Grekisk spenatpaj
Grekisk spenatpaj som är min variant på Spanakopitta med filodeg och spenatfyllning.
Tillagning
- Tina fryst spenat samt filodeg.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rensa och skölj färsk spenat noga samt stek den lätt i en stor panna eller kastrull. Låt svalna något.
- Lägg spenaten i ett durkslag och pressa ur vätskan. Hacka spenaten grovt.
- Skala och hacka lök, vitlök samt salladslök.
- Skölj och hacka bladpersilja samt dill.
- Stek all lök lätt i olivolja och tillsätt spenathacket. Rör runt.
- Smaksätt spenaten med muskot, persilja, dill samt salt och svartpeppar. Ta av från värmen.
- Rör ner mjukost samt keso i spenatblandningen.
- Pensla en pajform ca 24 cm diameter med lite olivolja.
- Täck botten och kanter med 4 ark filodeg. Vrid dem gärna så att de överlappar varandra över kanten. Pensla lite olivolja mellan varje ark.
- Lägg i spenatfyllningen och bred ut den i ett jämt lager.
- Täck med resterande fyra filodegsark. Pensla lite olivolja mellan varje ark.
- Skär bort deg som går mer än 2 cm utanför pajkanten. Vik in resten mot pajen.
- Tips är att skära pajen i 8 eller 12 portionsbitar redan nu med en vass kniv.
- Pensla översidan av pajen med vatten.
- Grädda spenatpajen i 30 minuter tills den fått fin färg och är frasig på översidan.
- Låt spenatpajen svalna något innan servering.
Serveringsförslag
- Pajen är god till lunch, middag eller buffé.
- Servera gärna med en sallad som tomatsallad med rödlök, grönsallad, paprika och fetaostsallad eller grekisk sallad.
- Oliver som Kalamataoliver.
- En sås med fetaostsås matyoghurt blandad med smulad fetaost är också gott till spenatpajen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 354 kcal