Grekisk spenatpaj

Introduktion och förberedelse

Grekisk spenatpaj sk Spanakopitta. Hemgjord paj med filodeg och spenatfyllning.

Pajen är god till lunch, middag eller buffé gärna serverad med tomater, gurka, rödlök, oliver i olivolja samt vinäger.

En sås med matyoghurt blandad med smulad fetaost och en grönsallad är också gott till spenatpajen.

8 portioner grekisk spenatpaj

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 8 ark filodeg
  • 0,5 kg fryst spenat eller motsvarande färsk och fräst spenat
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 3 krm mald muskot
  • 4 salladslökar eller en purjolök
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 4 msk hackad dill
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 100 gram färskost naturell (typ philadelphia)
  • 100 gram keso

Tillagning

  1. Tina fryst spenat samt filodeg.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Rensa och skölj färsk spenat noga samt stek den lätt i en stor panna eller kastrull. Låt svalna något.
  4. Lägg spenaten i ett durkslag och pressa ur vätskan. Hacka spenaten grovt.
  5. Skala och hacka lök, vitlök samt salladslök.
  6. Skölj och hacka bladpersilja samt dill.
  7. Stek all lök lätt i olivolja och tillsätt spenathacket. Rör runt.
  8. Smaksätt spenaten med muskot, persilja, dill samt salt och svartpeppar. Ta av från värmen.
  9. Rör ner mjukost samt keso i spenatblandningen.
  10. Pensla en pajform ca 24 cm diameter med lite olivolja.
  11. Täck botten och kanter med 4 ark filodeg. Vrid dem gärna så att de överlappar varandra över kanten. Pensla lite olivolja mellan varje ark.
  12. Lägg i spenatfyllningen och bred ut den i ett jämt lager.
  13. Täck med resterande fyra filodegsark. Pensla lite olivolja mellan varje ark.
  14. Skär bort deg som går mer än 2 cm utanför pajkanten. Vik in resten mot pajen.
  15. Tips är att skära pajen i 8 eller 12 portionsbitar redan nu med en vass kniv.
  16. Pensla översidan av pajen med vatten.
  17. Grädda spenatpajen i 30 minuter tills den fått fin färg och är frasig på översidan.
  18. Låt spenatpajen svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 3.4 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 354 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-29

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer