Vinbärsrutor
Vinbärsrutor bakta i långpanna är enkelt och gott att baka. Går fint att frysa in.
Blir godast med röda vinbär men går utmärkt att baka med svarta vinbär eller gula vinbär.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
- Rensa bort skaften på vinbären.
- Mät upp ägg och socker i en stor bunke.
- Vispa ägg och socker i minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
- Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
- Vänd ner vetemjölet i äggblandningen och rör hastigt ihop till en smet.
- Lägg bakplåtspapper i en långpanna.
- Bred ut smeten i ett jämnt lager.
- Strö över vinbären och sedan någon msk extra socker på bären.
- Hyvla smöret med en osthyvel och fördela över vinbär och kaksmet i ett jämnt lager.
- Grädda vinbärsrutorna i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
- Ta ut och låt svalna något innan du skär upp den i rutor, förslagsvis fem rader på längden och sex på bredden till 30 rutor.
- Servera med en klick grädde samt mer färska vinbär eller andra bär. Kan också värmas något och serveras med en kula vaniljglass på toppen som en dessert eller till fikat.
Serveringsförslag
- Servera rutorna som de är till fika eller ta med på utflykt.
- Som efterrätt eller dessert kan de servaras kalla med en klick grädde vispad med någon tsk socker och krm vaniljsocker. Blir också god att värma och toppa med en kula vaniljglass till efterrätt eller fika.
- Kan garneras med färska vinbär eller andra bär.
Vispa ägg och socker länge
Det är viktigt att man vispar ägg och socker i minst fem minuter så att smeten blir fluffig och lik en maräng. Använd en elvisp eller assistent.
Med frysta bär
Kakan går utmärkt att baka med styckfrysta vinbär. Bären tinas ej innan - bara att strö över frysta.
Lätt att baka till många
Receptet räcker till en normalstor långpanna med höga kanter. Du får ut 30 stora rutor. Eller 60 smårutor.
Du kan också baka bärrutorna i en mindre långpanna på ca 36x24 cm. Då får du 18 rutor. Ta då 2/3 av ingredienserna.
Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal