Enkel krusbärskaka

Enkel krusbärskaka med krusbär du kan baka till många i långpanna. Bärkaka med krusbär eller andra bär som blåbär, hjortron, smultron, röda vinbär eller rabarber.

Du kan baka i långpanna till många eller halvera receptet för en form ca 24 cm i diameter. Bärkakan kan frysas i bitar.

Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 1-2 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka.

24 bitar, 1 långpanna krusbärskaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 5 dl krusbär
  • 2,5 dl ägg
  • 4 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 gram smör
  • 1 dl ströbröd
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Rensa krusbären och plocka ev. bort fästet.
  3. Dela ev. krusbären i halvor.
  4. Mät upp ägg och 4 dl socker i en skål.
  5. Vispa ägg och socker minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
  6. Blanda bakpulver och mjöl samt vänd ner till en smet i äggblandningen.
  7. Smörj en långpanna med bakplåtspapper med smör. Häll i ströbröd och vänd runt så att ströbrödet fastnar runt om.
  8. Häll i smeten och bred ut i ett jämnt lager.
  9. Strö över krusbären och fördela dem jämnt över hela kakan.
  10. Hyvla smöret med en osthyvel och placera över bär och kaksmet i ett jämnt lager.
  11. Grädda krusbärskakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills den fått fin färg och är genombakt. Du kan testa med en provsticka - är inte spetsen kladdig av smet är kakan genomgräddad.
  12. Ta ut krusbärskakan och låt den svalna något innan du skär upp den i rutor, förslagsvis 6 rader på höjden och 4 på bredden till 24 bitar.
  13. Du kan garnera krusbärskakan med att pudra över florsocker samt servera med en klick grädde samt ev. färska delade krusbär vända i lite socker.
E-mail
Medel: 3.3 (8 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer