Älgkebab

Introduktion och förberedelse

Älgkebab som strimlas och marineras samt steks eller grillas du kan fylla i pitabröd med vitlökssås, chilisås, sallad, tomat, gurka och rödlök. Gott att laga på strimlat älgkött som fransyska, innanlår eller älgskav.

Älgkebaben kan lagas i stekpanna, i ugn, på utegrill eller i wok.

Laga gärna egen chilisås (eller använd köpt chilisås som sriracha) med rostad chili till kebaben.

4 portioner älgkebab

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400 gram älgkött som fransyska, innanlår eller älgskav
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk ketchap manis (indonesisk söt soja) eller ostronsås
  • 1 tsk honung
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm mald spiskummin
  • 2 krm mald paprika
  • 2 krm torkad oregano
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 krm gurkmeja
  • 1 krm mald koriander
  • 2 msk olivolja
  • Tillbehör: 8 pitabröd
  • 1 rödlök
  • 50 gram isbergssallad
  • 2 tomater
  • 15 cm gurka
  • 2 dl matyoghurt
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 tsk olivolja
  • 4 tsk Sriracha eller annan chilisås efter smak

Tillagning

  1. Skär älgköttet i tunna skivor och lägg i en stor skål.
  2. Tillsätt en pressad klyfta vitlök, ketchap manis (eller ostronsås och honung), svartpeppar, spiskummin, paprika, oregano, chiliflakes, gurkmeja, koriander och olivolja. Arbeta in marinaden i köttet och låt stå.
  3. Älgkebab i ugn: sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett ark folie i botten på en ugnsplåt, lägg ett galler på och sprid ut köttet på gallret. Grilla älgkebaben ca 20 minuter högt upp i ugnen tills det har fått fin färg och är genomstekt. Ta ut och låt svalna. Strimla köttet och stek det i en stekpanna så att det blir varmt. Smaka av med salt och peppar.
  4. Älgkebab i stekpanna: Bryn köttet lite i taget i en het stekpanna och lägg över på en tallrik efter hand. Strimla köttet och lägg tillbaks det i stekpannan. Stek det och håll det varmt till servering. Smaka av med salt och peppar.
  5. Älgkebab på utegrill: trä älgköttet på spett och grilla spetten runt om så att det får färg och är genomstekt ca 10 minuter. Låt svalna och trä av köttet från spetten. Hacka köttet grovt och smaka av med salt och peppar.
  6. Förbered tillbehör: skala och strimla rödlöken.
  7. Skölj och dela salladen i grova bitar.
  8. Skölj och skiva tomaterna.
  9. Skölj och tärna gurkan.
  10. Blanda matyoghurt med pressad vitlök och lite olivolja. Smaka av med lite socker eller honung samt salt och svartpeppar.
  11. Värm pitabröden i ugn, stekpanna eller på utegrill.
  12. Skär upp kanten på pitabröden och vik upp en ficka i varje bröd.
  13. Lägg i lite sallad, gurka, tomater, älgkebab, yoghurtsås, chilisås samt toppa med rödlök. Ett tips är att duka upp alla ingredienser till en liten buffé och låta alla lägga ihop sina egna kebaber.
E-mail
Medel: 4 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 541 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-21

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer