Enkel krusbärskaka

Enkel krusbärskaka med krusbär du kan baka till många i långpanna. Bärkaka med krusbär eller andra bär som blåbär, hjortron, smultron, röda vinbär eller rabarber.

Du kan baka i långpanna till många eller halvera receptet för en form ca 24 cm i diameter. Bärkakan kan frysas i bitar.

Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 1-2 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka.

24 bitar, 1 långpanna krusbärskaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 5 dl krusbär
  • 2,5 dl ägg
  • 4 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 gram smör
  • 1 dl ströbröd
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Rensa krusbären och plocka ev. bort fästet.
  3. Dela ev. krusbären i halvor.
  4. Mät upp ägg och 4 dl socker i en skål.
  5. Vispa ägg och socker minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
  6. Blanda bakpulver och mjöl samt vänd ner till en smet i äggblandningen.
  7. Smörj en långpanna med bakplåtspapper med smör. Häll i ströbröd och vänd runt så att ströbrödet fastnar runt om.
  8. Häll i smeten och bred ut i ett jämnt lager.
  9. Strö över krusbären och fördela dem jämnt över hela kakan.
  10. Hyvla smöret med en osthyvel och placera över bär och kaksmet i ett jämnt lager.
  11. Grädda krusbärskakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills den fått fin färg och är genombakt. Du kan testa med en provsticka - är inte spetsen kladdig av smet är kakan genomgräddad.
  12. Ta ut krusbärskakan och låt den svalna något innan du skär upp den i rutor, förslagsvis 6 rader på höjden och 4 på bredden till 24 bitar.
  13. Du kan garnera krusbärskakan med att pudra över florsocker samt servera med en klick grädde samt ev. färska delade krusbär vända i lite socker.
E-mail
Medel: 3.3 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.