska eller frysta
  • 6 ägg M/L
  • 6 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 150 gram smör
  • 1/2 dl ströbröd till formen (valfritt)
  • 2 msk smör till formen (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Rensa krusbären och plocka ev. bort fästet.
  3. Dela ev. krusbären i halvor.
  4. Mät upp ägg och socker i en skål.
  5. Vispa ägg och socker minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
  6. Blanda bakpulver och mjöl samt vänd ner till en smet i äggblandningen.
  7. Lägg bakplåtspapper i botten på en långpanna och smör kanterna med smör. Eller smörj hela och bröa med ströbröd.
  8. Häll i smeten och bred ut i ett jämnt lager.
  9. Strö över krusbären och fördela dem jämnt över hela kakan.
  10. Hyvla smöret med en osthyvel och placera över bär och kaksmet i ett jämnt lager.
  11. Grädda krusbärskakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills den fått fin färg och är genombakt. Du kan testa med en provsticka - är inte spetsen kladdig av smet är kakan genomgräddad.
  12. Ta ut krusbärskakan och låt den svalna något innan du skär upp den i rutor, förslagsvis 6 rader på höjden och 4 på bredden till 24 bitar. Eller dela i ytterligare bitar till 48 mindre rutor eller trianglar till buffé eller fest.
  13. Du kan garnera krusbärskakan med att pudra över florsocker samt servera med en klick grädde samt ev. färska delade krusbär vända i lite socker.

Serveringsförslag

  • Goda som de är eller med vispad grädde eller en varma med en kula vaniljglass eller vaniljsås.
  • Kan garneras med lite florsocker och färska halverade krusbär.

Tips

  • Du kan baka i långpanna till många eller halvera receptet för en form ca 24x35 cm i diameter.
  • Krusbärskakan kan frysas i bitar eller rutor.
  • Det är viktigt att man vispar ägg och socker i fem minuter så att äggen blir fluffiga.
E-mail
Medel: 3.8 (64 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-10