Grekisk spenatpaj

Grekisk spenatpaj sk Spanakopitta. Hemgjord paj med filodeg och spenatfyllning.

Pajen är god till lunch, middag eller buffé gärna serverad med tomater, gurka, rödlök, oliver i olivolja samt vinäger.

En sås med matyoghurt blandad med smulad fetaost och en grönsallad är också gott till spenatpajen.

8 portioner grekisk spenatpaj

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 8 ark filodeg
  • 0,5 kg fryst spenat eller motsvarande färsk och fräst spenat
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 3 krm mald muskot
  • 4 salladslökar eller en purjolök
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 4 msk hackad dill
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 100 gram färskost naturell (typ philadelphia)
  • 100 gram keso

Tillagning

  1. Tina fryst spenat samt filodeg.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Rensa och skölj färsk spenat noga samt stek den lätt i en stor panna eller kastrull. Låt svalna något.
  4. Lägg spenaten i ett durkslag och pressa ur vätskan. Hacka spenaten grovt.
  5. Skala och hacka lök, vitlök samt salladslök.
  6. Skölj och hacka bladpersilja samt dill.
  7. Stek all lök lätt i olivolja och tillsätt spenathacket. Rör runt.
  8. Smaksätt spenaten med muskot, persilja, dill samt salt och svartpeppar. Ta av från värmen.
  9. Rör ner mjukost samt keso i spenatblandningen.
  10. Pensla en pajform ca 24 cm diameter med lite olivolja.
  11. Täck botten och kanter med 4 ark filodeg. Vrid dem gärna så att de överlappar varandra över kanten. Pensla lite olivolja mellan varje ark.
  12. Lägg i spenatfyllningen och bred ut den i ett jämt lager.
  13. Täck med resterande fyra filodegsark. Pensla lite olivolja mellan varje ark.
  14. Skär bort deg som går mer än 2 cm utanför pajkanten. Vik in resten mot pajen.
  15. Tips är att skära pajen i 8 eller 12 portionsbitar redan nu med en vass kniv.
  16. Pensla översidan av pajen med vatten.
  17. Grädda spenatpajen i 30 minuter tills den fått fin färg och är frasig på översidan.
  18. Låt spenatpajen svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 3.6 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-01

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.