Saltgurka med smetana och honung

Introduktion och förberedelse

Genialisk enkelt tilltugg eller förrätt - salt knaprig inlagd gurka med Smetana och honung. Salt, syrligt och sött som passar mycket bra ihop.

En ryskinspirad svenskrätt från -70-talet. Ett vegetariskt öltilltugg.

Smetana är en syrad grädde - nästan som vår gräddfil - fast med en lite annan smak och konsistens.

Saltgurka kan du köpa färdig - stora fina saltgurkar ska det vara. Eller lägg in egna saltgurkor.

Dessutom är rätten hyfsat billig - speciellt om man köper till många. Resterna klarar ju sig fint till annat också.

Köp svensk flytande honung. Det går även med vanlig honung - den kan värmas i mikron lite så blir den flytande.

Att dricka till

Till gurkan passar ett humlearomtisk öl som IPA.

Då kan man också servera en fin träskärbräda med ostar, surdegsbaguette samt olika charkuterier ex. som rökt torkad korv (typ bättre ölkorv), hemgjord ölkorv eller valfritt från delikatessen.

Klassiskt till saltgurkan är annars kall vodka. En annan kombination som är mycket god är att servera med ett kylt vitt vin som Gewurtztraminer eller Riesling eller annan valfri dryck.

4 port saltgurka med smetana

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 4 stora fina inlagda saltgurkor
  • 1 dl smetana
  • 4 msk flytande svensk honung
  • 4 skivor eller klyftor citron till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Allt är klart att lägga upp och servera. Skär saltgurka på längden i stavar så blir de lättare att äta och dippa i smetanan. Lägg upp på tallrik eller i skål, fat eller glasburk (ex. en inläggningsburk). Honungen kan du ringla över saltgurka fördelad på varje tallrik eller servera i en skål så kan gästerna ta själva. Smetana kan du servera en rejäl klick på varje tallrik eller i en skål så kan gästerna ta själva.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 134 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-24

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.