Vinbärsrutor

Vinbärsrutor bakta i långpanna är enkelt och gott att baka till många. Går fint att frysa in. Blir gott med alla slags vinbär - röda vinbär, svarta vinbär eller vita vinbär. 

Tips hur du bakar dina vinbärsrutor: 
Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 1-2 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka. Receptet räcker till en normalstor långpanna med höga kanter. Du kan också baka bärrutorna i en mindre långpanna på ca 36x24 cm. Då får du 18 rutor. Ta då 2/3 av ingredienserna. Frysta bär tinas ej innan - bara att strö över. 

1 långpanna ca 24 bitar vinbärsrutor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 6 ägg, ekologiska
  • 6 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 3 dl vinbär, frysta eller färska
  • 150 gram smör
  • 1 msk strösocker att strö över vinbären

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Rensa och snoppa vinbären.
  3. Mät upp ägg och socker i en skål.
  4. Vispa ägg och socker i minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
  5. Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
  6. Vänd ner vetemjölet i äggblandningen och rör hastigt ihop till en smet.
  7. Lägg bakplåtspapper i en långpanna.
  8. Bred ut smeten i ett jämnt lager.
  9. Strö över vinbären och sedan någon msk extra socker på bären.
  10. Hyvla smöret med en osthyvel och fördela över vinbär och kaksmet i ett jämnt lager.
  11. Grädda vinbärsrutorna i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna något innan du skär upp den i rutor, förslagsvis 6 rader på höjden och 4 på bredden till 24 bitar.
  13. Servera med en klick grädde samt mer färska vinbär eller andra bär. Kan också värmas något och serveras med en kula vaniljglass på toppen som en dessert eller till fikat.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer