Älgkebab

Älgkebab i pitabröd med vitlökssås, chilisås, sallad, tomat, gurka och rödlök. Gott att laga på strimlat älgkött som fransyska eller innanlår eller älgskav.

Älgkebaben kan lagas i stekpanna, i ugn, på utegrill eller i wok.

Laga gärna egen chilisås (eller använd köpt chilisås som sriracha) med rostad chili till kebaben. 
 

4 portioner älgkebab

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400 gram älgkött som fransyska, innanlår eller älgskav
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk ketchap manis (indonesisk söt soja) eller ostronsås
  • 1 tsk honung
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm mald spiskummin
  • 2 krm mald paprika
  • 2 krm torkad oregano
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 krm gurkmeja
  • 1 krm mald koriander
  • 2 msk olivolja
  • Tillbehör: 8 pitabröd
  • 1 rödlök
  • 50 gram isbergssallad
  • 2 tomater
  • 15 cm gurka
  • 2 dl matyoghurt
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 tsk olivolja
  • 4 tsk Sriracha eller annan chilisås efter smak

Tillagning

  1. Skär älgköttet i tunna skivor och lägg i en stor skål.
  2. Tillsätt en pressad klyfta vitlök, ketchap manis (eller ostronsås och honung), svartpeppar, spiskummin, paprika, oregano, chiliflakes, gurkmeja, koriander och olivolja. Arbeta in marinaden i köttet och låt stå.
  3. Älgkebab i ugn: sätt ugnen på 250 grader. Lägg ett ark folie i botten på en ugnsplåt, lägg ett galler på och sprid ut köttet på gallret. Grilla älgkebaben ca 20 minuter högt upp i ugnen tills det har fått fin färg och är genomstekt. Ta ut och låt svalna. Strimla köttet och stek det i en stekpanna så att det blir varmt. Smaka av med salt och peppar.
  4. Älgkebab i stekpanna: Bryn köttet lite i taget i en het stekpanna och lägg över på en tallrik efter hand. Strimla köttet och lägg tillbaks det i stekpannan. Stek det och håll det varmt till servering. Smaka av med salt och peppar.
  5. Älgkebab på utegrill: trä älgköttet på spett och grilla spetten runt om så att det får färg och är genomstekt ca 10 minuter. Låt svalna och trä av köttet från spetten. Hacka köttet grovt och smaka av med salt och peppar.
  6. Förbered tillbehör: skala och strimla rödlöken.
  7. Skölj och dela salladen i grova bitar.
  8. Skölj och skiva tomaterna.
  9. Skölj och tärna gurkan.
  10. Blanda matyoghurt med pressad vitlök och lite olivolja. Smaka av med lite socker eller honung samt salt och svartpeppar.
  11. Värm pitabröden i ugn, stekpanna eller på utegrill.
  12. Skär upp kanten på pitabröden och vik upp en ficka i varje bröd.
  13. Lägg i lite sallad, gurka, tomater, älgkebab, yoghurtsås, chilisås samt toppa med rödlök. Ett tips är att duka upp alla ingredienser till en liten buffé och låta alla lägga ihop sina egna kebaber.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer