Grönsakspaj

Introduktion och förberedelse

Min variant på grönsakspaj med aubergine, zucchini och tomat smaksatt med fetaost, riven mozzarella och lite parmesan.

Serveringsförslag

  • Gott med en grönsallad eller valfri sallad på påse som lätt lunch eller middag. Värm den gärna till servering då fetaosten är godast då.
  • Till salladen kan man även ha en dressing som italiensk salladsdressing, senapsdressing eller caesardressing.
  • Pajen passar också utmärkt som tillbehör på buffé, smörgåsbord eller fest samt att ta med till utflykt.

Varianter

  • Byt parmesan och övrig ost mot en annan vegan riven ost som Violife prosociano, vegan fetaost samt vegan tofuost mozzarellastyle om du vill ha en helt vegetarisk paj utan ost som ystats med löpe.

Andra goda grönsaker du kan ha i pajen är:

  • Svarta urkärnade oliver, soltorkade tomater och/eller majs;
  • Vidare fräst strimlad rödlök, gul lök, knipplök, salladslök, purjolök, hackad spenat, broccoli, paprika, champinjoner och/eller tärnad morot.

Grönsakspajen serverad på tallrik med sallad till
Grönsakspaj som får god smak av grönsaker du fräser innan, frisk tomat, tre sorters ost - smakrik parmesan, fyllig mozzarella och salt fetaost.

6 portioner grönsakspaj, eller fyra stora bitar

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • PAJDEG: 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk smör att smörja formen med
  • FYLLNING: 150 gram fetaost
  • 300 gram aubergine, en halv
  • 300 gram zucchini, en halv
  • 5 stycken körsbärstomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 krm chiliflakes
  • ÄGGSTANNING: 4 ägg, medelstora
  • 1 dl mjölk
  • 1,5 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 75 gram riven mozzarellaost
  • 1 msk riven parmesanost

Tillagning

  1. Skölj och skär aubergine på längden och sedan i skivor till halvmånar. Lägg i en bunke. Strö över 1/2 tsk salt. Vänd runt. Låt stå i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  3. Skär smör i kuber. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke och arbeta ihop till en pajdeg. Ställ in pajdegen i kylen att vila 20 minuter.
  4. Skölj zucchini och dela på längden. Skär i skivor till halvmånar. Fräs dem i en msk olivolja tills den fått färg på båda sidor. Salta och peppra dem samt strö över chiliflakes. Lägg över på en tallrik.
  5. Skölj bort saltet från aubergineskivorna i ett durkslag. Torka dem med lite hushållspapper. Stek dem i en msk olivolja på båda sidor tills de fått färg. Lägg över på en tallrik.
  6. Skölj och dela tomater.
  7. Tärna fetaosten. Smaka på den om den är salt. Är den mild i smaken kan du salta lite extra på grönsakerna när du lägger ihop pajen senare.
  8. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter). Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel.
  9. Grädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen.
  10. Blanda ägg med mjölk, grädde, vitpeppar, salt, riven mozzarella samt riven parmesan i en skål.
  11. Häll äggstanningen i pajskalet.
  12. Sprid ut bitarna av aubergine, zucchini samt de halverade tomaterna med snittytan uppåt i äggstanningen. Fördela över fetaosten.
  13. Grädda grönsakspajen i ca 30 minuter i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg.
  14. Ta ut och låt svalna någon minut. Servera din grönsakspaj med förslagsvis en grönsallad samt salladsdressing till. Godast varm eller ljummen. Kan även värmas på till servering.
E-mail
Medel: 4.8 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 517 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-26

Tillbehör och liknande recept: