Älgkebab

Älgkebab i pitabröd med vitlökssås, chilisås, sallad, tomat, gurka och rödlök. Gott att laga på strimlat älgkött som fransyska eller innanlår eller älgskav.

Älgkebaben kan lagas i stekpanna, i ugn, på utegrill eller i wok.

Laga gärna egen chilisås (eller använd köpt chilisås som sriracha) med rostad chili till kebaben. 
 

4 portioner älgkebab

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400 gram älgkött som fransyska, innanlår eller älgskav
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk ketchap manis (indonesisk söt soja) eller ostronsås
  • 1 tsk honung
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm mald spiskummin
  • 2 krm mald paprika
  • 2 krm torkad oregano
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 krm gurkmeja
  • 1 krm mald koriander
  • 2 msk olivolja
  • Tillbehör: 8 pitabröd
  • 1 rödlök
  • 50 gram isbergssallad
  • 2 tomater
  • 15 cm gurka
  • 2 dl matyoghurt
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 tsk olivolja
  • 4 tsk Sriracha eller annan chilisås efter smak

Tillagning

  1. Skär älgköttet i tunna skivor och lägg i en stor skål.
  2. Tillsätt en pressad klyfta vitlök, ketchap manis (eller ostronsås och honung), svartpeppar, spiskummin, paprika, oregano, chiliflakes, gurkmeja, koriander och olivolja. Arbeta in marinaden i köttet och låt stå.
  3. Älgkebab i ugn: sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett ark folie i botten på en ugnsplåt, lägg ett galler på och sprid ut köttet på gallret. Grilla älgkebaben ca 20 minuter högt upp i ugnen tills det har fått fin färg och är genomstekt. Ta ut och låt svalna. Strimla köttet och stek det i en stekpanna så att det blir varmt. Smaka av med salt och peppar.
  4. Älgkebab i stekpanna: Bryn köttet lite i taget i en het stekpanna och lägg över på en tallrik efter hand. Strimla köttet och lägg tillbaks det i stekpannan. Stek det och håll det varmt till servering. Smaka av med salt och peppar.
  5. Älgkebab på utegrill: trä älgköttet på spett och grilla spetten runt om så att det får färg och är genomstekt ca 10 minuter. Låt svalna och trä av köttet från spetten. Hacka köttet grovt och smaka av med salt och peppar.
  6. Förbered tillbehör: skala och strimla rödlöken.
  7. Skölj och dela salladen i grova bitar.
  8. Skölj och skiva tomaterna.
  9. Skölj och tärna gurkan.
  10. Blanda matyoghurt med pressad vitlök och lite olivolja. Smaka av med lite socker eller honung samt salt och svartpeppar.
  11. Värm pitabröden i ugn, stekpanna eller på utegrill.
  12. Skär upp kanten på pitabröden och vik upp en ficka i varje bröd.
  13. Lägg i lite sallad, gurka, tomater, älgkebab, yoghurtsås, chilisås samt toppa med rödlök. Ett tips är att duka upp alla ingredienser till en liten buffé och låta alla lägga ihop sina egna kebaber.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Lyckas med buffe till en mindre fest

Att laga mat till en mindre fest behöver inte vara så svårt. Gör det lätt för dig - här är mina bästa tips på enkla men festliga recept till en mindre bjudning på runt 10-20 personer.

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Tips till stor buffé upp till 50 gäster

Här är mina tips om du vill bjuda på en större buffé - kanske väntar du upp till 50 gäster. Passar till studentfest, konfirmandfest, födelsedagsfest eller annat större kalas.

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer