Bärkaka i långpanna
Bärkaka du kan baka i en långpanna med bär som hallon, blåbär, krusbär, hjortron, smultron, vinbär, körsbär eller strimlad rabarber.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
- Rensa bären.
- Mät upp ägg och socker i en skål.
- Vispa ägg och socker i minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
- Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
- Vänd ner vetemjölet i äggblandningen och rör hastigt ihop till en smet.
- Lägg bakplåtspapper i en långpanna 30 x 40 cm.
- Bred ut smeten i ett jämnt lager.
- Strö över bären.
- Hyvla smöret med en osthyvel och fördela över bär och kaksmet i ett jämnt lager.
- Grädda bärkakan i mitten av ugnen i 25-30 minuter eller tills den fått fin färg och är genombakad. Du kan testa med en provsticka - är den kladdig i mitten kan du baka några minuter till.
- Ta ut bärkakan och låt den svalna något innan du skär upp den i rutor, förslagsvis 6 rader på höjden och 4 på bredden till 24 bitar.
- Servera med en klick grädde samt ev. färska bär.
Serveringsförslag
Servera som de är eller fest som dessert eller lyxig fika med lite färska bär samt med vispad grädde eller en kula glass.
Lätt att baka till många
Kakan är enkel att baka till många - en hel plåt direkt blir många bitar. Receptet räcker till en normalstor långpanna med höga kanter 30 x 40 cm.
Vispa för fluffig kaka
Det är viktigt att man vispar i fem minst minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 1-2 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka.
Varianter
- Du kan också baka bärrutorna i en mindre långpanna eller form.
- Frysta bär tinas ej innan - bara att strö över.
- Bakar du kakan med syrliga bär som vinbär eller krusbär eller strimlad rabarber så strö över en msk socker innan gräddning. Eller blanda bär eller rabarber med socker i en bunke innan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal