Grekisk spenatpaj

Grekisk spenatpaj sk Spanakopitta. Hemgjord paj med filodeg och spenatfyllning. Spenatpajen är god till lunch, middag eller buffé gärna serverad med tomater, gurka, rödlök, oliver i olivolja samt vinäger.
En sås med matyoghurt blandad med smulad fetaost och en grönsallad är också gott till spenatpajen.

8 portioner grekisk spenatpaj

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 8 ark filodeg
  • 0,5 kg fryst spenat eller motsvarande färsk och fräst spenat
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 3 krm mald muskot
  • 4 salladslökar eller en purjolök
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 4 msk hackad dill
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 100 gram färskost naturell (typ philadelphia)
  • 100 gram keso

Tillagning

  1. Tina fryst spenat samt filodeg.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Rensa och skölj färsk spenat noga samt stek den lätt i en stor panna eller kastrull. Låt svalna något.
  4. Lägg spenaten i ett durkslag och pressa ur vätskan. Hacka spenaten grovt.
  5. Skala och hacka lök, vitlök samt salladslök.
  6. Skölj och hacka bladpersilja samt dill.
  7. Stek all lök lätt i olivolja och tillsätt spenathacket. Rör runt.
  8. Smaksätt spenaten med muskot, persilja, dill samt salt och svartpeppar. Ta av från värmen.
  9. Rör ner mjukost samt keso i spenatblandningen.
  10. Pensla en pajform ca 24 cm diameter med lite olivolja.
  11. Täck botten och kanter med 4 ark filodeg. Vrid dem gärna så att de överlappar varandra över kanten. Pensla lite olivolja mellan varje ark.
  12. Lägg i spenatfyllningen och bred ut den i ett jämt lager.
  13. Täck med resterande fyra filodegsark. Pensla lite olivolja mellan varje ark.
  14. Skär bort deg som går mer än 2 cm utanför pajkanten. Vik in resten mot pajen.
  15. Tips är att skära pajen i 8 eller 12 portionsbitar redan nu med en vass kniv.
  16. Pensla översidan av pajen med vatten.
  17. Grädda spenatpajen i 30 minuter tills den fått fin färg och är frasig på översidan.
  18. Låt spenatpajen svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer