Enkel krusbärskaka
Enkel krusbärskaka eller krusbärsrutor du bakar med syrliga krusbär och knaprig sockerkaka som är lite som maräng.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
- Rensa krusbären och plocka ev. bort fästet.
- Dela ev. krusbären i halvor.
- Mät upp ägg och socker i en skål.
- Vispa ägg och socker minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
- Blanda bakpulver och mjöl samt vänd ner till en smet i äggblandningen.
- Lägg bakplåtspapper i botten på en långpanna och smör kanterna med smör. Eller smörj hela och bröa med ströbröd.
- Häll i smeten och bred ut i ett jämnt lager.
- Strö över krusbären och fördela dem jämnt över hela kakan.
- Hyvla smöret med en osthyvel och placera över bär och kaksmet i ett jämnt lager.
- Grädda krusbärskakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills den fått fin färg och är genombakt. Du kan testa med en provsticka - är inte spetsen kladdig av smet är kakan genomgräddad.
- Ta ut krusbärskakan och låt den svalna något innan du skär upp den i rutor, förslagsvis 6 rader på höjden och 4 på bredden till 24 bitar. Eller dela i ytterligare bitar till 48 mindre rutor eller trianglar till buffé eller fest.
- Du kan garnera krusbärskakan med att pudra över florsocker samt servera med en klick grädde samt ev. färska delade krusbär vända i lite socker.
Serveringsförslag
- Goda som de är eller med vispad grädde eller en varma med en kula vaniljglass eller vaniljsås.
- Kan garneras med lite florsocker och färska halverade krusbär.
Tips
- Du kan baka i långpanna till många eller halvera receptet för en form ca 24x35 cm i diameter.
- Krusbärskakan kan frysas i bitar eller rutor.
- Det är viktigt att man vispar ägg och socker i fem minuter så att äggen blir fluffiga.
Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal