Vinbärsrutor

Introduktion och förberedelse

Vinbärsrutor bakta i långpanna är enkelt och gott att baka. Går fint att frysa in.

Blir godast med röda vinbär men går utmärkt att baka med svarta vinbär eller gula vinbär.

Serveringsförslag

  • Servera rutorna som de är till fika eller ta med på utflykt.
  • Som efterrätt eller dessert kan de servaras kalla med en klick grädde vispad med någon tsk socker och krm vaniljsocker. Blir också god att värma och toppa med en kula vaniljglass till efterrätt eller fika.
  • Kan garneras med färska vinbär eller andra bär.

Vispa ägg och socker länge

Det är viktigt att man vispar ägg och socker i minst fem minuter så att smeten blir fluffig och lik en maräng. Använd en elvisp eller assistent.

Med frysta bär

Kakan går utmärkt att baka med styckfrysta vinbär. Bären tinas ej innan - bara att strö över frysta.

Lätt att baka till många

Receptet räcker till en normalstor långpanna med höga kanter. Du får ut 30 stora rutor. Eller 60 smårutor.

Du kan också baka bärrutorna i en mindre långpanna på ca 36x24 cm. Då får du 18 rutor. Ta då 2/3 av ingredienserna.

En omgång nybakade vinbärsrutor
Av en långpanna får du många vinbärsrutor och de som blir över kan du frysa in. De syrliga röda vinbären blir mycket goda med smeten som påminner lite om en maräng med smak av smör på toppen.

1 långpanna ca 30 bitar vinbärsrutor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 6 ägg, ekologiska
  • 6 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 3-5 dl röda vinbär, frysta eller färska
  • 125 gram smör
  • 1 msk strösocker att strö över vinbären

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Rensa bort skaften på vinbären.
  3. Mät upp ägg och socker i en skål.
  4. Vispa ägg och socker i minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
  5. Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
  6. Vänd ner vetemjölet i äggblandningen och rör hastigt ihop till en smet.
  7. Lägg bakplåtspapper i en långpanna.
  8. Bred ut smeten i ett jämnt lager.
  9. Strö över vinbären och sedan någon msk extra socker på bären.
  10. Hyvla smöret med en osthyvel och fördela över vinbär och kaksmet i ett jämnt lager.
  11. Grädda vinbärsrutorna i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna något innan du skär upp den i rutor, förslagsvis fem rader på längden och fem på bredden till 30 rutor.
  13. Servera med en klick grädde samt mer färska vinbär eller andra bär. Kan också värmas något och serveras med en kula vaniljglass på toppen som en dessert eller till fikat.
E-mail
Medel: 4.2 (41 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-29

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.