Saltgurka med smetana och honung

Genialisk enkelt tilltugg eller förrätt - salt knaprig inlagd gurka med Smetana och honung. Salt, syrligt och sött som passar mycket bra ihop. En ryskinspirad svenskrätt från -70-talet som passar kanon med humlearomtisk öl som IPA.

Livar upp den här då rätten passar utmärkt med alla olika goda mikrobryggda öl som IPA. Då kan man också servera en fin träskärbräda med ostar, surdegsbaguette samt olika charkuterier ex. som rökt torkad korv (typ bättre ölkorv), hemgjord ölkorv eller valfritt från delikatessen.

Klassiskt till saltgurkan är annars kall vodka. En annan kombination som är mycket god är att servera med ett kylt vitt vin som Gewurtztraminer eller Riesling eller annan valfri dryck.

Smetana är en syrad grädde - nästan som vår gräddfil - fast med en lite annan smak och konsistens. Saltgurka kan du köpa färdig - stora fina saltgurkar ska det vara. Eller lägg in egna saltgurkor.

Dessutom är rätten hyfsat billig - speciellt om man köper till många. Resterna klarar ju sig fint till annat också. Köp svensk flytande honung. Det går även med vanlig honung - den kan värmas i mikron lite så blir den flytande. Vegetariskt öltilltugg.

4 port saltgurka med smetana

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 4 stora fina inlagda saltgurkor
  • 1 dl smetana
  • 4 msk flytande svensk honung
  • 4 skivor eller klyftor citron till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Allt är klart att lägga upp och servera. Skär saltgurka på längden i stavar så blir de lättare att äta och dippa i smetanan. Lägg upp på tallrik eller i skål, fat eller glasburk (ex. en inläggningsburk). Honungen kan du ringla över saltgurka fördelad på varje tallrik eller servera i en skål så kan gästerna ta själva. Smetana kan du servera en rejäl klick på varje tallrik eller i en skål så kan gästerna ta själva.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.