Älgkebab
Älgkebab som strimlas och marineras samt steks eller grillas du kan fylla i pitabröd med vitlökssås, chilisås, sallad, tomat, gurka och rödlök.
Tillagning
- Skär älgköttet i tunna skivor och lägg i en stor skål.
- Tillsätt en pressad klyfta vitlök, ketchap manis (eller ostronsås och honung), svartpeppar, spiskummin, paprika, oregano, chiliflakes, gurkmeja, koriander och olivolja. Arbeta in marinaden i köttet och låt stå.
- Älgkebab i ugn: sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett ark folie i botten på en ugnsplåt, lägg ett galler på och sprid ut köttet på gallret. Grilla älgkebaben ca 20 minuter högt upp i ugnen tills det har fått fin färg och är genomstekt. Ta ut och låt svalna. Strimla köttet och stek det i en stekpanna så att det blir varmt. Smaka av med salt och peppar.
- Älgkebab i stekpanna: Bryn köttet lite i taget i en het stekpanna och lägg över på en tallrik efter hand. Strimla köttet och lägg tillbaks det i stekpannan. Stek det och håll det varmt till servering. Smaka av med salt och peppar.
- Älgkebab på utegrill: trä älgköttet på spett och grilla spetten runt om så att det får färg och är genomstekt ca 10 minuter. Låt svalna och trä av köttet från spetten. Hacka köttet grovt och smaka av med salt och peppar.
- Förbered tillbehör: skala och strimla rödlöken.
- Skölj och dela salladen i grova bitar.
- Skölj och skiva tomaterna.
- Skölj och tärna gurkan.
- Blanda matyoghurt med pressad vitlök och lite olivolja. Smaka av med lite socker eller honung samt salt och svartpeppar.
- Värm pitabröden i ugn, stekpanna eller på utegrill.
- Skär upp kanten på pitabröden och vik upp en ficka i varje bröd.
- Lägg i lite sallad, gurka, tomater, älgkebab, yoghurtsås, chilisås samt toppa med rödlök. Ett tips är att duka upp alla ingredienser till en liten buffé och låta alla lägga ihop sina egna kebaber.
Serveringsförslag
Passar till middag, lunch eller utflykt att steka i panna eller muurikka över öppen eld.
Tips
Uppskattat näringsvärde per portion: 541 kcal